PERHATIAN!: KEPADA BLOGGER YG INGIN BERTUKAR LINK, SILA TINGGALKAN JEJAK DI RUANG KOMEN.. TQ

.

Friday 15 November 2013

Kenaikan Gaji 2014 di Malaysia Sebanyak 5.7%. Berita Gembira Penjawat Awam & Kakitangan Swasta!

Berita Kenaikan Gaji Naik 2014 di Malaysia : Dikala rakyat berhadapan dengan lonjakan kos sara hidup, terdapat berita gembira yang menanti rakyat Malaysia tidak kira penjawat awam mahupun kakitangan swasta apabila kalangan majikan telah mengunjurkan akan berlakunya….kenaikan gaji naik di Malaysia sekitar 5.7% pada tahun 2014.

Kajian yang terperinci ini dilakukan sendiri melalui kaji selidik oleh Trend Gaji ECA International.

Peranan ECA International adalah pembekal utama dunia bagi pengetahuan, maklumat dan teknologi bagi pengurusan dan tugasan pekerja di seluruh dunia.

gaji naik 2014


Kadar Kenaikan Gaji Naik di Malaysia 2010 – 2013?


  • Kadar kenaikan gaji naik di malaysia tahun 2010 : 5 %
  • Kadar kenaikan gaji naik di Malaysia tahun 2011-2013 : 5.5%
  • Kadar kenaikan gaji naik di malaysia tahun 2014 : 5.7%

Jikalau melihatkan jadual di bawah ini, berita semasa mendapati peratus kenaikan gaji nominal Malaysia pada tahun 2014 lebih tinggi berbanding jiran kta Malaysia walaubagaimanapun masih rendah berbanding Indonesia.

Secara puratanya untuk tempoh 3 tahun terakhir ini kenaikan gaji naik di Singapura hanyalah berlegar pada kadar 4.5% sahaja.

Pengarah serantau ECA Internationa, Lee Quane ada mengatakan pekerja industri Perbankan dan Kewangan di Malaysia akan memperoleh kenaikan tertinggi pada tahun 2014.

Kadar Kenaikan Gaji Naik di Malaysia VS Kos Sara Hidup?


gaji baru naik 2014

Tetapi realitinya pa yang sedang berlaku dan menekan rakyat Malaysia hari ini?

Paling penting bagi Berita Semasa bebanan kos sara hidup perlu distabilkan semula. Sekadar berkongsi.

  • Pembelian strawberi 250gram contohnya di New Zealand $1.34 jer sahaja.
  • Di Malaysia? RM10.00!!

Dengan gaji 3000 dollar contohnya, pelbagai barangan dapat dibeli (perbelanjaan boleh guna). Contohnya?

  • iPhone baru di New Zealand contohnya 300 dollar bagi pendapatan 3,000 dollar
  • iPhone baru di Malaysia pula sekitar RM2,000 dengan gaji RM3,000

Mengapa? Nah…..Berita semasa amat menekankan supaya Malaysia kena kembalikan zaman kegemilangan nilai duit Malaysia sekurang-kurangnya bersamaan 1 kepada 1 dengan Singapore dan juga Brunei. Ini kerana ia penting untuk kesenangan hidup rakyat Malaysia. Tetapi…..tersangatlah menyedihkan kerana ini tidak berlaku, sebaliknya nilai duit rakyat Malaysia semakin jatuh dan jatuh. Something wrong somewhere?

  • US atau New Zealand gaji $3000. Beli kereta kualiti pada nilai $15000 sahaja. Tidak perlu hutang pun boleh beli.
  • Malaysia gaji RM3000. Beli kereta kurang kualiti RM40000-RM50000, jikalau mahu yang berkualiti sedikit perlu berbelanja sehingga RM70000-RM200000. Terima kasih dengan bantuan hutang bank selama 7-9 tahun lamanya

kenaikan gaji baru 2014

Apa respon balas anda pula? Bincangkan kenaikan gaji 2014 dengan bebanan kos sara hidup anda seharian?

Wednesday 13 November 2013

Kenaikan Elaun Perumahan,COLA & Elaun Baru SBM 2014, Apa Kata Ketua Pengarah JPA

Sejak semalam ada beberapa pihak yang tidak bertanggungjawab telah menyebarkan informasi terbaru dan memberikan harapan tinggi kepada penjawat awam mengenai kononya terdapat kenaikan 3 Elaun pada januari 2014 ini , menurut informasi tersebut 1.1 Juta Penjawat Awam akan mendapat Elaun Perumahan, Sara Hidup (COLA) dan Elaun Baru SBM?
 
Mesej yang disebarkan menerusi Whatapps yang mengandungi khabar angin seperti di bawah ini:-
Mesej Whatapp Berita Kenaikan 3 Elaun Naik 2014 1.1 Juta Penjawat Awam?
 
Senarai kenaikan elaun naik 2014 seperti Elaun Perumahan, elaun Sara Hidup (COLA) dan Elaun Baru SBM (Subsidi Bahan Mentah), elaun kritikal Khas bagi PDRM dan ATM?
Pelarasan 3 elaun bagi 1.1 juta pejawat awam bagi tahun 2014 – Selaras dengan pengumuman MAPPA Bil.1/2012
 
Lebih 1.1juta penjawat awam yang berada di skim perkhidmatan awam akan menerima pelarasan kenaikan 3 elaun yang ditambah baik di bawah rancangan transformasi Perkhidmatan Awam 2014 akan diumumkan pada 15 November 2013 ini.
 
Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Tan Sri Mohamad Zabidi Zainal berkata, sudah sampai masanya 3 elaun utama diberikan kadar semasa sesuai dengan peningkatan kos sara hidup di malaysia.Walaubagaimanapun, elaun kritikal Khas bagi PDRM & ATM akan diperkenalkan dengan kadar RM1200 bagi semua Gred, dan itu tidak termasuk dalam 3 pelarasan elaun utama.
 
Menurutnya perjumpaan bersama Cuepacs dan kementerian terlibat untuk memberi maklumat terperinci pelarasan kenaikan elaun penjawat awam itu akan diadakan bermula Januari 2014.
 
Bercakap pada sidang akhbar selepas mengadakan pertemuan dengan Cuepacs mengenai pelarasan elaun itu di sini hari ini, Mohamad Zabidi berkata mereka yang berada di bandar dengan kadar elaun cola RM300 tidak terlibat dengan elaun perumahan yang akan diberikan kenaikan samarata iaitu RM600 dan bagi mereka yang berada di bandar akan menerima elaun kos tempat tinggal iaitu RM800, dan untuk kadar elaun Cola diselaraskan RM 500 samarata.Selain itu, kerajaan msih mengekalkan elaun Itka, dan 1 elaun baru diperkenalkan iaitu elaun SBM (Subsidi Bahan Mentah) iaitu untuk Gred 11-16 RM250 , 17-41 RM 150.
 
Kenaikan elaun ini tidak terlibat bagi anggota keselamatan PDRM,ATM dengan mengambil kira kenaikan elaun khas.

Kesahihan informasi ini sangat meragukan. Melihatkan kepada penarikan demi penarikan subsidi yang dinikmati rakyat sebelum ini. Agak pelik sekiranya elaun2 diatas dinaikan.
 
Namun, segala persoalan akhirnya terjawab. Ketua Pengarah Jabatan Perkhidmatan Awan menerusi akaun facebooknya telah memuat naik status yang menafikan khabar angin tersebut . Berikut respon Ketua Pengarah JPA mengenai Berita Kenaikan 3 Elaun Naik 2014 1.1 Juta Penjawat Awam?
 
Ketua Pengarah JPA pun telah tampil menjawab persoalan ini di Facebook
ss
dd
Semoga berita ini sedikit sebanyak meredakan persoalan kalangan penjawat awam mengenai penyebaran berita palsu kononnya berlakunya kenaikan elaun naik 2014 kakitangan awam. Apa kata anda?

Sunday 10 November 2013

Gambar Wajah Sebenar Laksamana Hang Tuah Didedahkan


Gambar diatas ialah rupa atau wajah Laksamana Hang Tuah Sebenar. Sebelum ni, tiada seorang pun yang tahu bagaimana rupa wajah Hang Tuah dan hanya mendengar kehebatan pahlawan ini melalui sejarah. Gambar ini milik peribadi Ahli Bersekutu Persatuan Sejarah dan Warisan Melayu Duyong (Pesawad), Datuk Dr Ibrahim Ghaffar yang bersetuju untuk mendedahkan dan berkongsi wajah Hang Tuah kepada orang ramai selepas Pesawad mengemukakan permohonan pada Jun lalu.

Sementara itu, Dr Ibrahim berkata, potret lukisan Hang Tuah itu terhasil pada 1989 selepas beberapa kali bertemu dengan pahlawan itu di alam ghaib bermula pada 1988.

“Selepas beberapa kali bertemu dan wajah sama tampil, saya tidak ragu-ragu lagi bahawa memang dialah Hang Tuah lalu saya minta bantuan seorang rakan melukis potret Hang Tuah berdasarkan cerita saya,” katanya.
 
-sufferedge.my
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers