PERHATIAN!: KEPADA BLOGGER YG INGIN BERTUKAR LINK, SILA TINGGALKAN JEJAK DI RUANG KOMEN.. TQ

.

Tuesday 5 August 2014

Israel merasakan tewas, berundur sepenuhnya dari Gaza

GAZA: Tetera rejim Zionis akhirnya berundur sepenuhnya selepas empat minggu melakukan serangan kejam terhadap penduduk Semenanjung Gaza.

Pengunduran itu dibuat menjelang persetujuan genjatan senjata oleh kerajaan rejim dan Hamas bagi tempoh 72 jam bermula pada pagi Selasa.

"Tentera Israel berundur sepenuhnya dari Gaza pada 08:00," kata jurucakap tentera Israel, Leftenan-Kolonel Peter Lerner.

Bagaimanapun kata beliau, tentera rejim akan mengekalkan kedudukan pertahanan berhampiran sempadan Gaza.

Saksi mendakwa peralatan dan jentera perang Israel dibawa keluar dari jalur Gaza setengah jam sebelum genjatan senjata berkuat kuasa pada jam 8 pagi.

Dalam tempoh sebulan serngan terhadap Gaza, sekurang-kurangnya 1,867 warga Palestin, kebanyakannya orang awam termasuk wanita dan kanak-kanak, telah terbunuh dan 9,450 cedera.

Israel pula mengumumkan bahawa 64 tentera mereka terbunuh dan 400 yang lain cedera.

Media Palestin melaporkan pengunduran tersebut disambut penuh gembira oleh tentera rejim yang sebelum ini dikatakan dalam tekanan apabila terpaksa berdepan serangan balas sayap kanan Hamas, Brigen Izzuddin Al-Qassam.

Pengunduran ini juga pada hakikatnya adalah kekalahan Zionis yang tidak mencapai apa-apa matlamat melalui serangan kali ini.

Lebih dari itu, kesan daripada serangan ini, Zionis terpaksa berhadapan dengan kecaman antarabangsa sekaligus mampu menjejaskan aspek ekonomi negara haram itu. -HARAKAHDAILY 5/8/2014

Cari pisau, parang? Sila klik http://parangonline.blogspot.com

.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers