PERHATIAN!: KEPADA BLOGGER YG INGIN BERTUKAR LINK, SILA TINGGALKAN JEJAK DI RUANG KOMEN.. TQ

Tuesday, 30 April 2013

Dakwat “kekal” SPR luntur dalam masa beberapa jam saja

 

KLUANG, 30 APRIL: Dakwat “kekal” Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) hilang dalam masa beberapa jam sahaja!

Seorang isteri tentera di Kem Batu 3 Jalan Mersing di sini yang membuang undi awal pagi ini terkejut apabila dakwat yang dicalit di jarinya hilang selepas beliau memasak, membuat kerja-kerja rumah dan membasuh baju sesampainya di rumah pada awal petang.

“Saya terkejut kerana saya ada membaca laporan akhbar yang mengatakan pengerusi SPR berkata bahawa dakwat itu boleh kekal selama lima hari. Saya terus menelefon bapa saya untuk memberitahu hal kata,” katanya kepada Roketkini.com, sambil menambah bahawa suaminya berada di luar kawasan kerana menyertai operasi.

Beliau yang enggan namanya disiarkan telah dinasihatkan oleh bapanya untuk membuat laporan polis tentang perkara itu di sini petang tadi.
Surirumah yang berusia 25 tahun dan mempunyai dua anak itu turut memaklumkan perkara tersebut kepada calon PAS bagi DUN Mahkota, Khairul Faizi dan calon DAP bagi Parlimen Kluang, Liew Chin Tong.

“Saya membuat laporan polis kerana saya bimbang berlakunya manipulasi kerana saya dimaklumkan bahawa dakwat ini tidak boleh hilang (warna) selama lima hari sepertimana yang dikatakan oleh pihak SPR,” tambah beliau. – Roketkini.com

Berita berkaitan..

Tian Chua lapor polis isu penyelewengan dakwat kekal
(Oleh Mohd Arif Juhani)

KUALA LUMPUR 30 APRIL: Naib Presiden KEADILAN, Tian Chua membuat satu laporan di Balai Polis Jinjang berhubung isu salahlaku Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dalam pembekalan dakwat kekal yang digunakan untuk pengundian awal PRU 13 hari ini.

Calon Parlimen Batu itu berkata, beliau mendapati salahlaku ini berlaku selepas melawat pusat pengundian awal di Kem Batu Kantomen, Jalan Ipoh dan Taman Koperasi Polis di ibu negara.

"Pada awalnya, selepas melawat pusat pengundian awal ini, saya berpuas hati dengan proses calit dakwat kekal berwarna ungu di jari telunjuk kerana ia berjalan seperti yang dijanjikan oleh SPR.

"Tetapi lebih kurang jam 10.30 pagi, saya dihubungi oleh seorang anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang mendakwa dakwat kekal itu boleh ditanggalkan," ujarnya sambil menambah pegawai ATM itu memohon identitinya dirahsiakan.

Beliau kemudian bertemu dengan pegawai ATM tersebut di sebuah lokasi untuk menunjukkan bagaimana dakwat itu boleh luntur dengan menggunakan 'instant hand sanitizer luxor' (bahan pencuci tangan segera).

"Apa yang saya dapati, ia memang mengejutkan kerana tujuan dakwat kekal digunakan adalah untuk mengelakkan pengundi membuang undi berulang kali.

"Penemuan ini menunjukkan proses berkenaan tidak telus dan berkemungkinan penyelewengan boleh berlaku," kata Tian sambil mendesak polis segera mengambil tindakan.

https://www.facebook.com/KeadilanDaily
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers