Hari penamaan calon pagi ini menandakan permulaan rasmi pilihan raya umum ke-13 (PRU13) yang membabitkan pertandingan merebut 222 kerusi Parlimen dan 505 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN).

Cuaca pagi ini diramalkan baik di kebanyakannya tempat di seluruh negara, kecuali Pulau Pinang, Johor dan kawasan-kawasan tertentu di Melaka.
NONEPenamaan calon akan bermula dari jam 9 pagi hingga 10 pagi. Untuk
pertama kalinya, tidak akan ada tempoh bantahan awam terhadap mana-mana calon seperti sebelum ini.

Tidak seperti pada tahun 2008, pakatan PAS, PKR dan DAP dijangka tidak akan bertanding sesama mereka tetapi ramai calon Bebas akan muncul untuk membawa kepada pertandingan pelbagai penjuru.

Sebilangan besar mereka yang tidak terpilih sebagai calon BN dan Pakatan dijangka bertanding sebagai calon Bebas.

NONESabah, seperti tradisinya, dijangka menyaksikan paling banyak
pertandingan pelbagai penjuru, dengan Parti Maju Sabah (SAPP) dan Parti Reformasi Negeri (Star) turut serta dalam pilihan raya kali ini.

DAP dijangka menggunakan logonya sendiri untuk bertanding berikutan jaminan pada saat-saat akhir daripada Pendaftar Pertubuhan (ROS) bahawa ia tidak ada bantahan terhadapnya walaupun tidak mengiktiraf barisan kepimpinan parti itu.

Sebaik sahaja pegawai pengurus pilihan raya mengumumkan calon-calonn yang bertanding, kempen pilihan raya umum akan bermula secara rasmi selama 15 hari sehingga tengah malam 4 Mei.

LAPORAN LANGSUNG

7:54am: Penyokong BN dan Pakatan Rakyat mula berkumpul di pelbagai kawasan untuk bergerak ke pusat penamaan bersama calon masing-masing.

Kota Kinabalu - Keadaan lalulintas tidak banyak dan, jika tidak kerana bendera yang dipasang di sepanjang jalan, mungkin orang ramai tidak perasaan yang hari ini adalah hari penamaan calon.

Bentong - Kira-kira 300 penyokong Himpunan Hijau dan penyokong Pakatan Rakyat mula berarak dari Medan Selera Kampung Baru -  600 meter dari pusat penamaan calon.

Mereka melaungkan "Ini Kalilah" dan "Kuburkan BN" .

NONEJerlun - Penyokong kedua-dua pihak mula berkumpul. Pusat penamaan calon ialah di Sekolah Menengah Sains Kubang Pasu dan kedua-dua kem berkumpul di kawasan yang bertentangan.

Kerusi Parlimen Jerlun dan kerusi DUN Ayer Hitam akan menyaksikan orang kuat Umno, Datuk Othman Aziz dan Datuk Mukhriz Mahathir berdepan dengan Exco PAS, Dr Ismail Saleh dan Abdul Ghani Ahmad.
Pandan - Walaupun tidak ramai kelihatan penyokong parti dari mana-mana pihak, lebih 100 anggota polis dan petugas majlis tempatan telahpun menutup jalan di hadapan pusat penamaan calon.

NONEKereta bomba membantu dengan mengisi air ke dalam bekas halangan jalan, manakala trak tunda mengalihkan kenderaan yang diletakkan di dalam zon penampan sejuh 50 meter dari pusat penamaan calon.

Cuaca masih sejuk dan berangin ketika petugas media menunggu di luar pusat penamaan calon menunggu sama ada penyandang Datuk Seri Ong Tee Keat akan mempertahankan kerusinya sebagai calon Bebas.

8am: Pandan - Tee Keat muncul di kawasan bertentangan dengan medan makan Lembah Maju dan menyampaikan ucapan kepada kira-kira 100 penyokongnya yang berbaju oren. Masih tidak jelas sama ada beliau akan bertanding.
NONEKluang -Sekitar 1,000 orang ramai pelbagai kaum berkumpul di hadapan pusat gerakan Pakatan dan bersedia untuk berarak ke pusat penamaan calon kira-kira 1 km dari situ. Ramai kaum Cina dilihat
membawa bendera PAS manakala penyokong Melayu memegang bendera roket DAP.

Manakala petugas parti kelihatan sedang menjual aksesori Pakatan seperti topi dan baju-T dan ia begitu laris dibeli orang ramai.

NONE8.11am: Jerlun - Mukhriz dan Abu Hassan mula bergerak bersama dengan kira-kira 3,500 penyokong.

Taiping - penyokong PAS mengadakan solat bersama Nizar Jamaluddin (kerusi DUN Changkat Jering) dan Idris Ahmad (Parlimen Bukit Gantang) di Taman Tasik Taiping sebelum bergerak ke pusat penamaan calon di Pejabat Tanah Larut dan Matang. Kira-kira 300 penyokong telah membanjiri tempat itu dan jumlahnya semakin meningkat.

Sementara itu, penyokong BN berkumpul di pejabat Umno Bukit Gantang bersama calon-calon mereka.

Kota Kinabalu - Calon PKR bagi kerusi Api-Api, Christina Liew adalah calon pertama yang tiba di pusat penamaan calon di Dewan MAKSAK, Likas.

50 penyokong yang membawa bendera parti itu melaungkan "Reformasi" dan "Ini Kali Lah!".

Bagan - 300 penyokong Pakatan berkumpul di hadapan pusat agerakan DAP - 500m dari pusat penamaan calon di Dewan Badawi.

8.30am: Segamat - Calon BN Segamat S Subramaniam dan Jementah Lee Hong Tee tiba di Dataran Segamat bersama 300 penyokong.

NONEPenyokong BN, Raziah Abdul Kahir, 32, antara yang kelihatan bersama bayi dua bulannya.

"Suami saya sedang bekerja tetapi saya di sini untuk menunjukkan sokongan," katanya.

Sementara itu, di Padang Bukit Hampar, kira-kira 2oo penyokong Pakatan disertai aktivis Himpunan Hijau.

Shah Alam - Penyokong Pakatan sudah tiba dan berhimpun tetapi penyokong BN masih belum kelihatan.

Lembah Pantai - Dua bas penuh memuatkan penyokong Raja Nong Chik sampai di Jalan Bangkung.

Permatang Pauh: Anwar tiba dengan bas Jelajah Merdeka. Penyokong berbaris menyambutnya.
NONE8.40am:  Sungai Siput - Penyandang kerusi Dr Michael Jayakumar, ADUN Jalong daripada DAP Loh Sze Yee, dan calon PAS di DUN Linang
Ahmasd Mazlan Othman berarak ke pusat penamaan calon di Majlis Perbandaran Kuala Kangsar, kira-kira 300 meter.

Mereka diiringi oleh anggota Unit Amal PAS.

8.40am: Kota Kinabalu - Calon SAPP untuk Likas Dr Felix Ching tiba dengan 50 penyokong dengan laungan "Ini Kalilah" dan "Autonomi!". Juga kelihatan Dr Martin Ho dari Star, lawannya untuk kerusi DUN Likas.

NONEPandan (Selangor) – Penyandang Parlimen Pandan Ong Tee Keat tidak kelihatan tetapi penyokongnya hadir memberikan sokongan kepada pembantu Ong, Allan Tan yang bertanding calon bebas bagi “meneruskan tugas bosnya” di kawasan itu.

Penyandang kerusi Teratai Jenice Lee daripada DAP yang tidak terpilih sebagai calon berkata akan bertanding sebagai wakil bebas mesra Pakatan.

Lanang
- Lebih 200 menemani calon DAP Lanang Lanang Alice Lau ke pusat penamaan calon di perpustakaan sibu.
NONEKetika melalui kumpulan BN terjadi perang mulut antara mereka.
Bagaimanapun polis bertindak pantas meredakan keadaan.

Turut kelihatan nenek Alice, Liong Leh Ting, 78, dan ibu Ha Foong Yien, 51,

8.45am:  Shah Alam - Calon BN Datuk Zulkifli Noordin tiba dengan 300 penyokong disambut laungan "Sayangi Selangor!" dan "Yakini BN!".
Bentong (Pahang) - Calon BN, Datuk Liow Tiong Lai dan penyan

8.50am: Putrajaya - Ramai penyokong BN berkumpul di pusat penamaan calon. Penyokong PAS masih belum tiba. Di pihak BN mereka menyanyikan lagu patriotik. Mereka dijangka berarak daripada masjid berdekatan.

Kota Kinabalu - Empat calon BN -- Chin Su Yin (Likas), Agnes Shim (Luyang), Yee Moh Chai (Api-Api) dan Chin Tek Ming (Kota Kinabalu) tiba dengan 200 penyokong.

Calon DAP Junz Wong (Likas), Hiew King Cheu (Luyang) dan Jimmy Wong (Kota Kinabalu) berada lebih awal dengan 50 penyokong dengan payung dalam cuaca yang panas.

Calon SAPP Yong Teck Lee (Likas), Melanie Chia (Luyang), Wong Yit Ming (Api-api) turut kelihatan.
NONE
Calon Star Micheal Chiew juga hadir untuk bertanding Parlimen Kota Kinabalu dan calon bebas Marcel Jude Joseph mahu mencuba nasib di Api-Api.

9.00am: Sungai Siput - Penamaan calon bermula dengan calon BN-MIC SK Devamany menghantar borangnya. PKR-PSM akan meletakkan Jeyakumar, penyandang kerusi itu.

9.15am: Bangsar (Kuala Lumpur) - Peniaga Rosli Baba menghantar borang penamaan calon untuk bertanding sebagai calon bebas kerana tidak berpuas hati dengan Umno.

NONEBeliau akan menghadapi saingan sengit penyandang Nurul Izzah Anwar
(PKR) dan Raja Nong Chik Zainal Abidin (BN).

Sungai Siput (Perak) - Bekas Presiden MIC S Samy Vellu menjadi pencadang kepada SK Devamany di Parlimen Sungai Siput menentang Dr Michael Jayakumar (PKR-PSM).

9.20am: Sungai Siput (Perak) - DUN Jalong menyaksikan pertembungan tiga penjuru ekoran bekas ahli majlis Kuala Kangsar S Kalimuthu memutuskan bertanding bebas.

NONEPermatang Pauh (Penang) - Datuk Seri Anwar Ibraim disambut sorak
penyokong Pakatan di penamaan calon manakala penyokong BN membuat bunyi boo. Anwar diiringi 3,000 penyokong manakala BN hanya 1,000.

9.25am: Bagan (Perak) - Calon DAP Lim Guan Eng berkata, semua empat calon untuk Parlimen dan DUN di Bagan selesai menghantar borang penamaan menggunakan lambang DAP.

Lanang (Sarawak) - calon DAP, Alice Lau masuk ke pusat penamaan calon yang terletak di Perpustakaan Awam Sibu.

NONELau mengemukakan pencalonannya di bawah logo DAP, dan diluluskan oleh pegawai pengurus, Hii Chang Kee.

Pencalonan Lau dicadangkan oleh Lawrence Hii, dan disokong oleh Yap Hoi Liong, ADUN Dudong.

Lima belas minit kemudian, calon BN yang juga ahli parlimen Lanang selama empat penggal, tiba di pusat penamaan calon.

09:50: Jerlun (Kedah) - Dr Mahathir Mohamad, yang dikawaloleh pengiring keselamatan, tiba di pusat penamaan calon dan sedang disambut mesra oleh para penyokong.

Gelang Patah (Johor) - Dua calon Pakatan Rakyat - Lim Kit Siang (Gelang Patah) dan Dr Boo Cheng Hau (Skudai) - masuk ke pusat penamaan calon.

Calon PAS, Salahuddin Ayub yang bertanding kerusi DUNNusajaya dan kerusi Parlimen Pulau pergi ke pusat penamaan calon Pulai terlebih dahulu.

NONETujuh minit selepas itu, calon BN untuk Gelang Patah Datuk Seri Abdul Ghani Othman bersama-sama dengan calon DUN Nusajayam Dr Zaini A
Bakar dan calon Skudai, Liang Ah Chy juga masuk ke pusat penamaan calon bagi mengemukakan kertas pencalonan.

Kit Siang berjabat tangan dengan Ghani dan bergambar bersama (atas).

R Rajendran, 55, tiba untuk mengemukakan kertas pencalonan sebagai calon bebas.

Bekas sarjan tentera itu berkata beliau mahu bertanding sebagai mendakwa ahli parlimen yang lepas gagal untuk menyelesaikan masalahnya.

Kluang (Johor) - Seperti yang dijangka, penyandang dari DAP untuk DUN Mengkibol, Ng Nam Hua tiba di pusat penamaan calon di Kluang dan akan menyerahkan borang pencalonan untuk bertanding sebagai calon bebas.

Ng, masih ahli DAP, berkata beliau bersedia menghadapi apa jua akibat termasuk dipecat oleh parti demi untuk menegakkan keadilan.

"Hari ini, tujuan saya untuk bertanding sebagai calon bebas adalah untuk menunjukkan bahawa tidak adil untuk mengatakan bahawa saya tidak bekerja ...

"Saya bersedia dipecat oleh parti. Saya hanya mahu menunjukkan bahawa saya tidak bersalah. Anda tidak boleh gugur saya hanya kerana beberapa aduan bahawa saya tidak bekerja.

Bagan (Pulau Pinang) - Lim Guan Eng berkata, pegawai pilihan raya menerima surat kebenaran yang ditandatanganinya sebagai setiausaha agung DAP.

Beliau tidak menjangka sebarang di tempat-tempat lain. Tidak ada surat kebenaran DAP ditolak setakat ini.

Pasir Mas (Kelantan) - Calon Umno Che Johan Che Pa gagal memfailkan kertas pencalonannya. Ini bermakna kerusi tersebut akan menyaksikan pertandingan satu lawan satu antara Presiden PERKASA, Datuk Ibrahim Ali dan Nik Abduh Nik Aziz, anak Mursyidul Am PAS.

Pandan (Selangor) - Jenice Lee, penyandang DUN Teratai, berkata beliau tidak berpuas hati parti itu mencalonkan pendatang baru yang tidak pernah melakukan kerja akar umbi di kawasan Teratai ini.

"Apa yang saya lakukan bukan satu pengkhianatan, kerana jika saya mempertahankannya, saya masih akan menyerahkannya kepada DAP," katanya.

Beliau berkata penyokongnya melaungkan "Rafizi untuk Pandan, Jenice untuk Teratai".

Mengenai khabar angin yang beliau telah dipecat oleh parti kerana bertanding sebagai calon bebas, Jenice berkata: "CEC digantung Apa kuasa telah digunakan untuk memecat saya, saya tetap setia dengan DAP?".

Kota Melaka (Melaka) - Sim Tong Him, selaku penyandang, menjadi tumpuan apabila dia dicalonkan bertanding sebagai bebas untuk DUN Kota Laksama.

Ini bermakna, beliau bertanding sebagai calon DAP bagi kerusi Parlimen, tetapi sebagai bebas untuk kerusi negeri. Mungkin ini yang pertama berlaku dalam sejarah pilihan raya di Malaysia.

NONEJerlun (Kedah) - Bekas PM Tun Dr Mahathir Mohamad dilihat bersalaman dengan penyokong BN, dan ia mendorong penyokong PAS menjerit 'Reformasi', 'Allahuakbar', 'Hancur BN' dan 'Ini Kalilah.

Mahathir hadir untuk menyokong pencalonan anaknya, Mukhriz, yang disebut-sebut akan dilantik sebagai MB Kedah jika BN merebut kembali negeri ini.
Sungai Siput - SP Nagalingam, 46, seorang ahli Parti Keadilan Insan Tanah Air (KITA), telah memfailkan kertas pencalonannya bagi kerusi Parlimen Siput Sungai dan DYB Lintang.

NONEIni membawa kepada pertandingan tiga penjuru di Sungai Siput dan
Lintang. Nagalingam (kanan) berkata beliau hanyalah seorang ahli parti dan "bukan dari KITA". Katanya, beliau bertanding kerana mahu membawa perubahan ke Sungai Siput.

"Saya anak tempatan di sini, saya cuba membawa beberapa perubahan, kerana kita perlukan perubahan," katanya.

Nagalingam akan berdepan dengan Dr Michael Jeyakumar (PSM-PKR) dan SK Dewamany (BN) di Sungai Siput dan menghadapi Zolkafly Harun (BN) dan Ahmad Mazlan Othman (PAS) di Lintang.

Seorang calon Bebas memutuskan menghantar borang penamaan calon untuk bertanding dengan bekas menteri besar Perak Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin (PAS) di Bukit Gantang semata-mata kerana hari ini hari lahirnya.

"Saya bertanding hari ini sebab hari ini hari lahir saya," kata Zulkifli Ibrahim sambil ketawa.  
NONE10.31am: Permatang Pauh (Pulau Pinang) – Panas terik tidak menghalang penyokong kedua-dua pihak terus menunggu sambil
menyanyi dan melaungkan slogan masing-masing.

Sebelum itu, sebelum memasuki penamaan calon, Anwar ditanya tentang kesan calon Bebas dalam pilihan raya kali ini.

“Mungkin ada kesan di satu atau dua kerusi tetapi tidak semua. Pertembungan ini antara BN dan Pakatan,” katanya kepada pemberita.

Beliau yakin ia akan memecahkan undi pembangkang.
Putrajaya - Kedua-dua pihak bersorak untuk calon mereka. Bagaimanapun Tengku Adnan diboo oleh penyokong PAS ketika dia beredar dari itu. Selepas satu sidang akhbar yang ringkas, kedua-dua pihak bersurai.

NONE10:40am Kota Kinabalu - Dengan tiada bantahan yang dibuat, ia akan menyaksikan pertarungan lima penjuru di Api-Api antara Christina Liew (PKR), Felix Chong (Bintang), Wong Yit Ming (SAPP), Yee Moh Chai (BN) dan Marcel Jude Joseph (Bebas).

Kawasan DUN yang lain di bawah Kota Kinabalu, Likas dan Luyang, akan menyaksikan pertandingan empat penjuru antara Star, SAPP, DAP dan BN.

Kawasan Parlimen itu pula akan melihat pertandingan tiga penjuru - Jimmy Wong (DAP), Michael Liew (Bintang) dan Chin Tek Ming (BN).

10.45am Pekan - Pegawai Pengurus Pilihan Raya Datuk Mohd Fadzli Mohd Kenali mengumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, yang mempertahankan kerusi Parlimen Pekan, akan ditentang calon PKR, Fariz Musa.

11.10pm: Jempol (Negeri Sembilan) - Pegawai pengurus SPR, Wan Razali Wan Aang mengumumkan Parlimen Jempol terdiri daripada penyanyi Wan Aisyah Wan Ariffin (PAS) dan Tan Sri Isa Samad (BN)

10:47am  Kota Kinabalu (Sabah) - calon DAP untuk Luyang mengesahkan bahawa semua calon parti itu di Kota Kinabalu dan tiga kawasan DUN akan menggunakan logo DAP - roket - dan bukan logo PKR.

Sementara itu, pengumuman calon disambut dengan sorakan dan NONEejekan oleh kedua-dua belah pihak.

Pegawai SPR Alijus meminta para hadirin supaya bertenang

Kluang (Johor)
- Di luar pusat penamaan calon Kluang, dua orang lelaki dilihat mengedarkan percuma nashkah Berita Harian kepada penyokong Pakatan.

Bagaimanapun, dalam responnya, penyokong Pakatan mengeboo mereka dan membuang akhbar itu ke dalam longkang di tepi jalan.

Kira-kira 10 minit kemudian, beberapa ahli PAS dari Unit Amal mengutip akhbar tersebut dari longkang dan menegur para penyokong kerana buat sampah.
 
Jerlun - Ketika ditanya oleh pihak media, Dr Mahathir berkata pemilihan calon MB Kedah adalah keputusan Pengerusi BN, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Anaknya, Datuk Mukhriz disebut-sebut akan dilantik sebagai MB sekiranya BN merampas semula Kedah.

Ditanya tentang peluang Mukhriz di DUN Ayer Hitam, beliau berkata ia nampak positif, tetapi dalam pilihan raya, kita tidak tahu (keadaan sebenar).

Bagaimanapun beliau yakin bahawa peluang BN untuk memenangi Kedah adalah "lebih daripada 50 peratus".
 
10:54 am: Segamat - Selepas lama menunggu, pegawai pengurus pilihan raya, Ismail Abu dengan rasmi mengisytiharkan Datuk S Subramaniam (BN) dan Datuk Chua Jui Meng (PKR) sebagai calon bagi kerusi Parlimen Segamat.
 
Manakala Lee Hong Tee dari BN dan Tan Chen Choon (DAP) bagi kerusi DUN Jementah. Norshida Ibrahim (BN) dan Firdaus Masod (PAS) akan berentap di DUN Buloh Kasap.

Dengan tiada lagi masalah dengan simbol roket, Tan kini secara rasmi merupakan calon DAP.

Sementara itu Subramaniam - penyandang kerusi Segamat selama tiga penggal - mengakui beliau berdepan dengan cabara yang lebih kuat kerana Chua adalah seorang tokoh nasional.

Chua pula berkata, mereka berdua adalah kawan lama dan beliau pernah berkempen untuk Subramaniam pada masa lalu.

Beliau berharap ia akan menjadi satu persaingan yang sihat dan berharap pilihan raya diadakan dengan berintegriti dan semua pihak berkuasa bertindak adil.
11.10am: Kota Kinabalu - Calon PKR untuk kerusi Api-Api, Christina Liew - yang berdepan dengan pertarungan lima penjuru - menggesa semua pengundi supaya keluar mengundi tidak kira sama ada hujan atau panas.

Beliau mendakwa 4,000 pengundi yang meragukan, telah ditambah ke dalam daftar pemilih.

Oleh itu, katanya, beliau telah kehilangan undi-undi tersebut walaupun pertempuran belum lagi bermula.

"Jadi saya menggesa penduduk asal Api-Api supaya keluar mengundi dan jangan biarkan orang-orang yang diimport itu menentukan keputusannya," katanya.

Sementara itu, Pengerusi DAP Jimmy Wong berkata Jafery Jomion bertanding di bawah logo parti Star di Luyang akan memberi kesan kepada peluang DAP di sana.

"Mana-mana pembangkang akan mendapat kesan, walaupun tidaklah ke tahap menang. Walaupun dia memperolehi 100 undi, memang ada kesannya," katanya.

Sementara itu, calon Bebas bagi Api-Api, Marcel Jude Joseph, yang akan menggunakan simbol televisyen, berkata, beliau bertanding kerana parti-parti besar tidak menyediakan penyelesaian kepada masalah harian orang biasa.
 
"Sebagai contoh, Sino-Kadazan dan rakyat dari keturunan campuran dilucutkan pusaka dan tidak mendapat jawapan kepada permohonan mereka selama bertahun-tahun," kata peguam terkemuka Kota Kinabalu dan kolumnis di akhbar Borneo Post.
 
11.30am: Sungai Siput (Perak) - Borang pencalonan SP Nagalingam untuk bertanding di Lintang ditolak kerana pencadangnya bukan pengundi di Lintang.

Dengan itu kerusi DUN di bawah Parlimen Sungai Siput itu akan menyaksikan perlawanan satu lawan satu antara Zolkafly Harun (BN) dan Mazlan Othman (PAS).

11.35am: Taiping (Perak) - Datuk Seri Nizar Jamaluddin berucap kepada kira-kira 2,000 penyokong Pakatan di tengah-tengah bandar Taiping, dan selepas itu mereka bersurai.

Jerlun - Pegawai pengurus SPR Mokhtar Abdul Rahman mengumumkan pertandingan dua penjuru di DUN Ayer Hitam antara Datuk Mukhriz Mahathir dengan Abdul Ghani Ahmad dari PAS.
Gelang Patah (Johor) - Pegawai pengurus Md Fuzi Ahmad Shahimi mengumumkan kerusi Parlimen Gelang Patah akan menyaksikan pertandingan satu lawan satu antara Lim Kit Siang dan Datuk Seri Abdul Ghani Othman. Pertandingan bagi dua kerusi DUN - Nusajaya dan Skudai - juga akan satu lawan satu.

Bagan (Pulau Pinang) - Lim Guan Eng akan menghadapi pertandingan tiga penjuru dengan calon MCA, David Chua Teik Siang dan Lim Kim Chu dari PCM.
 
 [Laporan lanjut menyusul]

-malaysiakini