PERHATIAN!: KEPADA BLOGGER YG INGIN BERTUKAR LINK, SILA TINGGALKAN JEJAK DI RUANG KOMEN.. TQ

.

Saturday 25 May 2013

Langsung Dari Petaling Jaya (LIVE STREAMING & GAMBAR) : 'Perhimpunan Suara Rakyat 505'

Kehadiran minima polis di perhimpunan di PJ
 


GALERI GAMBAR
Selepas berlangsungnya lapan siri perhimpunan Blackout 505 di seluruh negara, kini perhimpunan kesembilan dan terakhir yang digelar 'Perhimpunan Suara Rakyat 505' - akan berlangsung di Petaling Jaya jam 5 petang ini.

Perhimpunan, di mana NGO Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) adalah antara penganjur utamanya, diadakan untuk membantah dakwaan penipuan pilihan raya dan salahlaku dalam pilihan raya umum baru-baru ini.

NONEPihak berkuasa menyiasat atau medakwa mereka yang terlibat dalam penganjuran perhimpunan Blackout 505 di bawah Akta Perhimpunan Aman (APA), kerana didakwa gagal memberi notis 10 hari kepada pihak polis.

Sementara itu, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Ahmad Zahid
Hamidi (kanan) dilaporkan berkata perhimpunan hari ini merupakan "satu tindakan provokasi" dan tidak mengikut peruntukan di bawah APA.

Perhimpunan sebelum ini telah menarik puluhan ribu orang -
yang terbesar diadakan di stadium Kelana Jaya tidak jauh dari tempat perhimpunan hari ini. Kira-kira 120,000 orang membanjiri perhimpunan pada 8 Mei itu - sama ada di luar atau di dalam stadium yang penuh sesak.

Bagi perhimpunan hari ini - di Dataran Petaling Jaya - mempunyai kapasiti maksimum kira-kira 80,000. Jika mengambilkira perhimpunan sebelum ini, maka ia juga dijangka dibanjiri puluhan ribu hadirin.

LAPORAN LANGSUNG

8.00pm: Hujan renyai-renyai tetapi orang ramai masih tidak berganjak, dan ada yang membuka payung.
7.30pm: Jumlah hadirin meningkat kepada 10,000 orang dan jumlah itu kurang daripada yang dijangkakan oleh pihak penganjur. 
7.15pm: Ketua NGO Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) Badrul Hisham Shaharin, yang lebih dikenali sebagai Chegubard, berucap menggesa peserta mengajak rakan-rakan mereka menyertai perhimpunan tersebut.

NONE"Malam ini kita akan bersama 'kereta perisai' Reformasi, Tian Chua dan belum sempat kita telefon untuk jemput dia, dia dah kata nak datang - pejuang rakyat Haris Ibrahim!" umum Chegubard.

Badrul Hisham, yang dipercayai dikehendaki pihak polis kerana didakwa membuat "ucapan berunsur hasutan", berkata penganjur perhimpunan itu berkempen untuk tiga isu:

1. Bahawa semua anggota Suruhanjaya Pilihan Raya meletakkan jawatan;
2. Pilihan raya diadakan semula di kawasan di mana berlaku penipuan; dan,
3. Menubuhkan tribunal rakyat untuk membolehkan orang ramai melaporkan penipuan pilihan raya.

Selepas Badrul Shaharin bercakap, majlis itu ditangguhkan seketika untuk solat maghrib.
6.45pm - Aktivis pelajar KS Bawani, yang menjadi terkenal kerana ungkapan "Listen, listen, listen" yang turut berucap, menggesa hadirin supaya mengajak rakan-rakan dan saudara-mara mereka supaya menyertai perhimpunan untuk menegakkan hak rakyat.
6.40pm: Pengacara majlis, aktivis mahasiswa Ekhsan Bukharee menggesa peserta yang berada di kawasan tengah padang agar tidak merokok demi keselesaan peserta wanita dan golongan lain yang tidak merokok.
6.27pm: Seorang pelawak Leman Raja Lawak dan artis Abby Abadi turut muncul di pentas pidato petang ini.

NONELeman dalam ucapannya mengambil peluang untuk menyindir gaya rambut isteri perdana menteri Datin Seri Rosmah Mansor.
"Tanya sama Rosmah, kenapa rambut kembang, nanti jawab Rosmah, tupai buat sarang," kata Leman yang menyanyikan lagu 'Tanya Sama Pokok' dengan lirik diubah suai.

6.20pm:
Timbalan ketua menteri Pulau PInang Rashid Hasnor ketika berucap mendakwa Pakatan telahpun memenangi pilihan raya umum ke-13 apabila meraih 51 peratus undi popular.

"Walaupun kita tewas, tapi sebenarnya kita menang," katanya.
Beliau juga meminta orang ramai agar terus menyatakan sokongan kepada Pakatan Rakyat.
Satu undi untuk Pakatan adalah satu undi bagi Anwar menjadi PM,katanya.

NONE6.10pm: Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali antara pemimpin Pakatan Rakyat yang paling awal muncul di Dataran Petaling Jaya.

Menurut Azmin, beliau hadir ke himpunan ini pada sebelah petang kerana akan menghadiri majlis di Batu Caves anjuran ADUN Batu Caves, Amir Shari pada sebelah malam.

5.45pm: Seorang wakil dari NGO menuntut bayaran Royalti minyak kepada Kelantan dalam ucapannya menggesa agar SPR diletakkan di bawah tanggungjawab parlimen dan bukannya di bawah jabatan perdana menteri.

"Kami, anak muda Malaysia, mahu pilihan raya umum diadakan semula," katanya.
5.40pm: Imam masjid yang pernah dipenjarakan kerana membaling selipar kepada hakim, Imam Hoslan dalam ucapannya memberitahu orang ramai isterinya melahirkan anak ke-11 mereka sewaktu beliau dipenjarakan.

NONE"Jangan takut untuk beranak ramai-ramai tuan-tuan dan puan-puan kerana anak-anak kita yang ramai ini akan menumbangkan semua mereka yang zalim," laung Imam Hoslan disambut sorakan orang ramai.

5.30pm:
Hanya beberapa orang anggota polis dilihat berkawal di perhimpunan hari ini. Sebilangan anggota tersebut dilihat mengawal lalulintas.

5.27pm:
Aktivis siswa Safwan Anang menjadi individu pertama berucap.
“Ada sesetengah orang tak faham bahasa, mereka kata jika orang yang tidak puas hati dengan keputusan pilihan raya, boleh keluar dari Malaysia. Ini kenyataan bodoh, betul atau tidak?," katanya yang disambut dengan laungan "Ya" oleh para peserta.
NONE5.24pm: Orang ramai berdiri tegak apabila acara dimulakan dengan nyanyian lagu Negaraku.
Malah, individu yang dilihat sedang menyeberang jalan dari kompleks Amcorp Mall juga berhenti di tengah jalan dan berdiri tegak sewaktu lagu kebangsaan dinyanyikan.

5.15pm: Pengerusi majlis memulakan acara dengan mengumumkan tiga tujuan utama untuk mengadakan perhimpunan hari ini:
  • menuntut pemimpin SPR meletak jawatan.
  • menuntut pilihan raya diadakan semula di kawasan yang disyaki berlaku penipuan
  • menyokong tribunal BERSIH untuk menyiasat dakwaan kes penipuan pilihan raya.
Sementara itu, jumlah peserta semakin meningkat - kini dianggarkan 5,000 orang di kawasan padang.

4.45pm: Jumlah peserta meningkat kepada kira-kira 500 orang dalam suasana yang semakin meriah.
Salah seorang peserta, Yusri Mohd Yusof berkata perhimpunan ini bagi menyatakan kemaharan ke atas Suruhanjaya Pilihan Raya atas dakwaan penipuan yang berlaku dalam pilihan raya.

NONEPensyarah berusia 41 tahun itu yang turut hadir di perhimpunan di Kelana Jaya berkata beliau berharap perhimpunan kali ini sebagai perhimpunan paling besar.

Ditanya mengenai kenyataan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi bahawa perhimpunan hari ini tidak menepati keperluan Akta Perhimpunan Aman 2012, Yusri berpendapat sebaliknya.

Katanya, para peserta tidak menyebabkan kekacauan atau mengadakan perhimpunan jalanan.

"Kita hanya berhimpun di sini secara aman," katanya.

4.42pm: Salah satu gerai yang dibuka di kawasan perhimpunan ini didapati cuba mengumpul 100,000 tandatangan individu yang menuntut demokrasi.

NONEIndividu yang mengusahakan projek tersebut, yang enggan dinamakan berkata beliau akan menyerahkan nama berkenaan kepada Yang di-Pertuan Agong bagi menekan kerajaan agar mendengar tuntutan rakyat.

4.30pm: Kelihatan beberapa trak FRU yang melalui jalan dekat padang Dataran PJ.

Bagaimanapun, tidak ada anggota polis dilihat berhampiran padang.
azlan4.15pm: Jumlah orang berpakaian hitam semakin meningkat kepada ratusan orang, tetapi padang masih kosong. Sebaliknya, orang ramai berkumpul di sekitar gerai makanan di luar padang.

Kira-kira 50 peserta protes berbaris Persiaran Barat, melaungkan "Reformasi", "Hidup Rakyat" dan beberapa slogan lain.

Mereka menggesa kereta yang melalui jalan utama untuk membunyikan hon tanpa sokongan.

Pemimpin DAP, Hew Kuan Yau aka 'Superman' menjual baju-T yang memaparkan foto wajahnya bersama logo Superman. Dari masa ke semasa, penceramah popular itu diminta peminatnya untuk bergambar.

3.01pm: Kira-kira 100 orang kini berada di sekitar dataran tersebut, kebanyakannya berpakaian hitam dan mencari perlindungan dari pancaran panas matahari yang sekitar 33 darjah Celsius dengan yang terang.

Ada yang memilih untuk membeli-belah di Amcorp Mall yang berhawa dingin di seberang jalan, dengan berpakaian baju hitam perhimpunan Blackout 505.

suara rakyat rally 250513Setakat ini tidak kelihatan kehadiran kehadiran polis dan penganjur masih sibuk menyediakan pentas, tetapi laluan kaki lima di padang itu dan berhampiran stesen LRT Taman Jaya sudah dipenuhi gerai menjual makanan dan barangan.

Walaupun notis mempromosi perhimpunan itu - yang diedarkan melalui media sosial - termasuk amaran "Vuvuzelas diharamkan", tetapi ia masih dapat didengar.

suara rakyat 505 250513Beberapa penyokong juga telah berbaris di sepanjang jalan untuk melaungkan slogan politik, manakala pemandu yang lalu di situ turut membunyikan hon.

Lalulintas masih lancar di kawasan itu, tetapi jalan empat lorong di luar padang semakin sesak apabila lebih banyak kereta diletak di tepi jalan, memaksa trafik menggunakan hanya satu lorong di setiap arah.

[Berita lanjut menyusul]


- Malaysiakini

Punca Pencerobohan Lahad Datu Dikenal Pasti

PENCEROBOHAN TIADA KAITAN DENGAN RCI  
KOTA KINABALU : Pencerobohan warga selatan Filipina di Lahad Datu awal Februari lepas tiada kaitan dengan prosiding Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) bagi menyiasat pendatang tanpa izin di Sabah, kata Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Hamza Taib.
Beliau berkata polis membuat pertemuan dengan penceroboh dan perkara itu tidak ada kaitan dengan RCI.


"Kita telah mengenal pasti mengapa mereka mendarat di Lahad Datu. RCI bukan punca kejadian ceroboh itu," katanya menjawab soalan anggota panel Suruhanjaya bekas Naib Canselor Universiti Malaysia Sabah Professor Datuk Seri Dr Kamaruzaman Ampon.Hamza juga berkata pencerobohan itu merupakan contoh kebanjiran pendatang asing ke Sabah boleh mengancam keselamatan di negeri itu kerana mereka yang terlibat mendapat sokongan rakan senegara yang mempunyai ikatan kekeluargaan atau kenalan yang bermastautin Sabah.Menjawab soalan bekas Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Henry Chin Poy Wu, Hamza berkata ancaman keselamatan negara bukan sahaja berpunca daripada pendatang asing malah warga tempatan."Penceroboh ini juga dapat masuk ke negara ini kerana mendapat sokongan daripada rakyat tempatan, tetapi yang terlibat itu tidak ramai," katanya ketika menjawab soalan bekas Timbalan Ketua Menteri dan bekas Peguam Besar Sabah Tan Sri Herman J.LupingHamza, yang dilantik ke jawatan tertinggi polis di Sabah pada 2010, juga menafikan penceroboh dapat masuk ke negeri ini kerana mereka memiliki kad pengenalan."Saya terlibat dalam kes pencerobohan Lahad Datu ini sejak dari awal lagi. Saya yakin 100 peratus bahawa penceroboh orang Suluk itu adalah pendatang tanpa izin, mereka tidak mempunyai kad pengenalan," katanya sambil menambah penceroboh sudah ditahan mengikut Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (Sosma) serta didakwa di mahkamah.Menjawab soalan peguam pemerhati dari Persatuan Undang-Undang Sabah Datuk John Sikayun, Hamza berkata beliau tidak boleh memberi jawapan sama ada pencerobohan di Sabah akan berlaku lagi.Bagaimanapun, pegawai polis itu yakin penubuhan ESSCOM mampu mencegah kemasukan pendatang tanpa izin sejajar matlamat penubuhannya bagi memastikan kesejahteraan dan keselamatan rakyat Sabah.Kepada soalan pegawai pengendali Manoj Kurup, Hamza berkata Indeks Jenayah melibatkan warga asing di Sabah kurang daripada 30 peratus sejak tahun 2000 hingga 2011.Beliau berkata situasi itu pada pandangannya adalah tidak membimbangkan."Kalau kita lihat peratus indeks jenayah yang dilakukan pendatang tanpa izin ialah antara 20 hingga 25 peratus, ia tidak mencecah 30 peratus," katanya.Hamza juga tidak bersetuju dengan cadangan Manoj bahawa peratusan jenayah yang dilakukan warga asing dan warga tempatan adalah sama, iaitu 50-50."Sebagai contoh, bagi Januari hingga Disember 2000, jumlah tangkapan ialah 1,258 dan yang melibatkan warga Filipina ialah 151 orang , Indonesia 153 orang manakala 934 warga tempatan," katanya.Beliau berkata bagi menangani masalah pendatang tanpa izin, polis Sabah yang berkekuatan lebih 6,000 anggota menjalankan pelbagai operasi selain bekerjasama dengan pihak berkuasa lain seperti Jabatan Imigresen bagi kesalahan melibatkan dokumen perjalanan.
Ditanya pengerusi Suruhanjaya itu, Tan Sri Steve Shim Lip Kiong yang bekas Hakim Besar Sabah dan Sarawak sama ada polis mempunyai logistik dan anggota yang mencukupi dalam menangani jenayah oleh pendatang tanpa izin, Hamzah mejawab 'setakat ini cukup'.Pada peringkat ini, Manoj dengan nada bergurau berkata "jika anda ingin meminta jumlah anggota polis ditambah, inilah masanya".Menjawab soalan John, saksi itu berkata jika polis mendapati pendatang tanpa izin yang ditahan memiliki kad pengenalan yang meragukan, mereka akan merujuk perkara itu kepada pihak berkuasa lain seperti Jabatan Imigresen. (Bernama)

Friday 24 May 2013

10 Soalan yang perlu dijawab SPR - AMK

PETALING JAYA, 24 MEI: Angkatan Muda Keadilan (AMK) hari ini menggariskan 10 persoalan yang perlu dijawab Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sebagai syarat bagi sayap parti itu mengiktiraf keputusan Pilihan Raya Umum Ke-13 yang  berlangsung pada 5 Mei lalu.

Menurut Ketua AMK, Shamsul Iskandar Md Akin, antara persoalan yang perlu dijelaskan SPR, isu daftar pemilih yang gagal dibersihkan dan isu penggunaan dakwat kekal yang boleh dihilangkan hanya dalam masa beberapa jam sahaja.

“Secara faktanya, menurut laporan Akhbar Focus Malaysia keluaran minggu ke 23/2013, dilaporkan pengakuan pengerusi SPR sendiri bahawa terdapat 42,000 nama yang diragui dalam senarai daftar pemilih terkini.

“Dikebanyakkan negara, keseluruhan keputusan pilihan raya akan diisytiharkan tidak sah sekiranya daftar pemilih itu tidak dibersihkan,” kata Shamsul dalam ucapan dasarnya di Kongres AMK dalam Kongres Nasional Keadilan Ke-9 di Dewan Sivik Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) di sini.

Isu lain yang perlu dijelaskan SPR, laporan ejen-ejen pilihan raya yang tidak dibekalkan borang 14, dakwaan bekalan elektrik terputus sewaktu pengiraan undi, terdapat peti undi dibawa masuk di saat akhir, dakwaan terdapat pengundi diberikan kertas undi tidak dicop dan nombor siri direkodkan.

Shamsul turut meminta SPR memberikan penjelasan berhubung isu dakwaan kertas undi pengundi luar negara yang mempunyai kesan bertanda, liputan yang adil dari media elektronik yang dibiayai pembayar cukai, isu keselamatan peti undi pengundi awal yang disimpan dalam lokap dan pembetulan lokaliti yang didakwa menyukarkan pengundi.

“(Pengerusi SPR) Tan Sri Abdul Aziz Yusof perlu bertanggungjawab bukan hanya kepada Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong, malah kepada seluruh rakyat Malaysia,” kata Shamsul lagi.

“Sejumlah RM400 juta duit pembayar cukai digunakan untuk mengendalikan PRU-13, merupakan tertinggi dalam sejarah dan tentunya rakyat Malaysia menuntut kepada satu penjelasan yang mengesankan dan bukan penafian semata-mata,” katanya lagi.

Sebelum itu, Kongres AMK dan Wanita yang dihadiri hampir 1,500 perwakilan, pemerhati dan jemputan khas itu dirasmikan secara serentak oleh Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali.

Sementara Kongres Nasional Keadilan Ke-9 yang sepatutnya diadakan pada penghujung tahun lepas pula akan dilangsungkan keesokkan hari di dewan sama.(Selangorku)
 

AIRASIA ENGGAN MEMBAWA JENAZAH

MALANG sungguh kisah rakyat Malaysia yang pergi bercuti ke luar negara menggunakan penerbangan tambang murah Air Asia tetapi terpaksa balik menggunakan penerbangan MAS. Jika sebelum ini melibatkan kejadian di Vietnam, kali ini di Indonesia pulak.
Bezanya adalah kali ini membabitkan jenazah penumpang yang meninggal dunia semasa bercuti di sana.


Allahyarhamah Fatimah Sudin, 72, meninggal dunia di Hospital Jogjakarta Indonesia (JIH) setelah diserang angin ahmar dan pendarahan otak ketika melancong bersama rakan-rakannya di Jogjakarta, Indonesia.Anak Allahyarhamah, Azlina Ramli, 46, berkata ibunya Fatimah Sudin, 72, mengalami pening dan muntah selepas makan malam pada hari Ahad lepas dan dibawa oleh rakannya ke JIH untuk rawatan.“Kawan emak hubungi doktor di sana, doktor sahkan emak alami strok dan pendarahan dalam otak, selepas itu kawan emak menghubungi saya untuk memberitahu keadaannya,” katanya.Beliau berkata ibunya disahkan meninggal dunia semalam kira-kira pukul 1.55 petang dan pihaknya menghadapi sedikit masalah logistik dalam urusan membawa pulang jenazah ibunya.“Urusan membawa keluar jenazah sepatutnya dilakukan semalam tetapi tergendala kerana masalah logistik,” katanya.Jenazah dibawa pulang dengan penerbangan MAS dan tiba di Malaysia Selasa malam.Allahyarhamah dilaporkan ke Jogjakarta menaiki penerbangan tambang murah Air Asia, bagaimanapun syarikat tersebut enggan membawa pulang jenazahnya dengan alasan ‘tidak mempunyai lesen’ untuk berbuat demikian.Kelewatan berlaku kerana MAS tidak mempunyai penerbangan terus Jogjakarta ke KLIA, pihaknya terpaksa menguruskan penghantaran jenazah menerusi penerbangan Garuda ke Jakarta terlebih dahulu sebelum MAS dapat mengendalikan urusan tersebut sehingga selesai.Sementara itu, Jurucakap MAS berkata penerbangan menerusi anak syarikatnya, MASkargo Sdn. Bhd. (MASkargo) menyediakan perkhidmatan membawa pulang jenazah tanpa mengira waktu dan masa.Jurucakap syarikat berkenaan, Muhamad Zahid memberitahu, secara asasnya waktu perkhidmatan berkenaan, termasuklah penghantaran kargo lain beroperasi sehingga pukul 12 tengah malam.Bagaimanapun, katanya, MASkargo sentiasa bersiap sedia sekiranya perkhidmatan mereka diperlukan selepas waktu berkenaan.“Perkara ini meliputi juga penghantaran atau membawa pulang jenazah dari luar negara. Secara asasnya, perkhidmatan ini disediakan sepanjang masa dan apabila diperlukan,” katanya. (Agenda)

Thursday 23 May 2013

Yang Hilang Jawatan Menteri Pun Angkuh Dan Sombong Juga

Oleh: Shahbudin Husin

Bekas Menteri Pertanian Dan Industri Asas Tani, Noh Omar menuruti jejak langkah Zahid Hamidi, sebagai pemimpin kedua dalam UMNO yang masih mengekalkan sifat sombong dan angkuh dalam menangani kehendak dan rasa tidak puas hati yang wujud di kalangan sesetengah rakyat.

Jika Zahid yang baru dilantik sebagai Menteri Dalam Negeri menyarankan mereka yang tidak setuju dengan sistem pilihanraya negara ini berpindah ke negara lain, Noh Omar pula menyarankan mereka ini supaya tinggal di dalam hutan.

Mereka yang tidak suka dengan sistem pilihanraya negara ini sewajarnya tinggal di dalam hutan, katanya yang juga Timbalan Pengerusi UMNO Selangor.

Sebagaimana kenyataan Zahid yang membangkitkan kecaman umum, termasuk Khairy Jamaluddin yang baru dilantik sebagai Menteri Belia Dan Sukan seakan tidak bersetuju dengan pandangan separa matang itu dan menganggapnya hanyalah pandangan peribadi, kenyataan Noh Omar ini tentunya juga mencetuskan naluri yang sama.

Sesiapa pun yang normal tidak akan bersetuju seorang pemimpin bercakap seperti itu kerana ia menyerlahkan keangkuhan dan kesombongan sebagai pemimpin, suatu sikap yang amat tidak wajar dimiliki oleh mana-mana pemimpin sekali pun.

Yang lebih parah, dengan sikap sedemikian.  UMNO akan dilihat oleh rakyat sebagai tidak mahu berubah dan pemimpinnya kekal dengan sikap sombong, angkuh dan enggan memahami perasaan rakyat.

Andai ramai yang boleh memahami kenapa Zahid mengeluarkan kenyataan sedemikian rupa yang mungkin disebabkan keghairahan terlampau kerana dilantik mengepalai kementerian baru, tetapi ramai yang tidak faham dengan sikap Noh Omar ini. Setelah hilang jawatan menteri dan tidak dipercayai oleh pucuk pimpinan pun tetapi masih juga mengekalkan ego sombong serta angkuhnya.

Biasanya seseorang yang hilang jawatan secara mengejut, tambahan pula misinya untuk menawan Selangor juga gagal yang sekaligus mencerminkan kegagalannya sebagai pemimpin,  akan terduduk menginsafi kesilapan dan keterlanjuran selama ini sambil berusaha menjadi lebih berhemah, lebih baik dan memahami rakyat  tetapi Noh Omar seperti tidak memiliki sifat muhasabah diri itu.

Ketika menjadi menteri pun sombong dan angkuh, setelah hilang jawatan juga kekal seperti itu.

Seharusnya dalam keadaan sekarang, beliau bukan saja harus bermusabah kenapa Selangor gagal ditawan kembali dan rakyat secara majoritinya lebih meyakini PR di negeri itu tetapi sekurang-kurangnya juga memahami perasaan rakyat yang sedang bergelora dihatinya dan membantah keputusan pilihanraya lalu.

Sebagaimana Zahid, Noh juga menempelak rakyat yang didakwanya mempertikaikan sistem pilihanraya sedangkan apa yang dipertikaikan rakyat ialah proses pengendalian pilihanraya oleh SPR yang mereka yakini ada kecacatan dan kelemahan, berat sebelah dan perlu diperbaiki.

Beliau sepatutnya memahami isu yang dibangkitkan dan menyemak fakta-faktanya terlebih dahulu. Dalam isu dakwat kekal yang dipertikaikan misalnya, semua orang tahu ia tidak sekekal sebagaimana yang dipropakan oleh SPR, malah akhirnya SPR juga bersetuju untuk menubuhkan panel penyiasat bagi menyiasat isu yang paling banyak diperkatakan itu.

Maknanya, SPR juga mengakui ada kelemahan dan kesilapan.

Dalam memahami hati dan perasaan rakyat, Noh Omar harus membuang jauh-jauh sifat sombong dan angkuhnya. Fahamilah bahawa rakyat makin menolak UMNO dan BN. Kekuatan parti itu hanya tinggal di kampung-kampung dan desa pedalaman saja sedangkan penduduk bandar, separa bandar, golongan muda dan profesional semakin menjauhkan diri.

Daripada menang 140 kerusi pada 2008, pada pilihanraya lalu makin berkurangan kepada 133 kerusi saja dan lima tahun lagi belum tentu  apakah nasib UMNO dan BN lagi.

Sementara baru ditolak sebagai menteri oleh Najib, eloklah beliau memikirkan memperbaiki apa-apa yang patut sebelum ditolak oleh rakyat pula. (SH 23/05/2013)

- http://shahbudindotcom.blogspot.com/2013/05/yang-hilang-jawatan-menteri-pun-angkuh.html

Tian Chua, Haris Ibrahim ditahan

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Batu Tian Chua serta aktivis NGO Asal Bukan Umno (ABU) Haris M Ibrahim hari ini ditahan polis dipercayai ada kaitan dengan program himpunan SuaraRakyat505 Sabtu ini.

Pembantu Tian, Rozan Azin Mat Rasip ketika dihubungi Harakahdaily berkata, bosnya itu ditahan di lapangan terbang LCCT tengahari ini sebelum melepasi pemeriksaan keselamatan untuk ke Kelantan.

"20 minit lalu saya menelefonnya dan beliau memaklumkan dibawa ke Balai Polis Jinjang.

"Mungkin ada kaitan sama ada dengan ucapan pada forum 13 Mei di Dewan Himpunan Cina sebelum ini atau himpunan Black505," katanya.

Tian melalui Twitternya dalam pada itu turut menyebut polis menahannya berhubung siasatan mengikut Akta Hasutan.

Sementara itu, setiausaha agung PSM S Arutchelvan dalam satu tulisan di Facebook pula berkata Haris, yang mengetuai NGO Asalkan Bukan Umno, ditahan oleh lima orang anggota polis ketika sedang makan tengahari di Segambut.

Haris pagi ini hadir di bangunan kompleks mahkamah Kuala Lumpur bagi menyatakan sokongan ke atas aktivis siswa Adam Adli yang dituduh mengikut Akta Hasutan hari ini.(harakahdaily)

Wednesday 22 May 2013

Gaji naik 3 kali ganda tidak wajar

MIRI: PAS Sarawak mempertikaikan kenaikan gaji mendadak pemimpin kerajaan negeri Sarawak sebagaimana yang diluluskan oleh Dewan Undangan Sarawak kelmarin.

Timbalan Pesuruhjaya PAS Sarawak, Jofri Jaraiee dalam kenyataannya berkata, kenaikan itu tidak wajar kerana kehidupan rakyat sarawak sangat dhaif dan di bawah taraf kemiskinan sedangkan pendapatan mereka sangat tinggi.

"Pendapatan ketua menteri dan timbalan ketua menteri serta menteri-menteri yang dilantik sudah cukup mewah daripada kenaikan gaji baru tersebut," kata Jofri dalam kenyataannya.

Gaji ketua menteri Sarawak, timbalan ketua menteri, menteri-menteri serta wakil rakyat dan mereka yang dilantik dalam kabinet Sarawak meningkat lebih dari tiga kali ganda mula 1 Januari 2012.

Kenaikan gaji kali terakhir untuk kabinet Sarawak dalam pindaan gaji dibuat ialah pada 1992.

Gaji Ketua Menteri, Datuk Patinggi Abdul Taib Mahmud naik dari RM13,000 ke RM39,000 sebulan iaitu kenaikan tiga kali ganda.

"Kalau dilihat daripada kehidupan seharian mereka jelas mereka hidup dalam keadaan mewah serta mampu memiliki asset yang lebih daripada hasil gaji yang mereka terima selama ini.

"Kita mahu setiap wakil rakyat termasuk ketua menteri dan keseluruhan anggota kabinet mengisytiharkan harta masing-masing untuk membuktikan yang mereka ini bebas dari menerima rasuah atau memiliki hasil dari sumber yang lain selain dari gaji yang mereka terima," kata Jofri (gambar kanan) dalam kenyataannya.

Sepatutnya kerajaan BN Sarawak memberi tumpuan kepada nasib rakyat Sarawak yang masih mundur dan hidup dalam kemiskinan dari menaikkan gaji ketua menteri dan menteri-menteri yang berlipat kali ganda daripada hasil pendapatan rakyat yang masih dibawah taraf kemiskinan, katanya.

"Kita mencadangkan, adalah lebih baik memberi peruntukkan kepada setiap DUN (Dewan Undangan Negeri) tanpa mengira parti politik mana yang dipilih rakyat daripada menaikkan gaji ketua menteri dan timbalan ketua menteri serta menteri-menteri yang dilantik kecuali wakil rakyat yang dipilih," cadang Jofrie.

Katanya, untuk wakil rakyat yang dipilih terutama sekali wakil rakyat pembangkang perlu kenaikan gaji sebab mereka tidak diberi peruntukan yang sama seperti wakil rakyat BN.

Dengan adanya peruntukan tersebut wakil rakyat di setiap DUN dapat memberi perkhidmatan yang terbaik untuk rakyat setempat dan dengan ini akan dapat membantu menaiktaraf kehidupan penduduk dalam kawasan DUN tersebut.

"Kita mengesa kerajaan BN Sarawak bersikap adil kepada semua wakil rakyat yang dipilih tanpa mengira fahaman politik dengan memberi peruntukan yang sama seperti wakil rakyat BN," tambah beliau.

Tambahnya lagi, setiap peruntukan yang diberi kepada setiap wakil rakyat akan dipantau oleh badan odit yang bebas dari cengkaman politik agar ianya dapat membantu melincinkan pentadbiran negeri dari unsur-unsur salahguna kuasa dan rasuah.

Dengan adanya peruntukan tersebut, rakyat yang akan menikmati hasil bukannya hanya ketua menteri dan anggota dewan negeri saja.

"Kita harap perkara ini mendapat perhatian dan pertimbangan yang sewajarnya dari kerajaan negeri Sarawak demi kesejahteraan rakyat semua tanpa mengira bangsa, agama dan fahaman politik," katanya lagi.(Harakahdaily)

Adakah Zahid rabun dengan media pro BN?

KUALA LUMPUR: Mata Datuk Seri Zahid Hamidi hanya celik kepada media tidak pro BN yang melaporkan perkara yang betul, yang membahayakan BN.AJK PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad berkata, pencapaian yang tidak baik oleh BN pada PRU13 kerana adanya portal, blog, media baru yang menjadi pengimbang berita untuk menjawab fitnah dan pembohongan televisyen yang dikuasai oleh BN.“Maklumlah orang baru dapat kuasa, mula hendak tunjuk taring. Menjadi kehairanan kepada kita kenapa Malaysiakini yang diberi amaran,” ujarnya kepada Hrakahdaily.Beliau berkata, jika apa yang dilaporkan tidak betul, maka boleh dibuat pendakwaan di mahkamah, bukan bercakap dengan penuh emosi.“Apakah beliau marah dengan keputusan PRU13? Adakah beliau marah kepada media yang banyak melaporkan berita di Kementerian Pertahanan dahulu seperti isu kapal selam, komisyen kapal selam, enjin jet hilang dan sebagainya?“Apakah etika kewartawanan Zahid pakai?" tanya beliau yang juga Ahli Parlimen Bukit Gantang.Beliau bertanya, kalau belasah dan fitnah pembangkang, maka ia dianggap beretika, maka melaporkan berita yang menyemarak perkauman adakah beretika.Katanya, jika ada portal dan akhbar yang mendedahkan untuk kepentingan awam dianggap tidak ada etika kewartawanan kerana menggugat kepentingan Umno BN.“Jika laporan menguntungkan Umno, maka ini dianggap tidak bersalah, malah dianggap suci dalam debu.


“Etika mana yang media pro Umno ambil sehingga sanggup menyiarkan berita yang diambil daripada blog yang terkenal sebagai bekas penjenayah rasuah seperti Papa Gomo,” katanya.Idris juga mempersoalkan, adakah amaran pernah dikeluarkan oleh Kementerian Dalam Negeri kerana Utusan Malaysia menyiarkan di muka hadapan berita video seks dan melaporkan berita-berita yang meniup kemarahan bangsa lain.“Apakah mereka ini kebal dari segi undang-undang? Adakah laporan ini pada hemat Zahid memenuhi etika kewartawanan?” tanya beliau lagi.(Harakahdaily)

Tuesday 21 May 2013

Inikah dia 6 petualang punca Umno kalah?

6 petualang punca Umno kalah di Alor Limbat?
(Kain rentang yang dinaikkan oleh pihak yang tidak berpuashati dengan kekalahan Umno di Alor Limbat)MARANG: Selepas calon Umno, Alias Abdullah tewas di DUN Alor Limbat, tuduh menuduh mula menular di kalangan ahli Umno bahagian Marang.

Beberapa pihak dalam Umno bahagian itu telah dituduh bertanggung jawab sehingga calon BN tewas dalam pilihan raya baru-baru ini.

Bukan setakat perbualan di kedai kopi dan di tepi padang futsal sahaja, mereka sudah memasang kain rentang mempertikaikan peranan sesetengah pihak sehingga membawa kepada kekalahan calon BN itu.

Menurut kain rentang yang di pasang itu, mereka menujukan punca kekalahan ini kepada enam tokoh Umno tempatan.

Antaranya bekas MP Marang yang bercita-cita mahu bertanding di kerusi itu, Datuk Abdul Rahman Bakar.

Turut dituduh adalah Saiful Bahari Baharudin, Ketua Pemuda Umno Terengganu yang sebelum ini turut disebut bakal bertanding kerusi itu.

Selain itu nama bekas Adun Alor Limbat (Sebelum ini Serada), Yusof Musa juga disebut sebagai antara yang menyebabkan kekalahan calon Umno.

Turut dituduh adalah Mat Samy Vellu dan Badrul Hisyam.

Calon PAS Ariffin Deraman (gambar atas kanan) telah menang DUN Alor Limbat dengan majoriti 645 undi dalam pilihan raya baru-baru ini mengalahkan calon BN, Alias Abdullah dan seorang calon bebas.

Beliau mendapat 10,844 undi sedangkan calon Umno Alias Abdullah mendapat 10,199 undi.

Pada PRU 12 2008 yang lalu calon BN yang sama telah menang dengan majoriti 799 undi. (Harakahdaily)

Monday 20 May 2013

GST HADIAH BN KEPADA RAKYAT?

Oleh : LO_PHUNK

 

SEPERTI yang dijangkakan sebelum PRU13, Kerajaan BN akan melaksanakan GST bagi menambah pendapatan negara dan kini ternyata benar. Kemenangan BN yang telah diberi mandat oleh rakyat dibalas dengan kenaikan cukai.Menurut mereka, ia adalah salah satu kaedah untuk meningkatkan pendapatan negara. Bagi mengurangkan beban rakyat, kerajaan BN mencadangkan untuk mengurangkan cukai persendirian dan syarikat tapi adakah dengan mengurangkan dua cukai ini akan mengelakkan kenaikan harga barang keperluan harian?


Tiadakah cara lain untuk meningkatkan pendapatan negara. Adakah sektor pelancongan tidak menguntungkan? Adakah sektor pembuatan tidak menguntungkan? Adakah kelapa sawit, minyak dan gas galian yang ada di sabah serta di beberapa negeri lain tidak cukup?Bagaimana pula dengan pelabur-pelabur asing yang melabur di Malaysia? adakah semuanya tidak mencukupi? Apa sebenarnya yang berlaku dengan ekonomi Malaysia sehinggakan rakyat dijadikan tempat untuk meminta duit? Adakah menteri-menteri Malaysia tidak mampu berinovasi untuk meningkatkan pendapatan negara, selain menaikkan cukai?Apa yang kita lihat di sini, GST atau Cukai Perkhidmatan Kerajaan akan mengakibatkan kenaikan harga barang keperluan harian. Paling teruk terjejas adalah syarikat pengeluar. Mereka tiada jalan lain selain menaikkan harga barang keluaran mereka kerana kos operasi semakin meningkat.Garam, gula, minyak masak, beras, sabun mandi dan ubat gigi adalah antara keperluan harian yang dihasilkan oleh syarikat pengeluar. Syarikat-syarikat ini menggunakan elektrik, air, telefon dan material dari syarikat lain. Sekiranya cadangan kerajaan menaikkan cukai sebanyak 7% ini dalaksanakan, akhirnya rakyat sendiri yang akan terbeban.Pendapatan penduduk kampung tidaklah sebanyak mana. Hanya cukup-cukup makan dan hampir tidak cukup. Sekiranya kenaikan harga barang bakal berlaku akibat cukai kerajaan ini, macam mana mereka akan menguruskan rumahtangga mereka? Bagaimana mereka memberi perbelanjaan kepada anak-anak sekolah jika pendapatan tidak cukup?Adakah kerajaan BN tidak berfikir akan perkara ini? Inikah balasan BN kepada rakyat yang telah memberi mandat 5 tahun lagi untuk memerintah? Bagaimana pula dengan manefesto BN sebelum PRU yang mengatakan bahawa akan mengelakkan kenaikan harga barang keperluan.Inilah yang dikatakan hanya mengejar kemajuan tapi kebajikan rakyat tidak dihiraukan.Jika memang ini adalah satu cara yang terbaik kerajaan untuk menambah pendapatan maka ianya dilihat satu kepincangan kepada BN kerana gagal menambah pendapatan kerajaan dengan menggunakan sumber-sumber yang ada di muka bumi malaysia.Rakyat juga berhak mendapat kemudahan yang sepatutnya termasuklah jalanraya yang beraspalt, bekalan air dan elektrik kerana jelas sehingga kini, kebanyakan jalan raya terutama di kawasan pedalaman Sabah sangat daif.Rakyat hanya mampu berdiam. Rakyat hanya mampu mengeluh. Rakyat hanya mampu melihat apa yang BN lakukan tanpa boleh berbuat apa-apa. Tapi ingat, 5 tahun tidak lama.Jangan harap rakyat akan memberi mandat kepada BN sekali lagi jika kebajikan rakyat tidak diambil perhatian serius. PRU 13 yang baru lalu telah menyaksikan kebangkitan suara rakyat Sabah dengan BN kehilangan beberapa kerusi DUN dan tidak mustahil BN akan tumbang di Sabah jika perkara ini tidak diambil perhatian serius.(Sabahkini.net)

Pasca PRU13: Cabar Najib... | Muhyiddin tiada cara lain selamat diri

KUALA LUMPUR: Di pemilihan Umno akan datang, sekiranya Tan Sri Muhyiddin Yassin memilih untuk tidak mengambil risiko untuk mencabar Presiden Umno Datuk Seri Najib Razak dan mempertahankan jawatannya, itu adalah penamat kareer politik buat beliau.

“Kedudukan Najib sekarang hanya seorang saja yang mampu mencabarnya iaitu Muhyiddin. Tapi di tempat Muhyiddin, ramai calon yang bakal mencabarnya contohnya (bekas Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Mohd) Ali Rustam, (Pengerusi Felda Tan Sri) Isa Samad dan juga (Naib Presiden Umno Datuk Seri) Hishamuddin Hussein dan (Naib Presiden Umno, Datuk Seri) Shafie Apdal,” kata sumber Umno kepada Harakahdaily.

Jika Muhyiddin memilih untuk mempertahankan jawatan, kata sumber Umno itu, itu adalah langkah membunuh kareer politik beliau sendiri.

"Apakah Najib dan (Datin Seri) Rosmah (Mansor) akan membantu Muhyiddin mempertahankan jawatan ataupun memilih satu timbalan yang baru yang boleh dijinakkan sehingga sampai Pilihanraya Umum ke 14? Muhyiddin tahu jawapan itu dengan jelas,” tambah beliau lagi.

Hujah beliau, nak atau tidak, Muhyiddin terpaksa mencabar Najib untuk menyelamatkan kareer politiknya dalam Umno.

“Muhyiddin rasanya boleh menggunakan Perkasa untuk memanjang hayat politik beliau. Perkasa kini melenting pada Najib apabila mereka disisihkan daripada kabinet tapi Hindraf pula diberi masuk.

"Bila Perkasa melenting, tahulah kita apa perasaan dan pandangan Tun (Dr Mahathir). Kabinet yang diputuskan Najib kini menyebabkan sekurang-kurangnya tiga anak panah kini menghala ke beliau – satu dari Sabah/Sarawak, satu Tun dan satu Perkasa,” kata beliau.

Ketika ditanya mengapa beliau merasakan Muhyiddin tidak dapat mempertahankan jawatan Timbalan Presiden Umno jika dicabar oleh Ali Rustam dan Isa Samad, beliau menjawab “paip air Muhyiddin tak cukup kuat.”

“Jangan lupa kali ini 146,500 perwakilan akan mengundi. Ali Rustam sudah mencipta rekod di Malaysia dengan membuat kenduri kahwin anaknya RM600,000 untuk 60,000 orang. Isa Samad pula ada Felda. Muhyiddin ada apa?” kata beliau dengan berseloroh.

“Di PRU13, BR1M RM500 senjata berkesan. Agak-agaknya apakah nilai BR1M untuk pemilihan Umno kali ini? Gabungan paip air siapa lebih besar akan menang perlawanan kali ini,” tambah beliau lagi.

Seramai 146,500 perwakilan Umno daripada 161 bahagian di seluruh negara akan membuat pemilihan pucuk pimpinan Umno pada akhir tahun ini selaras dengan pindaan perlembagaan parti pada 2009.

Kalau sebelum ini hanya perwakilan ke PWTC sahaja yang akan mengundi untuk jawatan tertinggi Umno, kali semua perwakilan dalam mesyuarat bahagian juga mengundi.

-http://wargamarhaen.blogspot.com/2013/05/pasca-pru13-muhyiddin-tiada-cara-lain.html

Sunday 19 May 2013

Veteran Umno arah anggota boikot AirAsia, AirAsia X

Persatuan Veteran Umno mengeluarkan arahan kepada anggotanya supaya memboikot perkhidmatan penerbangan tambang murah AirAsia dan AirAsia X berikut kenyataan seorang pegawai tinggi syarikat AirAsia X yang didakwa mencerca akhbar milik Umno, Utusan Malaysia.

Laporan edisi hujung minggu akhbar tersebut hari ini memetik kenyataan setiausaha Veteran Umno Datuk Mustapha Yaakub yang mahu anggota persatuan tersebut menunjukkan reaksi balas itu atas sikap yang ditunjukkan ketua pegawai eksekutif AirAsia X Azran Osman-Rani.

Tindakan itu juga ekoran kegagalan AirAsia X memecat Azran dari jawatan tersebut, kata Mustapha yang menganggap dakwaan cercaan ke atas Utusan itu sebagai penghinaan ke atas kaum Melayu.

"Kenyataan Azran benar-benar menghina Melayu. Oleh kerana AirAsia X tidak mahu menghukumnya, maka veteran UMNO akan menghukum AirAsia X dan AirAsia dengan memboikot kedua-dua syarikat ini.

"Bagi kami Azran adalah lambang Melayu yang lupa identiti bangsanya. Inilah Melayu yang dikatakan kacang lupakan kulit. Individu seperti inilah yang menjadikan Melayu hilang identiti malah sanggup menggadai maruah bangsa sendiri," katanya.

Menurut Utusan, Azran dalam tulisannya di Facebook menulis: "I am Malaysian. I am anti-racism. I am disgusted by Utusan's editorial stance. (Saya rakyat Malaysia. Saya antiperkauman. Saya meluat dengan pendirian pengarang Utusan),"

Azran juga mengumumkan untuk menarikh balik iklan AirAsia, di Utusan Malaysia dan menyebut: "Utusan sudah lama tidak relevan. Jumlah pembaca merosot kerana minda pengarang sempit. Utusan tidak mewakili Melayu Malaysia."

AirAsia merupakan antara pembeli ruang iklan utama di media Malaysia. (Malaysiakini)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers