PERHATIAN!: KEPADA BLOGGER YG INGIN BERTUKAR LINK, SILA TINGGALKAN JEJAK DI RUANG KOMEN.. TQ

.

Saturday 12 January 2013

LIVE #HKR 112: Stadium Merdeka Dibanjiri Penyokong PR [ TV Selangor Live ]
rally Royalti KLCC 04

rally Royalti KLCC 01

HKR 2013 stadium merdeka 04 sembahyang

HKR 2013 stadium merdeka 05 purpleHKR 2013 stadium merdeka 01
rally Royalti KLCC 04

rally Royalti KLCC 01
Laporan Khas oleh Afix Redzuan, Ezli Mashut, Siraj Mod Zaini, Hafizan Taib

2.35 tgh hari :
Suasana sesak di luar perkarangan Stadium Merdeka kerana peserta tak putus-putus menuju ke lokasi tersebut terutamanya dari Masjid Negara.

Kelihatan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim, presiden PKR Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail, Naib Presiden PKR Nurul izzah dan Musyidul Am Datuk Seri Nik Abdul Aziz Nik Mat tiba di luar stadium.

Turut hadir Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

2.25 tgh hari : Dianggarkan seramai 5,000 peserta masih berada di luar perkarangan Stadium Merdeka kerana tidak dapat memasuki lokasi tersebut.

Difahamkan masih ada kira-kira 10,000 aktivis yang berkumpul di Masjid Negara ke stadium dalam masa terdekat.

2.10 tgh hari : Kapasiti Stadium Merdeka yang hampir penuh telah mengakibatkan peserta yang lewat sampai tidak boleh memasuki stadium.

1.40 tgh hari : Peserta HKR hampir memenuhi ruang Stadium Merdeka yang mempunyai kapasiti 30,000 orang.

Sementara menunggu acara yang seterusnya daripada penganjur, peserta Islam mengambil kesempatan menunaikan solat Zohor di atas padang dan ruang lapang stadium tersebut.

Suasana riang menyelubungi hadirin dan ada yang mengatakan ia tidak seperti himpunan dulu yang sarat dengan perasaan tekanan dari pihak berkuasa.

1.15 tgh hari : Lebih kurang 10,000 mahasiswa sampai di stadium setelah mereka berarak dari Masjid Universiti Malaya.

12:35 pm : Perarakan Royalti dari KLCC bergabung dengan kumpulan Solidarti Anak Muda Malaysia di Lebuh Ampang. Jumlah peserta tersebut sudah mencecah 50,000 menuju ke stadium merdeka.

Manakala di Pasar Seni pemimpin Pakatan Rakyat seperti Exco Selangor Elizabeth Wong dan MP Kota Raja Dr Siti Mariah Mahmud sedang memberi taklimat kepada perserta tentang perarakan yang bakal bermula pada pukul 1 ptg.

Mereka juga mengingatkan lebih 300 peserta wanita berbaju ungu supaya membawa poster yang hanya mengandungi perkataan positif dan tidak melayan cubaan untuk mencetuskan provokasi.

Lebih 3,000 peserta perhimpunan dari kumpulan kedua berarak ke Stadium Negara dari Pasar Seni yang diiringi Unit Amal PAS sambil melaungkan slogan ‘Hidup Rakyat’.

Sementara itu Pengerusi HKR Mohamad Sabu dan setiausaha agung PKR Datuk Saifuddin Nasution Ismail telah tiba di Stadium Merdeka.

Pengerusi Bersih 2.0 Datuk S Ambiga telah berada di dalam stadium12 pm Kira-kira 10,000 penyokong gerakan menuntut Royalti minyak mula bergerak dari KLCC ke Stadium Merdeka di ketuai Pengerusi ANAK Mazlan Aliman.
rally Royalti KLCC 02
11.10 pagi – Di Pasar Seni dan Jalan Petaling hampir 2,000 orang telah berada disini. Kebanyakan mereka memakai baju kuning Bersih 2.0.

Bunyi hon kenderaan yang melintasi jalan di hadapan Pasar Seni sebagai tanda sokongan bertali arus.
rally Royalti KLCC 03
Berdasarkan lapuran ditujuh lokasi utama terdapat lebih 30,000 telah pun berada di ibu negara sejak jam 11.00 pagi tadi.

Tujuh lokasi yang menjadi tumpuan sebelum bergerak ke Stadium negara tersebut adalah KLCC,Brickfield, Masjid Universiti Malaya,Pasar Seni,

Himpunan yang di anjurkan oleh Sekretariat Pakatan Rakyat ini mensasarkan seramai mungkin rakyat turun untuk memberi sokongan selain memberi tekanan kepada BN.

Selain tiga komponen besar PR yang terdiri dari PKR, PAS dan DAP beberapa parti bebas dari Sabah dan Sarawak juga dijangka akan menyertai himpunan yang mendapat permit dari pihak polis ini.

Turut serta dijangkakan juga beberapa NGO seperti BERSIH 2.0, Anti-Lynas, Anak, SAMM, Gamis, Muafakat, Kase serta beberapa lagi.

Orang ramai dari semua tujuh lokasi tersebut akan berarak ke stadium negara dimana majlis himpunan tersebut bermula jam 2.00 petang nanti

Dijangkakan hampir satu juta akan membanjiri Stadium merdeka.
Sementara itu pihak polis yang menyedia 50 Marshal untuk membantu pihak media juga kelihatan dibeberapa lokasi.

Sejak malam tadi pihak polis kelihatan berada dibeberapa lokasi yang bertugas sebagai pengawal trafik.

11.00 pagi – Selebriti Abby Abadi memilih untuk bersama penyokong Gerakan Menuntut Royalti ‘R’ sempena Himpunan Kebangkitan Rakyat, KL112 sebagai tanda sokongan bersama warga Kelantan dan Terengganu yang teraniaya selama ini.

Menurutnya sebagai warga Kuala Lumpur, beliau ingin menyambut kehadiran tetamu yang ingin menyatakan sokongan rakyat demi membawa perubahan kepada negara.

“Alhamdulillah saya diberikan sempatan untuk bersama mereka. Sebelum ini saya tidak berpeluang menyertai mereka.

“Saya harap kerajaan sudi untuk mengembalikan hak mereka sebelum rakyat membuat perubahan,” katanya di hadapan KLCC.

Beliau berharap himpunan hari ini berlangsung aman dan tiada sebarang provokasi yang bakal mencemar kelangsungan KL112.

11.10 pagi – Di Pasar Seni dan Jalan Petaling hampir 2,000 orang telah berada disini. Kebanyakan mereka memakai baju kuning Bersih 2.0.

Bunyi hon kenderaan yang melintasi jalan di hadapan Pasar Seni sebagai tanda sokongan bertali arus.

10.25 pagi .. Di Pasar seni dan Jalan Petaling.. orang ramai mula bergerak ke Stadium Negara dengan Laungan Takbir dan Reformasi.

-selangorku

Live HKR #KL112 : Penyokong Pakatan mula banjiri KL

Pusat bandar Kuala Lumpur dijangka dibanjiri ribuan penyokong Pakatan Rakyat yang hadir ke Himpunan Kebangkitan Rakyat di Stadium Merdeka - himpunan paling besar anjuran gabungan parti tersebut bagi menghadapi pilihan raya umum ke-13.
Penganjur mengharapkan kehadiran besar ke perhimpunan itu akan mempengaruhi golongan pengundi atas pagar.NONEPentadbiran Datuk Seri Najib Razak dilihat mengambil pendekatan berbeza bagi perhimpunan kali ini dengan memastikan tiada insiden tidak diingini.

Pihak berkuasa membenarkan Pakatan menggunakan lokasi bersejarah Stadium Merdeka, dan polis turut mensasarkan "kecelakaan sifar" bagi perhimpunan berkenaan.

Penganjur akan menguji sikap baru yang ditunjukkan pihak berkuasa ini dengan berjalan kaki dalam kumpulan besar menuju ke Stadium Merdeka, bermula dari tujuh lokasi, sebelum perhimpunan dijadualkan bermula pada jam 2 petang.

LAPORAN LANGSUNG

10:10am: Jalan Stadium - The police have set up two tents for the media within the compound of Tun HS Lee police station. They have also set up a counter to register media personnels for on-the-spot issuing of police-sanctioned press tags.

A number of journalists are here awaiting the rally to begin in the afternoon. The police station is about 200 metres away from Stadium Merdeka.

10.15am: Jalan Sultan - Sekumpulan penyokong DAP membuat tarian ala-Gangang dengan iringan lagu popular Korea itu yang diubah dengan lirik anti-Lynas.

Ahli DAP Chua Beng Hooi, 47, yang memakai satu kostum anti-radioaktif menyertai tarian tersebut, yang disaksikan kira-kira 500 orang yang berhimpun.

Menurut rakannya, Chua membuat kostum berkenaan khas untuk perhimpunan hari ini.

9.55am: Stadium Merdeka - Lokasi perhimpunan Stadium Merdeka masih ditutup kepada umum namun sebilangan penyokong sudahpun berada di dalam stadium untuk membuat persiapan.
Gerai jualan juga dibuka di kawasan jalan menuju ke stadium berkenaan.

Sementara itu, seramai 2,000 orang penyokong Pakatan sudahpun mula memenuhi kawasan di sekitar stadium.

9.45am: Masjid Al-Rahman - MP Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar baru tiba ke kawasan Masjid Al-Rahman dan disambut kira-kira 50 orang peserta yang sedang bersedia untuk berjalan ke Stadium Merdeka.
Kumpulan ini menunggu untuk bergabung dengan satu lagi kumpulan diketuai AMK, yang berhimpun di kawasaan padang berhampiran Amcorp Mall dan berjalan melalui Lebuh raya Persekutuan.

9.37am:
Kelab Sultan Sulaiman - Keadaan lalu lintas di Kelab Sultan Sulaiman dan kumpulan orang ramai berpakaian hijau dan kuning dilihat sedang duduk di kaki lima.

Selain itu turut kelihatan gerai menjual baju sempena Himpunan Kebangkitan Rakyat.

9.20am: Masjid Negara - Kawasan masjid mula dipenuhi oleh ramai peserta yang memakai baju kuning, dan hijau sehingga melimpah ke stesen keretapi. Keadaan lalu lintas lancar namun jalan ke dataran merdeka daripada arah masjid ditutup kepada lalulintas.

[Berita penuh menyusul]

-M'kini

Friday 11 January 2013

Sejuta Rakyat #KL112 ..Tapi Di Mana Najib Sekarang?
Sejuta Rakyat Nak Gegar KL Tapi Di Mana Najib? 

Menjelang perhimpunan kebangkitan rakyat di Stadium Merdeka yang mensasarkan kehadiran sejuta rakyat dengan pelbagai tema warna pada Sabtu ini, keadaan sebenar kesihatan Najib masih menjadi misteri lagi. Sejak beberapa hari lalu, beliau hanya hadir dalam majlis seperti pelancaran sukuk, menerima kunjungan hormat tetamu luar negara dan selebihnya menjalankan kerja-kerja pejabat atau mempengerusikan mesyuarat saja.

Tidak seperti selalu di mana beliau sentiasa sarat dengan pelbagai majlis dan program, sejak seminggu lalu, kelibatnya mulai jarang kelihatan menjadi sorotan media. Jika dulu dalam sehari sekurang-kurangnya dua tiga komennya mengenai politik, kini dunia politik seakan sunyi daripadanya.

Dulu juga, selain hadir di program rasmi atau melancarkan sesuatu, komennya mengenai politik sentiasa ada. Kali terakhir ialah komennya mengenai keadaan dirinya yang sihat, selepas itu tiada lagi ulasannya mengenai apa-apa perkara pun.

Dalam beberapa isu yang muncul kebelakangan ini, komen Najib sudah tidak kedengaran lagi. Kalau dalam isu Deepak, hilangnya suara Najib mungkin boleh difahami tetapi dalam isu air yang melanda Lembah Kelang sekarang, isu kalimah Allah dan himpunan kebangkitan rakyat pun suara Najib tidak lagi kedengaran. Ini sudah hairan bin ajaib.

Dalam himpunan Bersih sebelum ini dan pelbagai himpunan lainnya yang digerakkan oleh Pakatan Rakyat, Najib biasanya begitu lantang bersuara dan menzahirkan pandangannya. Himpunan kebangkitan rakyat kali ini, walaupun kemungkinan dihadiri sejuta rakyat dan bakal memberi impak yang besar kepada suasana politik dan masa depannya sendiri, Najib sebaliknya tidak bersuara.

Hari ini beliau hanya muncul dalam blognya menulis mengenai perdagangan antara Malaysia dan Australia. Selebihnya tidak ada. Malah sehari dua ini kelibat Ibrahim Ali dan Hassan Ali lebih kerap muncul di akhbar dan tv berbanding Najib.

Meskipun Najib sudah menjelaskan bahawa beliau sihat, ketidakmunculannya di pelbagai program seperti biasa terus menimbulkan tanda-tanya. Orangramai masih bercakap, jika sudah sihat, kenapa kemunculannya tidak seperti biasa? Adakah beliau sedang keletihan? Tetapi Najib juga baru kembali daripada bercuti, biasanya orang yang kembali daripada bercuti mempunyai semangat yang tinggi untuk memulakan kerja.

Tetapi sebaliknya bagi Najib. Sekembalinya daripada bercuti, beliau seperti hilang semangat untuk menjalankan kerja. Semangat Najib untuk menghadapi pilihanraya dan memastikan kemenangan UMNO dan BN juga seperti sudah pudar. Hanya timbalannya Muhyiddin Yassin yang sibuk turun ke negeri-negeri berkempen dan merayu agar UMNO dan BN terus diberi kuasa lagi untuk mentadbir negara ini.

Beberapa hari yang lalu Muhyiddin ke Kedah, Perak dan Negeri Sembilan menghadiri program turun padang bertemu rakyat, hari ini beliau ke Pahang pula, negeri kelahiran Najib untuk program turun padang dan bertemu rakyat selama dua hari.

Apakah yang mengganggu Najib sebenarnya? Apakah beliau benar-benar tidak sihat atau keletihan menghadapi gelora politik yang makin hari makin memuncak suhunya ini? Atau adakah beliau keletihan kerana masalah yang ditimbulkan oleh isterinya sejak dulu hingga kini tidak habis-habis membebankannya?

Atau mungkinkah Najib sedang berada dalam zon bertenang dan memerlukan tempoh masa beberapa hari memikir-mikir tarikh yang sesuai untuk membubarkan Parlimen?

Tetapi tentulah agak pelik juga bila Najib langsung tidak mahu muncul bersama rakyat. Walaupun sedang mencari-cari tarikh pilihanraya, program bertemu rakyat sepatutnya berjalan terus kerana jika terlalu lama terasing daripada rakyat, beliau mungkin dilupakan pula.

Dalam masa yang sama, sementara pihak Pakatan Rakyat hari-hari menyerang dan muncul dengan pelbagai isu baru bagi melemahkan sokongan rakyat terhadap Najib, UMNO dan BN, pelbagai spekulasi turut muncul mengenai keluarbiasaan Najib yang jarang muncul sejak akhir-akhir ini.

Tidak kurang yang mengatakan beliau memang tidak sihat, lihat saja wajahnya Najib yang muncul di akhbar sehari dua lalu. Kata mereka Najib bukan saja tidak bercakap dengan pihak media, raut wajahnya juga kelihatan lebih tua daripada usianya. Tubuhnya seperti lemah dan kurang bermaya. Seperti beliau sedang menderita sesuatu dan tidak seperti selalunya.

Ada juga yang membawa berita bahawa sebenarnya sudah ada peralihan kuasa secara diam antara Najib dengan Muhyiddin. Najib kini dikatakan hanya menumpukan tugas-tugas pejabat, menerima kunjung hormat dan mempengerusikan mesyuarat sahaja sementara usaha menarik sokongan rakyat, mengumpul kekuatan dan membawa misi kejayaan kepada UMNO dan BN telah diambil alih oleh Muhyiddin. Sebab itu, Muhyiddin sekarang ini, kata mereka, lebih sibuk turun ke negeri-negeri berbanding Najib.

Najib kini dikatakan hanya seperti pengerusi bukan eksekutif sesebuah syarikat sedangkan Muhyiddin menjadi ketua pegawai eksekutif.

Dilaporkan juga bahawa perkara ini merupakan langkah yang turut dipersetujui oleh Tun Mahathir, sifu dalam UMNO. Isunya ialah untuk mengelakkan UMNO dan BN tumbang serta kehilangan kuasa dalam PRU 13 nanti kerana dalam UMNO yang paling bimbang tentang hilangnya kuasa UMNO ialah Mahathir.

Pelbagai isu yang melingkari Najib dan kelemahan yang sedia bertimbun dalam dirinya menyebabkan Najib sudah tidak mampu lagi untuk menciptakan kejayaan buat UMNO dan BN. Najib lebih merupakan sumber kekalahan berbanding keupayaan mencipta kejayaan.

Atas asas itulah Muhyiddin yang dilihat tidak banyak isu, cuba pula disandarkan harapan, bukan saja menyelamatkan UMNO tetapi juga menyelematkan Mahathir.

Apakah Najib tidak gembira dengan perkara itu, lalu menjadikannya kelihatan tidak bermaya, kurang bersemangat dan seperti sedang menderita?

Serentak dengan itu, di dalam UMNO sendiri, isu peralihan kuasa Najib kepada Muhyiddin ini sudah menjadi percakapan yang makin makin meluas. Di mana-mana orang UMNO bercakap mengenainya. Makin ramai juga yang mula mengalihkan perhatian kepada Muhyiddin, hadir di programnya dan mencium tangannya.

Malah sudah ada beberapa pemimpin UMNO yang apabila berucap, selain menyebut nama Najib, turut juga menyebut nama Muhyiddin sekali dalam mukaddimah ucapan mereka. Jika sebelum ini nama Najib saja yang disebut, kini nama Muhyiddin juga disebut sama. Ada pemimpin UMNO yang memang diketahui sebagai orang Najib, dalam ucapan-ucapannya sebelum ini hanya menyebut dan memuji Najib saja, kini turut sama menyebut nama dan memuji Muhyiddin sekali.

Pendek kata, dengan timbulnya isu keadaan kesihatan Najib ini dan kemunculannya pula semakin jarang yang seperti mengesahkan ada sesuatu sedang berlaku dalam UMNO sekarang ini, Muhyiddin bukan saja mula menjadi seperti gula yang dikerumuni semut tetapi sebutan namanya di kalangan pemimpin UMNO menjadi lebih kerap berbanding Najib.

Apakah semua perkara itu merupakan petanda UMNO dan BN sebenarnya semakin berada di ambang kejatuhannya.(SH 11/01/2013)

10 Kontroversi Najib: Rakyat diseru ke KL112 – KPRU


KUALA LUMPUR, 11 JAN: Pelbagai kontroversi serius membabitkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dalam empat tahun pentadbirannya telah membuktikan bahawa beliau tidak lagi sesuai memimpin negara selepas PRU ke-13 kerana ianya bakal meletakkan ekonomi dan keamanan Malaysia dalam keadaan yang tidak stabil.

Dalam satu kajian yang dilakukan badan Kajian Politik Untuk Perubahan (KPRU), kegagalan Najib menjawab dengan rasional pelbagai isu membabitkan dirinya dan pelaksanaan Dasar Transformasi Kerajaan yang bersifat retorik menyebabkan BN kini berada dalam keadaan paling lemah sejak merdeka (Perikatan) dan penubuhan Malaysia pada 1963.

“Pada awal tempoh Najib menjadi Perdana Menteri, beliau cuba menonjolkan diri sebagai “Bapa Tranformasi”, dengan memperkenalkan Model Ekonomi Baru (MEB), Gagasan 1 Malaysia, Program Transformasi Kerajaan (GTP) dan Program Transformasi Ekonomi (ETP) untuk menunjukkan keazaman dan semangat bagi mentransformasikan struktur ekonomi.

“Bagaimanapun pengumuman itu membawa kepada beban berterusan yang ditanggung rakyat akar umbi. Hampir semua harga barangan naik melambung dalam masa singkat, termasuk harga gula naik 20 sen daripada RM1.45 (2008) kepada RM1.65 (2009) di Semenanjung,” ulas KPRU.

Memberikan contoh, Najib melaksanakan rasionalisasi subsidi bertujuan mengelak negara bankrap pada masa hadapan, tetapi pada masa sama, Najib mengekalkan subsidi kepada syarikat kroni.

“Beliau yang menyatakan negara akan bankrap jika pemberian subsidi diteruskan tetapi kini mengumumkan pemberian Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) sebanyak RM500 dan seumpamanya untuk menyelamatkan diri dan UMNO-BN daripada kalah pada PRU-13 nanti,” menurut laporan itu.

Tambah KPRU lagi, berikutan itu, pentadbiran Najib terus dikritik hebat kerana mengabaikan kepentingan rakyat akibat isu kenaikan gaji dan pendapatan boleh guna rakyat yang tidak seimbang untuk menyaingi kadar kenaikan harga barangan.

Merumus kembali perkembangan pentadbiran Najib sebagai Perdana Menteri, KPRU menyenaraikan 10 isu utama yang menjadi kontroversi berterusan memanifestasikan kelemahan Najib seperti berikut:

1.      Pembunuhan Altantuya

Rakan karib Najib, Abdul Razak Baginda yang dituduh terbabit dalam pembunuhan Altantuya Sharibuu sudah dibebaskan. Pada Disember 2012, ahli perniagaan, Deepak Jaikishan menamakan seorang adik Perdana Menteri, Datuk Nazim Razak sebagai individu yang didakwa bertanggungjawab membayar penyiasat persendirian P Balasubramaniam untuk menandatangani akuan bersumpah (SD) kedua. Bala pada awalnya menandatangani satu akuan bersumpah mengaitkan Najib Razak dengan model Mongolia itu. Deepak juga mendedahkan isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor mempunyai kaitan dengan pembunuhan Altantuya itu.

2.      Skandal pembelian kapal selam Scorpene

Suaram, sebuah pertubuhan bukan kerajaan melantik seorang hakim bebas di Mahkamah Perancis bagi membicarakan kes dakwaan rasuah pembelian Scorpene. Peguam Perancis, Apoline Cagnate, pada 27 November 2012 ketika taklimatnya di Singapura memberitahu akan menggabungkan perbicaraan pembunuhan Altantuya dalam siasatan Scorpene.

3.      FBC Media

Pada Ogos 2011, dunia kewartawanan bersifat penyiasatan dipelopori Sarawak Report mendedahan skandal penyelewengan wang rakyat sebanyak RM57.68 juta dalam projek ‘Global Strategic Communication Campaign’ yang merupakan perjanjian antara Kerajaan Malaysia dengan FBC Media (UK) Limited, sebuah firma media dan hiburan di Eropah.

4.      Kematian Teoh Beng Hock, Kugan dan Amirulrasyid

Mayat Teoh Beng Hock ditemui mati di bangunan SPRM. Kugan pula mati dalam lokap dan  keluarganya mengesyaki Kugan didera ketika di dalam lokap kerana banyak kesan calar di belakang, pergelangan tangan dan lehernya. Seorang pelajar berusia 14, Amirulrasyid  dikatakan ditembak mati oleh anggota polis ketika melarikan diri dengan sebuah kereta yang dipandunya.

5.      Isu Lynas

Lynas Corporation Ltd adalah sebuah syarikat Australia yang diberi kelulusan pada Januari 2008 untuk mendirikan sebuah kilang pengeluaran nadir bumi yang terletak di Gebeng, Kuantan, Pahang. Loji yang mula beroperasi pada September 2011 dibantah penduduk tempatan diketuai Naib Presiden PKR, Fuziah Salleh. Beberapa perhimpunan yang dinamakan Perhimpunan Hijau diadakan bagi membantah operasi kilang Lynas itu. Perhimpunan Hijau 2.0 juga berjaya menghimpunkan kira-kira 20,000 orang yang datang dari seluruh negara bagi membantah kilang itu kerana bimbang menjejaskan keselamatan hidup generasi akan datang

6.      Pembaharuan Sistem Pilihan Raya

Perhimpunan Bersih 2.0 dan 3.0 diadakah pada 2011 dan 2012. Tuntutan Bersih supaya bersihkan senarai pengundi, reformasi kepada undi pos, menggunakan dakwat kekal, tempoh kempen minimum 21 hari, akses media yang bebas dan adil, mengukuhkan institusi awam, menghentikan rasuah dan politik kotor.

7.      Menara Warisan Merdeka

Cadangan pembinaan Warisan Merdeka 100 tingkat diumumkan Najib ketika membentangkan Belanjawan 2011. Projek pembangunan bersepadu itu bernilai RM5 bilion dan akan dilaksanakan oleh Permodalan Nasional Berhad (PNB), berdekatan kawasan Stadium Merdeka dan Stadium Negara. Pembinaannya dijangka siap epenuhnya pada 2015.

8.      National Fidlot Corporation (NFC)

Laporan Ketua Audit Negara 2010 menyatakan NFC gagal memenuhi matlamat penubuhannya. Pihak pembangkang mendakwa wujud penyelewengan terhadap peruntukan kerajaan sebanyak RM250 juta yang disalurkan kepada NFC disalah guna keluarga Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil. Ia termasuk membeli lima kondominium di Singapura dan Bangsar, dua lot tanah di Putrajaya, kereta mewah dan pelbagai transaksi yang meragukan.

9.      Pelaksanaan AES

Pemasangan kamera Sistem Penguatkuasaan Automati (AES) dikendalikan oleh Beta Tegap Sdn Bhd dan ATES Sdn Bhd. Kerajaan tidak mengeluarkan peruntukan kerana mesin, kamera dan semuanya akan disediakan dua syarikat berkenaan. Saman yang dikeluarkan telah dikomersil dan diswastakan di mana dua syarikat terbabit akan mendapat komisyen daripada setiap saman bagi 831 kamera yang dipasang.

10.  Aliran Keluar Wang Haram

Jumlah pengaliran keluar wang haram meningkat 111 peratus daripada AS$30.41 bilion pada 2009 atau RM94.27 bilion meningkat kepada AS$64.38 bilion (RM199.58 bilion) pada 2010. Seorang peniaga balak, Micheal Chia yang dipercayai rapat dengan Ketua Menteri Sabah, Musa Aman disyaki membawa wang haram dalam mata wang Singapura berjumlah S$16 juta (RM40 juta).

Selain  senarai 10 kontroversi yang dinyatakan, banyak lagi isu yang masih gagal diselesaikan pentadbiran Najib termasuk isu cincin RM24 juta isterinya, fitnah terhadap pimpinan pro-rakyat dan manipulasi isu perkauman dan agama yang boleh mencetuskan ketegangan.

Justeru, rakyat di segenap lapisan merentas budaya, bangsa dan agama diseru turun berhimpun menyatakan kemarahan dan protes mereka secara aman di Stadium Merdeka dalam Himpunan Kebangkitan Rakyat (HKR) #KL112 bermula jam 2.00 hingga 5.00 petang.

KPRU ditubuhkan selepas Pilihan Raya Umum ke-12 tahun 2008 yang memberi fokus kepada kajian politik di Malaysia secara kritikal melalui penerbitan dan dialog yang dianjurkan. -Roketkini.com

[HOT!] : PM BARU BAGI MALAYSIA? Najib akan dipaksa meletak jawatan atas ‘sebab kesihatan’?


Nampaknya Malaysia akan mendapat Perdana Menteri sebelum pilihan raya umum, yang dijangka akan diadakan pada bulan Jun. Perdana Menteri Najib Razak yang sedang menghadapi pelbagai tekanandijangka meletak jawatan tidak lama lagi untuk memberi laluan kepada Muhyiddin Yassin,atas sebab-sebab kesihatan, tetapi akhirnya, Najib yang berusia 59 tahun akan menjadi mangsa terbaru persengketaan parti Umno dan perasaan khuatir akan kehilangan kuasa terhadap kerajaan persekutuan kepada ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Pakatan Rakyat.

Pada hujung minggu, khabar angin bertiup kencang menyatakan bahawa Najib akan membubarkan Parlimen pada 26 Januari dan ini antara usaha untuk mencari jalan agar Muhyddin dan bekas Perdana Menteri Mahathir Mohamad boleh menggulingkan Najib sebagai Presiden Umno dan Perdana Menteri negara sebelum PRU ke- 13 diadakan.

Cakap-cakap itu telah diganti pula oleh spekulasi panas bahawa Najib telah jatuh sakit. Menurut Sarawak Report, para doktornya telah diletakkan dalam keadaaan berjaga-jaga pada hujung minggu lalu. Tidak dinafikan terdapat banyak tekanan pada Najib dan isterinya Rosmah Mansor terutama sekali sejak beberapa minggu yang lalu apabila mereka menjadi sasaran rentetan pendedahan rasuah oleh ahli perniagaan kontroversi Deepak Jaikishan.

Apabila pasangan pertama ini tidak menjawab apa-apa dakwaan serius dan juga 'ketiadaan' Najib di mata awam sejak dua minggu lalu telah menimbulkan syak wasangka bahawa ada sesuatu telah berlaku. Ada juga berspekulasi bahawa Najib mungkin telah ke luar negara untuk menerima rawatan.

"Apa yang kita minta ialah supaya pentadbiran BN menjelaskan dengan segera keadaan sebenar. Kita semua tahu bahawa ada sesuatu yang tidak kena apabila PM tiada kelihatan. Tiada kenyataan telah dikeluarkan berkenaan ketiadaannya dan tiada juga kenyataan dari mereka bagi menangkis dakwaan serius yang telah dibuat oleh Deepak," Ahli Parlimen PKR kawasan Batu, Tian Chua memberitahu Malaysia Chronicle.

Meraih undi simpati dari pengundi Melayu yang keliru

Najib mengambil alih sebagai Presiden Umno dan Perdana Menteri negara yang ke- 6 pada April 2009 selepas membantu Mahathir dan Muhyiddin menggulingkan Abdullah Badawi yang dipersalahkan atas prestasi lemah Umno-BN dalam pilihan raya 2008. Sekarang, ironinya, Najib pula mendapati dirinya diketepikandengan cara yang sama sepertimana dia telah menjadikan Badawi terasing dari dunia politik.

Ia merupakan rahsia yang diketahui umum bahawa 'panglima’ Umno sedang merebut kerusi untuk bertanding pada PRU ke-13 dan Najib telah mengikut kata hatinyadenganmembuat keputusan bahawa dia akan kekal dalam kuasa. Walaupun bermacam-macam cerita telah diputar oleh media dari kedua-dua belah pihak, semua tahu bahawa Najib dan Rosmah hanya mahu mengadakan pilihanraya selepas tempoh 5 tahun Umno berakhir, manakala Muhyiddin dan Mahathir mahukan pilihanraya diadakan seawal tahun lepas.

Apabila Muhyddin memberitahu akhbar pada awal tahun baru bahawa adalah lebih baik jika tarikh PRU ke-13 kekal 'misteri', ia terus merangsang 'teori konspirasi' yang sedang hangat diperkatakan bahawa Najib akan dikeluarkan tidak lama lagi. Muhyiddin kemudian akan mengambil alih dan membenarkan Parlimen tamat tempoh tanpa dibubarkan, dengan Suruhanjaya Pilihan Raya yang pro-BN mengadakanpilihanraya di seluruh negara hanya pada bulan Jun supaya membolehkan 'luka' dalaman Umno untuk sembuh dan negara, terutamanya pengundi Melayu yang berpengaruh membiasakan diri dengan PM baru yang menerajui negara.

"Mereka berharap pada imej pro-MelayuMuhyiddinuntuk membolehkan Umno-BN mengekalkan kuasa serta ketakutan orang Melayu kepada sesuatu yang tidak mereka ketahui dan simpati kepada Najib yang sedang sakit - jika benar dia sedang sakit - untuk membantu mereka," kata Tian.

"Kami kini dalam zon yang samar-samar kerana tidak tahu apakah helah Umno-BN seterusnya untuk berpaut kepada kuasa. Semuanya akan bergantung kepada pengumuman yang akan dibuat dalam beberapa hari akan datang. Kemudian barulah kami akan mendapatkan gambaran yang lebih jelas."

Muhyiddin yang bercita-cita tinggi & 'kamikaze' Dr M


Pada pertengahan bulan Disember, sumber-sumber politik telah memberitahu Malaysia Chronicle bahawa bahagian Umno di tiga negeri - Johor, Terengganu dan Perak - telah memulakan usaha memaksa Najib untuk berundur, dengan memberi alasan meningkatnya kes-kes skandal terutama sekali rasuah berkaitan pembelian kapal selam Scorpene dan pembunuhan Altantuya Shaariibuu.

Antara petanda awal perbalahan dalaman UMNO sedang memuncak adalah khabar angin mengenai rusuhan kaum yang telah disebarkan oleh beberapa blogger pro-UMNO. Perbuatan pemimpin UMNO dan sekutunya seperti Ibrahim Ali dan Shahrizat Jalil menakut-nakutkan orang ramai dengan berulangnya rusuhan kaum 13 Mei 1969 yang telah meninggalkan beribu-ribu cedera dan ratusan kehilangan nyawa telah mengeruhkan lagi keadaan.

Mewujudkan ketakutan dengan menggunakan ancaman rusuhan kaum untuk mematahkan kebangkitan rakyat adalah 'lambang' taktik yang digunakan oleh Umno untuk menyembunyikan pertelingkahan dalaman. Rusuhan 13 Mei telah didedahkan sebagai konspirasi Umno untuk menggulingkan presiden ketika itu, Tunku Abdul Rahman. Ia adalah perebutan kuasa yang telah membolehkan ayah Najib, Abdul Razak Hussein dan Mahathir Mohamad memegang kuasa.

Oleh itu, apabila timbul cakap-cakap menyemarakkan insiden Mei 13 baru-baru ini, pemerhati politik mula berjaga-jaga.

Membenarkan Najib untuk keluar dengan cara terhormat


Pemerhati Umno percaya bahawa Mahathir Mohamad, 'pemain boneka’ utama dalam Umno, telah memutuskan untuk menjadikan Muhyiddin bonekanya dan kesan saat-saat akhir dalam kepimpinan walaupun ramai telah memberi amaran bahawa ia bakal menambahkan kesan yang lebih teruk bagi perbalahan dalam Umno .

Kerana itulah mereka mewujudkan khabar angin 'strok kecil' untuk membenarkan Najib berundur dengan cara yang terhormat atas sebab-sebab kesihatan. Sama ada benar atau tidak Najib sakit bukanlah perkara utama. Bagi pesaingnya dalam Umno, kesihatan yang kurang memuaskan adalah semata-mata memberi Najib sebab untuk 'menyerahkan' kuasanya.

"Mahathir adalah seorang pejuang kamikaze (berani mati). Dia tidak perlukan undang-undang darurat atau mana-mana undang-undang jika dia mahu melakukan sesuatu. Lihatlah bagaimana dia membubarkan UMNO lama dan mencipta UMNO Baru, lihatlah bagaimana dia melemparkan Anwar Ibrahim ke dalam penjara, diisytiharkan perang habis-habisan ke atas Abdullah Badawi, " kata seorang pemerhati politik veteran kepada Malaysia Chronicle.

"Tetapi pilihan melambatkan PRU ke-13 dan mengenakan undang-undang ketenteraan bukanlah pilihan bagi mereka. Panglima UMNO tahu jika mereka berbuat demikian, mereka berkemungkinan besar dimasukkan ke dalam penjara dan dihina. Ia adalah lebih baik untuk bertarung di peti undi. Lagipun, mereka telah melakukan banyak penyelewengan pada daftar undi yang begitu banyak kekayaan di luar negara, mereka mungkin akan mencuba nasib mereka di mahkamah jika rejim baru memerintah bakal mendakwa mereka kerana merompak. "

"Sudah tidak syak lagi Mahathir telah cuba untuk menukar PM untuk meningkatkan semangat dalam UMNO sebelum bertarung dalam PRU ke-13 Dia selalu menjadi orang yang paling berani bertaruh berbanding yang lain. Dia bersedia untuk memperjudikan segalanya untuk menang besar dengan menggunakan imej pro-Melayu Muhyiddin. Untuk berbuat demikian, mereka akan membangkitkan sentimen Melayu. Setakat ini, yang ada hanyalah retorik. Sekarang kita sudah mendengar cerita tentang rusuhan kaum. Oleh itu, ada kemungkinan besar apa yang berlaku seterusnya adalah kejadian yang sebenar. Khabar angin bahawa mereka boleh membangkitkan insiden kecil di sana sini untuk mengumpul kemarahan orang Melayu dan mereka boleh melakukan ini dengan bantuan samseng UMNO dan kongsi gelap Cina dan India. "


-Malaysia Chronicle

Thursday 10 January 2013

(HOT!) : DEMI PROJEK, KETUA PUTERI UMNO SERAH TUBUH?


Oleh : PAPPARAZZI SABAHKINI.NETMENGGEMPARKAN! Sebaik sahaja mendengar khabar Setiausaha Sulit Kanan (SUSK) kepada seorang Timbalan Menteri dari Sabah telah menggunakan kedudukannya untuk mengatur kelulusan projek melalui imbuhan seks, Papparazzi telah bergegas ke Keningau.


Malangnya, salah seorang 'mangsa' yang menjadi habuan seks SUSK berkenaan ialah Ketua Puteri Umno salah satu bahagian di kawasan pedalaman Sabah.

Agak memalukan kerana Paparazzi yang membuat pengintipan sejak tiga minggu lalu terkejut melihat Ketua Puteri UMNO berselingkuh di Hotel Juta dengan SUSK berkenaan.

Paparazzi kesal kerana Ketua Puteri UMNO berkenaan sudah bersuami tetapi sanggup melakukan apa sahaja untuk mendapatkan projek bagi membiayai politik dan nafsunya. Mudah-mudahan suami Ketua Puteri UMNO berkenaan lekas sedar dan menyiasat sendiri kejalangan isterinya sebelum terlambat.

Paparazzi yang menginap di Hotel Juta selama tiga minggu agak terkejut kerana mendapati bukan sahaja Ketua Puteri UMNO berkenaan yang keluar masuk bilik di Tingkat 9, Hotel Juta; malah SUSK berkenaan turut melepaskan nafsu syahwatnya dengan Kontraktor Wanita dan Geisha yang dipasang kontraktor yang melobi projek 'Direct Award'.

Demi nama baik suami Ketua Puteri UMNO berkenaan, Paparazzi tidak bercadang untuk mendedahkan nama SUSK berkenaan buat sementara waktu; apatah lagi Papparzzi sedang mengintip kemungkinan besar Timbalan Menteri berkenaan juga turut mendapatkan habuan yang sama; malah mungkin menagih korban perawan!Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers