PERHATIAN!: KEPADA BLOGGER YG INGIN BERTUKAR LINK, SILA TINGGALKAN JEJAK DI RUANG KOMEN.. TQ

.

Saturday 10 November 2012

Buruh paksa: RM207 bilion wang pampasan lesap?

KUALA LUMPUR: Kerajaan BN dituntut supaya menjelaskan di manakah wang bernilai RM207 bilion yang telah diberikan oleh kerajaan Jepun sebagai pampasan kepada 30,000 pekerja buruh paksa pembinaan landasan keretapi dari tahun 1942 hingga 1946.

Ini kerana, walaupun telah diterima kira-kira 10 tahun lalu namun sehingga kini ia tidak diserahkan kepada mangsa atau waris mereka.

Anggota Parlimen Bukit Gantang, Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaludin memberitahu Dewan Rakyat, beliau mempunyai dokumen yang mengesahkan kemasukan wang itu.

Yang mengejutkan, kata beliau, pada 13 Disember 2004, Bank Negara mengeluarkan banker's cek bernilai RM107 bilion dan RM100 bilion
lagi diperuntukkan dalam bentuk syer Maybank yang didaftarkan pada 13 Disember 2004.

Ini bermakna, wang RM207 bilion yang sepatutnya diberikan kepada 30,000 mangsa buruh paksa ini telah diterima kerajaan sebelum tarikh 13 Disember 2004 lagi, iaitu kira-kira 10 tahun lalu.

Namun sehingga kini, wang itu tidak diberikan kepada mangsa atau waris mereka.

Ekoran itu, kata Mohamad Nizar, bekas Menteri Besar Perak itu, Persatuan Kebajikan Bekas dan Warisan Buruh Binaan Landasan Keretapi Siam ke Burma 1942 - 1946 telah menghantar surat kepada kerajaan Malaysia bagi menuntut wang itu.

Surat itu telah pun dihantar kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak pada 27 Julai 2011 menuntut pembayaran wang itu.

“Sejumlah 30,000 rakyat Malaysia yang terlibat dalam pembinaan landasan itu. Sejumlah 60% daripada mereka itu adalah orang Melayu, 20% orang India, dan 15% orang Cina. Selebihnya 5% itu adalah kaum lain”.

Menurut Nizar, pejabat Perdana Menteri apabila menerima surat itu telah pun menyerahkan satu salinan untuk dipanjangkan kepada Kementerian Sumber Manusia ada 9 Ogos 2011

Beliau juga difahamkan, semua pihak dalam kerajaan termasuk Jabatan Peguam Negara telah bersetuju agar duit itu diserahkan kepada 30,000 mangsa ini.

"Saya mahu menyatakan di sini kalau sekiranya perkara itu telah pun dibentangkan dan diluluskan oleh Kabinet, maka kenapa ianya harus disimpan oleh Treasury ataupun Bendahari Kewangan kita sebegitu lama?" soal Nizar dalam ucapannya itu.

Menurutnya, mereka yang terlibat ada yang telah meninggal dunia, ada yang warisnya masih ada.

"Saya boleh menyatakan bahawa ayah kepada Tan Sri Datuk Zulkefli Ahmad Makinudin, Ketua Hakim Malaya hari ini adalah salah seorang daripada mereka yang dikerahkan oleh Kerajaan Jepun ketika itu untuk membina landasan kereta api dan dia masih hidup lagi.

"Dia masih ada di Ipoh dan boleh menceritakan bagaimana susahnya 30,000 rakyat Malaysia ketika itu," beritahu Nizar kepada Dewan Rakyat.

Nizar bertanya, "kalau sekiranya wang itu telah diberikan sebagaimana yang dinyatakan, maka kenapakah kerajaan masih tidak memberikan pampasan itu kepada rakyat Malaysia yang telah dipaksa untuk melaksanakan kerja-kerja itu?"

Bagi beliau, ini merupakan satu amanah yang sewajarnya rakyat Malaysia sedar kerana ini satu hak kepada rakyat yang dinafikan oleh kementerian-kementerian tertentu  iaitu Kementerian Kewangan barangkali, Bank Negara dan juga Kementerian Sumber Manusia, Jabatan Perdana Menteri yang telah pun mengarahkan supaya kertas Kabinet diluluskan.

"Jadi saya hendak bertanya sama ada rayuan daripada persatuan itu. Mereka merayu supaya pampasan diberikan kepada mereka, kenapa ianya dinafikan?" soal beliau tegas.

Menurut beliau juga, kerajaan Filipina, Indonesia dan juga Vietnam juga menerima wang yang sama dan telah diserahkan kepada rakyatnya yang terlibat.

-harakahdaily

PBS: Guru dilayan seperti robot, masa rehat dirampas

KUALA LUMPUR: Persatuan Gerakan Kebangkitan Pendidik Kebangsaan (Pendidik) memohon agar Kementerian Pelajaran mengkaji semula pelaksanaan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) yang mewujudkan tekanan kerja yang melampau di kalangan guru.

Presiden Pendidik Normala Sudirman (gambar) berkata, terlalu banyak aduan yang diterima oleh Jawatankuasa Pendidik berhubung isu PBS malah ada yang menyifatkan guru dilayan seperti 'robot' dan hak serta masa rehat mereka dirampas.

Katanya, urusan dokumentasi, kerja- kerja perkeranian serta pemprosesan markah telah menjejaskan tumpuan dan perancangan rapi guru terhadap keberkesanan pengajaran dan pembelajaran, Sedangkan ia merupakan faktor penting dan penentu kejayaan pelaksanaan PBS.

"Guru terpaksa bersengkang mata dan bangun malam untuk ‘key in’ data hingga pukul 2- 3 pagi di rumah untuk mengurus sistem fail pelajar .Contohnya kalau ada 40 pelajar, maka begitulah jumlah fail yang menyebabkan guru- guru terbeban dengan ‘kerja- kerja perkeranian’.

"Ini menjejaskan tumpuan guru dalam pengajaran dan pembelajaran. Bagaimana pula dengan guru yang terpaksa mengajar dua atau tiga mata pelajaran sehingga terpaksa ‘key in’ data 120 orang pelajar?"tegasnya.

Katanya, hak dan masa rehat guru serta kebajikan warga pendidik perlu diambil perhatian oleh Kementerian Pelajaran Malaysia dalam pelaksanaan PBS ini supaya guru tidak dibebankan dengan urusan tugas- tugas perkeranian.

Dalam pelaksanaan PBS, katanya kelajuan internet adalah perkara paling penting dan segala masalah yang timbul berkitan akses capaian internet yang terganggu, menyebabkan urusan untuk proses dokumentasi penilaian untuk ‘key in' data tidak dapat dilakukan.

"Selagi akses capaian internet 1 Bestari Net yang menggantikan School Net di sekolah masih belum diatasi, maka tangguh dahulu PBS ini dan kaji semula pelaksanaannya," katanya ketika ditemui.

Tambahan pula soalnya, bagaimana dengan nasib 800,000 pelajar dari Sekolah Agama Rakyat (SAR) yang tidak diberi kod untuk melaksanakan PBS ini?

"Apakah mereka dianggap telah terkeluar dari kerangka sisitem
pendidikan negara? Bagaimana dengan nasib mereka pada masa hadapan?Seolah- olah kerajaan meminggirkan peranan mereka yang juga merupakan warganegara Malaysia," katanya.

Justeru, beliau mencadangkan agar guru-guru diberi kursus peningkatan secara profesional dan kursus pemantapan secara terancang supaya pelaksanaan PBS dapat berjalan dengan lancar.
-harakahdaily

Friday 9 November 2012

Kenyataan Izzah dimanipulasi supaya nampak teruk – Imam Muda

KUALA LUMPUR 9 November: Juara program realiti Imam Muda musim pertama, Muhammad Asyraf Ridzuan berkata, ada pihak sengaja memperbesarkan isu murtad dan kebebasan beragama supaya nampak teruk dan dijadikan topik hangat, sedangkan ia perkara biasa yang sering dibincang dalam majlis ilmu.
“Isu ini jadi menarik dan sensitif kerana ia telah dimanipulasi, dibesar-besarkan sehingga kita rasa perkara ini sangat teruk dan perlu untuk dibincangkan,” katanya merujuk kenyataan Naib Presiden KEADILAN, Nurul Izzah Anwar berhubung kebebasan beragama yang diputar belit oleh Utusan dan media pro-BN.

Beliau berkata demikian dalam forum ‘Kebebasan beragama atau murtad?’ di Dewan Himpunan Cina Kuala Lumpur-Selangor malam tadi.

Dalam Islam, Asyraf berkata, tiada tuntutan untuk memaksa orang lain percaya dengan keyakinan dan pendapat seseorang.

“Setiap individu bebas untuk memberi pendapat, melahir dan bertukar pandangan, bebas untuk masuk agama Islam tanpa paksaan. Namun, apabila berada dalam Islam, ikutlah syariah sebetulnya,” katanya.
Pendakwah, Wan Ji Wan Hussin pula berkata, dalam agama tidak perlu ada unsur memaksa untuk melahirkan penganut yang berkualiti.

“Dalam bercintapun kita kena telus apatah lagi dalam beragama, kita tidak perlu menghukum murtad, tapi berdakwahlah,” katanya yang dikenali sebagai Ustaz Wan Ji.
“Ubat kepada penyakit murtad adalah keyakinan, dan keyakinan diperoleh melalui kebebasan,” jelas beliau.

Wan Ji turut mempersoal tindakan pihak yang cuba mengkritik isu murtad dan agama walhal tidak mendalami isu tersebut.

“Ini yang (saya) nak komen Saifuddin Abdullah, Khairy Jamaluddin, Perkasa, jangan jadikan pemikiran rakyat itu semakin sempit,” tegasnya.

Panelis lain dalam forum itu adalah penulis lirik, Hasmi Hashim dan bekas Setiausaha Akhbar Ketua Pembangkang, Eekmal Ahmad.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Batu Caves, Amirudin Shari pula sebagai moderator.

Umno guna agama untuk takutkan Melayu

Mengulas sama serangan terhadap Izzah, Hasmi berkata, Umno BN gunakan isu agama sejak 50 tahun lalu sebagai ancaman untuk takutkan orang Melayu.

“(Kerajaan) menggunakan elemen politik ketakutan sebagai senjata politik mereka untuk menakut-nakutkan orang Melayu. Dan ketakutan itu boleh dinamakan atas nama agama, bangsa ataupun raja-raja,” katanya.

Ketua Cabang KEADILAN Parit Sulong itu mempersoal sikap kerajaan yang hanya berminat menjadikan isu agama sebagai polemik dan bukan mencari jalan penyelesaian.

“Kenapa tidak diadakan debat atau forum seperti ini di media arus perdana? Hanya membesarkan isu tanpa yang dituduh diberi sedikit peluang pun untuk membela diri,” tegasnya.

Justeru kata Hasmi, perbincangan seperti itu perlu diadakan di media massa dan semua pihak wajar diberi ruang.

Beliau menyeru generasi muda memikirkan semula sama ada strategi itu masih relevan untuk diaplikasi pada masa kini.

Forum itu dihadiri lebih kurang 200 hadirin dan turut mendapat sambutan golongan bukan Islam.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=39223

Thursday 8 November 2012

ADUN UMNO INI WAJAR LAKUKAN KAMIKAZE DEMI BN

Saudara Pengarang,

SELEPAS pendedahan demi pendedahan oleh Sabahkini.net, terhadap Adun Sekong, Datuk Samsudin Yahya, yang dipenuhi dengan skandal betina, salah guna kuasa, ditangkap kalwat, IC Projek dan yang terbaru terlibat dalam jenayah mengancam musuh politik Musa Aman kira-kira 10 tahun lalu; maka wajarlah beliau menjawab segala tuduhan yang disiarkan di Sabahkini itu.

Malah laporan polis yang dibuat oleh Ketua Penerangan AMK Parti Keadilan Rakyat Sabah tidak mendapat respon; sebaliknya Adun Sekong ini hanya berdiam diri menganggap dirinya mempunyai imuniti sebagai ADUN.
 
 
Tidak cukup dengan Skandal dan Samsuding berlindung di bawah Undang-Undang DUN Sabah apabila melempar tuduhan liar dan menggesa agar RCI menyiasat Ketua Pemuda Pas Sabah, Lahirul Latigu yang kononnya 'Warga Penyu'; bagaikan melempar najis lembu ke muka sendiri setelah AMK PKR membuat laporan polis terhadap Samsudin dan gundiknya Pia yang didakwa PATI yang mendapat MyKad Projek.

Dalam hal ini, Samsudin sepatutnya menerima cabaran Timbalan Yang DiPertua PAS Sabah, Hj Hamzah Abdullah agar mengulangi gesaan itu di luar Sidang Dun, bagi membuktikan kenyataan beliau itu benar.

Kita nampak dua kompenan BN, iaitu Pemuda PBS dan Bahagian PBRS Sepanggar juga sibuk berlakon di sini dengan membuat laporan polis terhadap Lahirul sebagai sandiwara 'Wayang Kulit' BN.

Berbalik kepada Adun Sekong, maka sewajarnya beliau mengambil tindakan balas terhadap semua tuduhan yang disiarkan di Sabahkini.net agar tidak terus menjadi 'pengejut' dengan berdiamkan diri.

Kenyataannya di Free Malaysia Today bahawa hanya membuang masa saja jika mahu melayan semua tuduhan itu, bukanlah jawapan dari seorang pemimpin 'Anak Jantan' yang sebelum ini ternyata 'Bacul' kerana mengarahkan samseng 'mengeroyok' Lau Sue Seng.

Jika Samsudin masih terus memilih untuk berdiam diri, maka rakyat Sekong pasti akan berfikir lima kali untuk memangkah BN pada PRU-13, andainya segala kotoran najis yang melekat di badan Samsudin tidak dibersihkan.

Samsudin sewajarnya mencontohi keberanian tentera udara jepun, pada zaman perang dunia dahulu, iaitu melakukan KAMIKAZE, demi menyelamatkan maruah BN dan Umno Sabah.

Beliau patut meletakan jawatan dan jika mengaku dirinya sebagai rakyat Sabah tulen, maka sewajarnya beliau menyerahkan MyKadnya kepada Panel RCI untuk dibuktikan keasliannya.

Selepas disahkan, maka sewajarnya jika beliau betul-betul warga Asli Sabah yang disahkan dilahirkan di Sabah, maka beliau wajar diberi peluang bertanding dan seterusnya dilantik sebagai Ketua Menteri Sabah selepas PRU 13 nanti kerana beliau sangat popular dan dikenali seluruh Malaysia dengan pelbagai skandal.

Salam Hormat,

MOHD DANIAL ADULLAH

Kumpulan penyokong AES diupah berdemo akhirnya ‘hilang’

GEORGE TOWN, 8 NOVEMBER: Kumpulan penyokong Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) yang berdemonstrasi dan menyerahkan memorandum ketika hari pertama persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang menghilangkan diri setelah diajak berdialog bersama Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng.

Setiausaha Sulit Ketua Menteri, Farida Hani dalam kenyataannya kepada media hari ini berkata, berikutan perhimpunan di hadapan bangunan Dewan Undangan Negeri yang didakwa menyokong AES dilaksanakan di Pulau Pinang adalah bertentangan dengan cadangan Kerajaan Negeri untuk mengkaji pelaksanaan sistem itu terlebih dahulu sebelum dilaksanakan di negeri pimpinan Pakatan Rakyat itu..

Menurut Farida lagi, Pejabat Ketua Menteri sudah mengatur satu mesyuarat bersama Kementerian Pengangkutan untuk mendapatkan penjelasan mengenai sistem komisen untuk setiap saman trafik yang bakal menguntungkan syarikat swasta.

Malangnya pihak Kementerian menangguhkan mesyuarat yang dijadualkan diadakan pada 31 Oktober lalu itu.

“Bagaimanapun, Ketua Menteri mengarahkan agar satu perjumpaan diadakan antara pihak yang menyokong AES itu dengan kerajaan negeri di Bangunan Dewan Undangan Negeri pada Isnin, 5 November 2012 jam 10.00 pagi,” kata Farida.

Namun setelah mendapat bantuan pejabat Timbalan Ketua Menteri II, Prof Ramasamy untuk mengaturkan pertemuan itu gagal kerana memorandum itu tidak menyertakan nama dan alamat kumpulan yang menghilangkan diri itu.

“Ini menunjukkan mereka tidak serius dan hanya mahu mencetuskan kekacauan. Kini mereka “hilang” dan gagal dihubungi,” ujar Farida.

“Kumpulan itu bukan sahaja tidak bersungguh di dalam perkara ini malah difahamkan kebanyakan penyokong yang hadir Khamis lalu ditipu pihak penganjur bahawa mereka akan diberi wang tunai sebanyak RM50 serta hamper sekiranya mereka hadir memberi sokongan,” tambahnya sambil mencela perbuatan pihak tertentu yang memperalatkan rakyat dengan penipuan demi menimbulkan kekacauan. – Roketkini.com

DATUK 'S' AKAN JADI MENTERI PELANCONGAN?


SAMSUDIN LAYAK JADI MENTERI PELANCONGAN?


Oleh : ASBOLLAH. A

JIKA benar dakwaan Adun Sekong, Datuk Samsudin Yahya bahawa Ketua Menteri Sabah akan menurunkan semula beliau sebagai Calon BN/UMNO di DUN Sekong pada PRU-13; tanpa mempedulikan segala skandal yang merantainya; sewajarnya beliau dilantik sebagai Menteri Pelancongan dan Alam Sekitar Sabah bagi menggantikan Datuk Masidi Manjun yang diwar-warkan akan bertanding di parlimen.

Kejayaan Samsudin memperolehi sambungan kontraknya sebagai Pengerusi Ko-Nelayan sehingga 2015, menunjukkan bahawa Musa Aman tidak terpengaruh dengan segala laporan dan Skandal yang didedahkan Sabahkini.net dan laporan polis dan SPRM yang dibuat oleh AMK Parti Keadilan Rakyat.

Namun agak malang bagi rakyat Sabah yang akan menjadikan Samsudin sebagai 'Target' untuk menentang UMNO ketika Panel RCI sedang menjalankan siasatan; apatah lagi majoriti rakyat Sabah tahu bahawa Samsudin adalah PATI yang lahir di Cagayan, Filipina dan mendapat kerakyatan songsang.

Dengan pencalonan semula Samsudin mempertahankan kerusi DUN Sekong dengan alasan bahawa beliau Ketua UMNO Bahagian Batu Sapi dan Pengerusi BN Parlimen Batu Sapi; maka semakin mudah Pakatan Rakyat dapat menawan kerusi berkenaan setelah rakyat tahu bahawa Samsudin adalah Warga Penyu.

Memandangkan kedudukannya sebagai Warga Penyu, maka sesuailah Samsudin (jika menang) dilantik sebagai Menteri Pelancongan dan Alam Sekitar bagi mempromosi Sabah sebagai 'Maskot Penyu' kerana semakin banyak penyu mendarat untuk bertelur di Sabah termasuk Pulau Sipadan, Selingan dan Berhala.

Jika Trengganu melancarkan Tahun Melawat Malaysia 2013 dengan mengekalkan Penyu sebagai 'Maskot' maka kekuatan Samsudin ialah spesis 'Penyu' pertama yang menjadi Warga Penyu di Malaysia.

Walaupun sebelum ini Samsudin digelar sebagai 'Umang-Umang' (Hermit Crab) kerana menggunakan IC Projek setelah memalsukan keterangan diri, namun Samsudin adalah Warga Penyu yang kini sudah menjadi istilah umum sebagai PATI yang mendapat kerakyatan songsang.

Memang tidak dapat dinafikan bahawa tohmahan umum bahawa Mantan Pemandu Teksi ini dipilih sebagai Calon UMNO pada 2004 setelah berjasa membantu Ketuanya melakukan jenayah menyerang musuh tradisi dan jenayah berkenaan telah ditutup Ketua Polis Daerah; mungkin benar dan sah sebagai kroni dan proksi sehingga terpaksa dikekalkan untuk satu atau dua penggal lagi.

"Di Sekong, jika UMNO meletakkan Umang-Umang atau Penyu, bahkan PATI yang baru mendapat resit sementara kad pengenalan pasti menang dengan majoriti yang besar kerana majoriti adalah pengundi untuk disewa. Apa sahaja isu yang dibangkitkan hanya membuang masa kerana pengundi akan memilih poket siapa yang tebal," kata seorang pengundi tegar UMNO.(SABAHKINI)

Wednesday 7 November 2012

Video : Kemaluan lelaki lekat dlm kemaluan isteri orang ketika ditangkap basah.


Ini bukan lucah...ini kebenaran....Kemaluan lelaki ini terlekat dalam kemaluan isteri orang ketika mengadakan hubungan seks.

Semoga video ini menjadi pengajaran kepada yang lain. Jangan suka main-main tojah ikut dan... Allah melaknat orang yang melakukan zina.

Tuesday 6 November 2012

Rozita Che Wan bercuti bersama bekas menteri?

Belum pun reda isu gambar separuh bogel yang didakwa miripnya, nama Rozita Che Wan kembali hangat diperkatakan.

Ditimpa kontroversi bertimpa-timpa,  Rozita yang lebih mesra disapa Che Ta, kembali dikaitkan dengan hubungan cinta bersama golongan VIP yang lebih kurang sama versinya dengan kisah sebelum ini.

Malah ada pihak mendakwa, penerbangan Che Ta ke Kota London yang ditemani adiknya pelakon, Ayu Raudhah, baru-baru ini turut ‘diselitkan’ dengan kehadiran bekas menteri.

Menurut sumber, bekas menteri itu memberikan tiket kepada Che Ta, berdasarkan nombor tempahan tiket yang sama. Malah kemesraan mereka juga turut mencuri tumpuan krew apabila dilihat bersama dalam penerbangan itu.
Walaupun Che Ta kini berada di Jepun untuk menjalani penggambaran musim terbaru, Kiah Pekasam, berjudul, Kiah Spy Jepun, Zass berjaya mendapatkan penjelasan dari pelakon jelita ini.
“Bekas menteri mana pula ni? Dari mana pula cerita ini timbul? Saya tak faham lah dengan individu yang suka sangat kaitkan saya dengan pelbagai cerita tidak betul ni.
“Saya sendiri tak tahu menteri mana yang dikaitkan dengan saya kali ini. Sejujurnya, saya dah lali dengan situasi seperti ini," katanya yang bakal muncul dalam program bual bicara, Primadona, bersama Erra Fazira, Ziela Jalil dan Raja Azura.
Sementara itu, berhubung dakwaan gambar separuh bogel miripnya itu,  Che Ta nekad untuk menyaman wartawan hiburan tempatan yang cuba mengeruhkan lagi keadaan.


Anak kena tempias

Menyedari pancaroba bergelar anak seni sentiasa mengekori perjalanannya sebagai pelakon, Che Ta sudah lali dengan apa yang berlaku.

Malah, perkara itu sedikit pun tidak mematahkan semangatnya untuk terus berjuang dalam industri demi membesarkan dua puteranya, Ammar Effendi, 15 dan Aniq Ezra, 14.

Akui bimbang akan penerimaan anak-anak mengenai kisah kurang enak yang bertebaran, namun, Che Ta bersyukur kerana anak-anaknya sangat memahami dan tidak mudah terpedaya dengan kisah yang sengaja direka oleh pihak tertentu untuk meraih publisiti.

“Alhamdulillah, anak-anak sangat memahami persekitaran kehidupan sebagai selebriti yang sentiasa menjadi tumpuan, walhal cerita itu tidak pernah terjadi.

“Malah, mereka tahu dengan siapa saya berkawan dan apa yang saya buat. Mereka lebih bijak menilai siapa saya,” kata pelakon drama, Bunga-Bunga Syurga ini. - Sinar

Monday 5 November 2012

RM40 juta kini dalam akaun Umno Sabah- Ahli Parlimen BN, Datuk Abdul Rahman Dahlan

KUALA LUMPUR 5 November: Wang seludup RM40 juta yang diserahkan oleh ahli perniagaan, Michael Chia kepada Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman kini berada dalam akaun Umno Sabah.

Maklumat itu dinyatakan Ahli Parlimen Kota Belud, Datuk Abdul Rahman Dahlan dari Barisan Nasional kepada Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli pada satu program di Sabah dua hari lalu.

“Saya dimaklumkan oleh Rahman Dahlan. Persoalan besar ialah, kenapa sekarang? Semenjak 2008, wang itu baru timbul dalam akaun Umno Sabah?” katanya kepada pemberita di depan ibu pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di Putrajaya hari ini.

“Mengikut skop besar SPRM, fail ini patut dibuka semula. Ia tak sukar. Kalau perkara (siasatan) boleh dibuat terhadap rakyat biasa, tanpa kuasa dan sumber, lebih-lebih lagi (membabitkan pimpinan) kerajaan.

“Ini kes berprofil tinggi. Hal ini kemudiannya terpulang kepada SPRM. Ada banyak versi berbeza. Kita akan terus menjejak petanda dan akan ada beberapa lagi pendedahan,” jelas Rafizi.

Mengikut Seksyen 16 (a) Akta SPRM 2009, mana-mana orang yang sendiri atau melalui atau bersama mana-mana orang lain secara rasuah atau menerima atau bersetuju menerima bagi dirinya atau mana-mana orang lain melakukan kesalahan rasuah.

“Sebab itu SPRM dituntut membuat siasatan,” tegasnya.

Turut hadir bersama Rafizi membuat laporan di ibu pejabat SPRM ialah Ahli Majlis Pimpinan Pusat KEADILAN, Fariz Musa yang juga Ketua Penyelaras Jingga 13.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=38943

Kantoi !!!: Zul Noordin minta lebih daripada RM60,000 untuk kosongkan kerusi

KUALA LUMPUR 5 November: Ahli Biro Politik KEADILAN, Dr Syed Husin Ali berkata, Datuk Zulkifli Noordin meminta bayaran lebih tinggi berbanding RM60,000 bagi mengosongkan kerusi Parlimen Kulim Bandar Baharu untuk memberi laluan kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim bertanding.

Perkara itu dinyatakan beliau ketika menjawab soalan peguam, Hasnal Rezua yang mewakili Zulkifli pada perbicaraan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pagi tadi.

Bekas Timbalan Presiden KEADILAN itu ditanya berhubung pendedahan beliau dalam kes samannya terhadap Zulkifli 25 Oktober lalu bahawa Zulkifli ada meminta bayaran RM60,000 bagi tujuan itu.

Peguamnya, Latheefa Koya berkata, jawapan Syed Hussin itu jelas membuktikan penipuan Zulkifli yang kononnya Syed Husin ada menawarkan tempat kepada Zulkifli.

“Jawapan Dr Syed jelas, dan kita nak bongkar kebenaran tentang penipuan Zulkifli. Walaupun pihak pembelaan cuba mengelirukan hakim sama ada jumlah RM60,000 itu betul atau tidak, jadi kita nyatakan ia lebih dari jumlah tersebut,” jelas Latheefa.

Turut mewakili Syed Hussin, Naib Presiden KEADILAN, N Surendran.

Syed Husin pada 27 Januari lalu menuntut ganti rugi sebanyak RM10 juta, ganti rugi teladan, faedah, kos dan relif yang dirasakan wajar oleh mahkamah.

Tuntutan itu dibuat terhadap Utusan Melayu (Malaysia) Berhad, Ketua Pengarang Utusan Malaysia, Datuk Aziz Ishak dan Zulkifli.

Dalam kenyataan tuntutannya, Syed Husin berkata, Utusan Melayu dan Abdul Aziz dengan niat jahat dalam akhbar Utusan bertarikh 20 November 2011 apabila menerbitkan kata-kata berunsur fitnah terhadap beliau dalam berita bertajuk “Zul Noordin nafi dakwaan Syed Husin”.

Zulkifli juga menerbitkan perkara sama dalam blog beliau dengan tajuk “Anjing-anjing Pencen”.

Syed Husin turut memohon injunksi menghalang semua defendan daripada menerbitkan sebarang kata-kata bersifat fitnah tersebut.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=38921

"Saya ramalkan BN akan jatuh dalam pilihan raya akan datang ini"

"Saya ramalkan BN akan jatuh dalam pilihan raya akan datang ini,"

kata Datuk Yahya Lampong, pemimpin politik Sabah yang kini aktif semula (selepas lama bersara) kerana sangat teruja dengan perkembangan politik yang ada.

Dengan bertanding 28 - 30 dari 56 kerusi DUN Johor, penerimaan terhadap PAS bakal menentukan tsunami akan benar-benar berlaku di Johor atau tidak kali ini.

Baca selanjutnya di sini

Sunday 4 November 2012

Lebih 10,000 banjiri acara kemuncak Himpunan Kebangkitan Rakyat

SEREMBAN 3 Nov: Lebih 10,000 rakyat pelbagai kaum membanjiri Himpunan Kebangkitan Rakyat di Taman Seremban Jaya malam tadi, sekalipun hujan lebat mencurah-curah

Dalam padang berbecak, berbekal baju hujan atau payung – juga ada membiarkan diri, basah – mereka tidak berganjak demi mengikuti ucapan pemimpin utama Pakatan Rakyat.

Jika 5,000 orang ada di lokasi itu sejak jam 4 petang dan setia menunggu ucapan pimpinan,   jumlah itu lebih sekali ganda menjelang jam 10 malam.

Kehadiran Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim; Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dan Penasihat DAP, Lim Kit Siang, ditunggui penuh sabar.
Sementara itu, semangat mereka dihangatkan dengan bait-bait indah tapi tegas melalui puisi yang dideklamasi Sasterawan Negara, Datuk A Samad Said berjudul ‘Pelamin Kuasa’.

Pidato pemimpin lain, antaranya Timbalan Presiden KEADILAN, Mohamed Azmin Ali; Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu tambah membakar semangat juang rakyat.

Pengerusi KEADILAN Negeri Sembilan, Datuk Kamarul Bahrin Abasi; Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan, Taufek Ghani dan Pengerusi DAP Negeri Sembilan, Loke Siew Fok, turut berucap.
Acara malam dimulai dengan ucapan wakil beberapa badan bukan kerajaan (NGO) yang memperjuang tuntutan royalti, anti-Lynas, membela peneroka, menuntut pilihan raya bersih dan adil dan membantah AES.

Empat warna tema pada perhimpunan ialah kuning sebagai menyokong Bersih, Oren (Anak), merah (Royalti) dan hijau (anti-Lynas).

Seperti biasa – gentar dek kebangkitan rakyat, cubaan mensabotaj program tetap berlaku tetapi gagal, namun ada kenderaan pengunjung dilapor dirosakkan samseng Umno.(keadilandaily)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers