PERHATIAN!: KEPADA BLOGGER YG INGIN BERTUKAR LINK, SILA TINGGALKAN JEJAK DI RUANG KOMEN.. TQ

Tuesday, 22 April 2014

Hati waja Huguan

Kota Kinabalu: Meskipun pipi kanannya ditembusi besi penutup longkang yang terjungkit sebaik dipijak, namun murid tahun empat Sekolah Rendah Kebangsaan (SRK) Sacred Heart, Huguan Isaac, 10, tetap tidak menitiskan air mata meskipun menahan kesakitan ketika sepasukan anggota penyelamat mengeluarkan besi terbabit.

Dalam kejadian jam 12.40 tengah hari di luar sekolah berkenaan, mangsa dikatakan bermain bersama rakannya sebaik selesai sesi persekolahan sebelum seorang daripada mereka terpijak penutup longkang berjalur besi menyebabkan satu batang besi terjungkit.

Pada masa sama, mangsa dikatakan sedang melintasi longkang berkenaan sebelum besi sepanjang lebih satu meter itu tertusuk menembusi pipinya.

Keadaan itu menyebabkan murid yang melihat kejadian berkenaan menjerit ketakutan sebelum beberapa ibu bapa yang kebetulan berada di situ memaklumkan kepada pihak sekolah.

Difahamkan, mangsa yang masih terkejut kemudian duduk dengan perlahan-lahan sementara menanti bantuan.

Saksi dikenali sebagai Kasim, 43, berkata, mangsa tidak berganjak dari longkang berkenaan sebaik batang besi tertusuk pada pipinya.

“Dia juga kelihatan tenang dan tidak menitiskan air mata walaupun keadaannya sangat mengerikan.

“Ketika kejadian, mangsa dikatakan menunggu bas dan bermain bersama rakannya,” katanya.

Menurutnya, sepasukan anggota bomba yang tiba beberapa minit kemudian cuba mengeluarkan besi berkenaan, namun gagal.

“Bomba kemudian bertindak memotong besi berkenaan dan mangsa dihantar ke hospital dengan keadaan besi yang tertusuk pada pipinya,” katanya.

Ketua Polis Daerah Kota Kinabalu Asisten Komisioner Jauteh Dikun ketika dihubungi berkata, mangsa dihantar ke Hospital Wanita dan Kanak-Kanak Sabah (HWKKS), di sini, untuk mengeluarkan besi berkenaan.

“Sepasukan anggota Balai Bomba dan Penyelamat Kota Kinabalu yang tiba di tempat kejadian berusaha mengeluarkan besi berkenaan, namun mereka kemudian mengambil keputusan membawa mangsa ke hospital,” katanya.

Jauteh berkata, mangsa dihantar ke Hospital Queen Elizabeth I sebelum dirujuk ke Hospital Wanita dan Kanak-Kanak Sabah (HWKKS), di sini, bagi menjalani pembedahan mengeluarkan besi berkenaan.

Sementara itu, Pengarah HWKKS Dr Tan Bee Hwai berkata, pihaknya mengambil masa 35 minit untuk mengeluarkan besi yang menusuk pipi mangsa.

“Besi terbabit dikeluarkan pada jam 4.30 petang yang dilakukan oleh pakar bedah kanak-kanak.

“Keadaan mangsa stabil dan masih dirawat di wad hospital,” katanya.

Dalam pada itu, Pengarah Jabatan Pendidikan Negeri Sabah Datuk Jame Alip berkata, pihaknya mengarahkan semua pengurusan sekolah melakukan pemeriksaan di lokasi berisiko sama ada di luar atau dalam sekolah.

“Pemeriksaan ini membabitkan seluruh sekolah rendah dan menengah bagi memastikan kawasan persekitaran sentiasa selamat.

“Saya terkejut dengan insiden yang berlaku dan mahu semua pengurusan sekolah melakukan pemeriksaan jika terdapat lokasi yang membahayakan pelajar,” katanya, semalam.//(hmetro)

-

-


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers