PERHATIAN!: KEPADA BLOGGER YG INGIN BERTUKAR LINK, SILA TINGGALKAN JEJAK DI RUANG KOMEN.. TQ

.

Saturday, 11 August 2012

CCTV Rakam Hantu Kanak-kanak

LONDON – Sepasang suami isteri di Clifton yang memasang kamera litar tertutup (CCTV) untuk menangkap penceroboh terkejut apabila ia merakam apa yang mereka percaya hantu kanak-kanak melompat di atas kereta mereka.

Lisa Rigley, 44, dan suami, Phil, 51, memasang kamera itu di luar kediaman mereka selepas berlaku beberapa pencerobohan terhadap kereta mereka.

Tetapi selepas menyaksikan rakaman itu mereka melihat bentuk ganjil terbang ke jalan masuk ke rumah mereka dan memanjat kereta itu.

Ia kemudian hilang sebelum muncul semula di seberang jalan.

Lisa, ibu dua anak itu berkata: “Saya sungguh terkejut. Saya melihat rakaman itu dan ia adalah imej seorang kanak-kanak yang berusia empat atau lima tahun.

‘Seorang jiran datang dan bertanya sama ada kami boleh melihat rakaman itu kerana dia kehilangan beberapa barang di depan lamannya.

“Kami melihat rakaman itu untuk melihat kemungkinan ada orang melintasi pintu pagar kami ketika kejadian curi itu dan nampak hantu itu melompat di atas kereta kami.

“Ia sungguh menyeramkan. Ia kelihatan seperti Casper the Friendly Ghost tetapi ia melompat-lompat di atas kereta kami. Ia sudah pasti hantu.” Suaminya berkata: “Saya tidak percaya pada hantu tetapi rakaman itu sungguh ganjil.” – DM

Tarif air naik 70 peratus jika Umno dapat rampas Selangor – Anwar

PERAK: Jika Umno BN memenangi semula Selangor pada pilihan raya umum ke-13, tarif air di negeri itu akan meningkat sehingga 70 peratus, kata Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
“Saya dah tengok perjanjian. Inilah syarat yang dibuat Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas),” katanya dalam ceramah di Dataran Kak Yam, Kampung Sekolah Lenggong, Perak malam tadi.

 Menyentuh polemik air di Selangor yang dimulakan proksi Umno BN dalam Syabas, Anwar berkata peranan kerajaan ialah mengurus dan mentadbir manakala keuntungan wajar dipulangkan kepada rakyat.

“Air, minyak (petroleum) itu adalah sumber (alam). Kita (kerajaan) hanya jaga amanah. Itu prinsip. Nak untung ratus juta buat apa? Air adalah hak kita semua. Janganlah bebankan rakyat,” katanya.

Dalam pada itu, beliau berkata, rejim Umno-BN terlalu takut kehilangan kuasa, kerana menyangka Pakatan Rakyat mentadbir Malaysia seperti gelagat mereka

“Mereka takut kalau kita perintah, sama perangai macam dia. Sebab minda mereka hanya ada kebendaan, materialistik.

“Orang Melayu kena tahu, monopoli ekonomi oleh kroni Umno BN punca Melayu miskin. Anehnya, orang Melayu masih kekal sokongan pada rejim lama. Bila sibuk pasal material, kebendaan, bila masa nak fikir soal rakyat?” katanya.

“Tengok Ustaz Azizan (Razak) di Kedah. Dulu balak satu ekar RM1,000. Sekarang satu ekar RM19,000. Ada orang kata – itu dulu Datuk. Habis, mana pergi lagi RM18,000? Perintah 50 tahun, berapa BN ambil?
Justeru, beliau berkata, Ramadan adalah masa untuk rakyat bermuhasabah dan membuat keputusan kerana pimpinan Umno BN jelas membelakangkan kepentingan rakyat.

“Tiap malam mereka fitnah kita. Ada bagi ruang untuk kita cakap? Tidak ada. Ada dia keluarkan bukti? Dia tak berani,” kata Anwar.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=34400

Sejarah politik Sabah membimbangkan BN

Kerajaan negeri pimpinan Usno, Berjaya dan PBS tumbang apabila ramai pemimpinnya keluar parti.

 PETALING JAYA: Kerajaan negeri Sabah pimpinan BN akan tumbang jika ramai pemimpin mereka keluar parti dan menubuhkan parti baru sebagaimana  yang berlaku kepada kerajaan negeri terdahulu.

Bekas Ketua Umno Silam di Sabah,  Datuk Mohd Yusuf Apdal berkata, tiga kerajaan negeri iaitu Usno, Berjaya dan Parti Bersatu Sabah (PBS) tumbang setelah ramai pemimpin mereka keluar parti dan menubuhkan parti baru.

“Dalam sejarah politik Sabah menunjukkan apabila ramai pemimpin  parti memerintah keluar, kerajaan negeri akan tumbang.

“Apabila Datuk (kini Tan Sri) Haris Salleh keluar Usno dan menubuhkan Berjaya, kerajaan Usno tumbang. Bila Tan Sri Pairin Kitingan keluar Berjaya  dan menubuhkan PBS, Berjaya tumbang.

“Selepas itu apa Datuk Seri Panglima Lajim Ukin dan Datuk Ruben Balang keluar PBS, PBS tumbang.
“Itulah sejarah politik negeri Sabah. Jika ramai lagi pemimpin keluar, kerajaan negeri akan tumbang,” katanya.

Baru-baru ini dua ahli Parlimen BN iaitu Lajim dan Datuk Seri Wilfred Bumburing keluar BN. Bumburing menubuhkan Angkatan Perubahan Sabah atau Sabah Reform Front. Manakala Lajim menubuhkan Pakatan Perubahan Sabah.

Bagaimanapun, Mohd Yusuf melihat  tindakan kedua-dua pemimpin itu menyebabkan kerajaan negeri dalam bahaya atau ditumbangkan dalam pilihan raya umum akan datang.

Beliau memberi alasan kerana pengaruh Lajim dan Bumburing hanya berkisar di kawasan mereka iaitu Beaufort dan Tuaran.

“Saya tidak nampak pengaruh Lajim di kawasan-kawasan lain, hanya untuk kawasan dia sahaja,” katanya lagi.

Tamrin Ghafar sertai PAS malam ini,... Allahu Akbar!!!

SHAH ALAM, 11 Ogos — Datuk Tamrin Ghafar, anak kepada bekas timbalan perdana menteri (TPM) Malaysia Tun Ghafar Baba, akan menyertai PAS pada malam ini dan akan menyerahkan borang penyertaannya di Markaz Tarbiyah PAS di Taman Melewar, Gombak.

 Tamrin sebelum ini telah berceramah di pentas Pakatan Rakyat (PR) diseluruh negara walaupun beliau masih lagi ahli Umno.

Menurut seorang petugas PAS yang tidak mahu namanya dikenali, Tamrin akan menyerahkan borang keahliannya kepada timbalan presiden parti tesebut.

“Tamrin akan menyerahkan borang keahliannya kepada timbalan presiden PAS, Mohamad Sabu,” katanya apabila dihubungi oleh The Malaysian Insider.

“Sebelum inipun dia dah selalu berceramah dengan Abang Mat (Mohamad Sabu) merata tempat.”
Tamrin adalah bekas ahli parlimen Batu Berendam di Melaka yang kini dinamakan Bukit Katil.

Ayahnya, Ghafar, adalah orang kuat Umno yang bersama parti itu semenjak zaman pemerintahan perdana menteri pertama, Tunku Abdul Rahman, dan pernah menjadi ketua menteri Melaka dizaman bapa kemerdekaan Malaysia itu.

Tamrin sebelum ini pernah mendakwa Umno semakin hilang arah daripada perjuangan asal di bawah kepimpinan Datuk Seri Najib Razak.

“Umno sudah lari dari perjuangan asal yang mana mendahulukan rakyat,” kata Tamrin dalam sebuah ceramah PR di Kuala Lumpur.

“Di bawah Najib, Umno tidak lagi membela rakyat tetapi merampas hak mereka.”
Pada 26 Jun lalu, Tamrin telah diminta oleh jawatankuasa disiplin Umno untuk menghantar surat tunjuk sebab kerana mengkritik kepimpinan Najib secara terbuka.

PAS telah menerima penyertaan keahlian daripada pelbagai golongan seperti bekas pegawai kerajaan, artis dan terbaru bekas orang nombor tiga dalam Polis Di Raja Malaysia (PDRM), Datuk Fauzi Shaari.
Tamrin adalah ahli Umno veteran kedua meninggalkan Umno dalam bulan Ramadan tahun ini.

Sebelum ini, ahli parlimen Beaufort, Datuk Seri Lajim Ukin, yang juga ahli majlis tertinggi Umno, meninggalkan parti tersebut.

Lajim juga merupakan timbalan menteri perumahan dan kerajaan tempatan ketika meninggalkan Umno./TMI

PANAS! : Pendedahan Khas Isu Rampasan Kuasa Di Perak

Kisah sebenar Rampasan Kuasa

Nama Abdullah Antong pernah dilanda kontroversi apabila dilihat menjadi dalang dalam insiden rampasan kuasa kerajaan Pakatan Rakyat pada tahun 2009. Beliau baru-baru ini telah mengisytiharkan diri menyokong PAS dan Pakatan Rakyat. Tindakan tersebut telah membuatkan BN dalam keadaan sangat takut kerana beliau banyak mengetahui tentang krisis politik di Perak itu. Perakite Daily bersama Timbalan Pesuruhjaya PAS Perak, Ustaz Misbahul Munir telah mewawancara beliau untuk mengetahui lebih lanjut.
Misbahul Munir/ Perakite Daily :

Baru-baru ini Saudara telah mengiystiharkan diri menyokong PAS dan Pakatan Rakyat melalui satu program Hi-Tea yang dianjurkan oleh PAS Perak. Apakah faktor yang mendorong tindakan tersebut?

Abdullah:

Saya berkhidmat selama 29 tahun dengan kerajaan sebelum bersara November 2010, suasana politik yang tidak selesa pada saya, menyebabkan saya tidak berminat untuk menyambung khidmat dan bersara wajib pada umur 56 tahun. Di usia yang sudah mencecah 58 tahun saya tergerak hati untuk mengisyitiharkan diri sebagai penyokong PAS.

Faktor utama ialah Allah telah memberi saya hidayah untuk memilih PAS dan tindakan ini bukanlah disebabkan atas desakan mana-mana pihak dan individu, walaupun saya kenal rapat dengan beberapa pimpinan PAS.

Faktor lain ialah berdasarkan pemerhatian dan penilaian selama berkhidmat selama 11 bulan dengan Pakatan Rakyat, saya ikhlas menyatakan banyak perbezaan antara Pakatan Rakyat dengan BN terutama ketelusan, kesungguhan, keupayaan dan juga keperibadian kepimpinan yang tidak dapat ditandingi oleh pimpinan Umno-BN.

Walau bagaimanapun seperti kebanyakan rakan-rakan lain yang menyertai PAS adalah kerana mendapat hidayah dan kesedaran daripada Allah.

Saya menyokong PAS bukan ada apa-apa kepentingan, juga bukan mendapat imbuhan dan balasan. Saya tidak berniat langsung untuk menjadi pemimpin PAS atau menjadi calon. Saya hanya mahu bekerjasama dengan PAS dan Pakatan Rakyat untuk tumbangkan BN dalam PRU akan datang.

Misbahul Munir/ Perakite Daily:

Saudara pernah dilabel sebagai konspirator dalam insiden rampasan kuasa yang berlaku di Perak oleh blogger-blogger dan masyarakat khususnya penyokong Pakatan Rakayat yang mungkin tidak tahu situasi sebenar. Apakah perasaan Saudara apabila ditohmah sebegitu rupa, dan di waktu itu apakah kedudukan yang sebenar ?

Abdullah:

Secara peribadi saya berasa sedih kerana saya tidak boleh menjelaskan perkara sebenar ketika itu disebabkan tiada platform dan ruang untung menafikan dakwaan-dakwaan tersebut.

Sehinggakan jiran-jiran saya berpandangan serong kepada saya yang dianggap telah bersekongkol dengan BN untuk menjatuhkan kerajaan Pakatan Rakyat.

Saya ingin jelaskan dan tegaskan bahawa saya tidak terlibat langsung dengan apa yang dipanggil konspirasi apatah lagi sebagai konspiratornya. Saya hanya pegawai kerajaan yang berjawatan Setiausaha Dewan Negeri, bertanggungjawab
ke atas perjalanan sidang dewan dan juga yang berkaitan dengannya dan juga bertanggungjawab ke atas perjalanan mesyuarat EXCO kerajaan negeri yang juga diberi tugas mencatat dan menyediakan kertas dan minit mesyuarat.

Dalam DUN Bos saya ialah Speaker Dewan Negeri, dalam mesyuarat EXCO bos saya ialah Menteri Besar dan dalam perkhidmatan kerajaan bos saya pula ialah Setiausaha Kerajaan Negeri. Ketika kemelut politik yang memuncak, saya menjadi serba salah antara amanah dengan kepentingan pekerjaan.

Di awal kemelut politik berlaku, tidak ada yang mengenali saya ketika itu. Nama saya hanya muncul apabila saya menyanggahi arahan Speaker DUN Perak.

Saya bertegas bahawa tindakan-tindakan adalah disebabkan tekanan dari pihak atasan, saya tidak upaya elak berbuat demikian kerana terpaksa menerima arahan pihak atasan.

Semua kenyataan berkaitan sidang dewan dan sebagainya saya perlu keluarkan dan perlu ditandatangan atas

kapasiti saya sebagai setiausaha DUN sehinggalah saya mengeluarkan satu kenyataan yang kontrovesi iaitu sidang DUN yang dipanggil oleh Speaker yang sah ketika itu, YB V Sivakumar sebagai tidak sah.

Atas sebab kenyataan saya itu, tercatat memori dan sejarah dunia apabila sidang DUN terpaksa diadakan di bawah pokok kerana Adun Pakatan Rakyat dihalang memasuki dewan.

Jadi kenyataan itu tidak ada kaitan dengan konspirasi rampasan kuasa oleh BN.

Saya mahu tegaskan sekali lagi bahawa saya tidak terlibat dengan konspirasi untuk menjatuhkan kerajaan Pakatan Rakyat termasuklah dalam urusan ‘membeli’ Adun dan sebagainya
.
Dalam kesempatan ini saya ingin bersihkan nama saya yang dianggap menjadi “conspirator” dalam insiden rampasan kuasa oleh BN itu.

Misbahul Munir/ Perakite Daily:

Kerajaan Pakatan Rakyat tumbang apabila Adunnya melompat parti tetapi Dato’ Seri Nizar Jamaluddin dan Pakatan Rakyat serta disokong oleh beberapa pakar perundangan bertegas bahawa Nizar tetap sebagai Menteri Besar yang sah. Jadi apa pandangan saudara ketika itu?

Abdullah:

Harus diingat, mengikut Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri Perak, jawatan Menteri Besar gugur dengan tiga perkara iaitu disabitkan dengan salah laku tatatertib atau hilang kelayakan sebagai Adun, perletakan jawatan, dan apabila berlakunya pembubaran DUN.

Ahli Dewan juga boleh membuat usul undi tidak percaya kepada Menteri Besar dan sekiranya majoritinya mengundi tidak percaya, Menteri Besar ketika itu mempunyai dua pilihan iaitu meletak jawatan ataupun memohon perkenan Tuanku untuk membubarkan DUN bagi pilihanraya semula diadakan. Ini tercatit didalam Perkara 16(6) Undang-undang Tubuh Negeri Perak.

Dato’ Seri Nizar tidak pernah dijatuhkan undi tidak percaya oleh ahli dewan dan sebab itu saya tidak terkejut dengan keputusan Mahkamah Tinggi memutuskan beliau tdak terlucut jawatannnya sebelum Mahkamah Rayuan memutuskan sebaliknya.

Saya lebih chenderong untuk setuju dengan keputusan Mahkamah Tinggi.

Misbahul Munir/ Perakite Daily:

Apa pandangan En Abdullah ketika insiden V Sivakumar diusung keluar yang ketika itu sedang menjalankan tugas sebagai Speaker?

Abdullah:

Apabila kerajaan Pakatan Rakyat ditumbangkan, BN ketika itu tidak nampak ada satu lagi institusi ataupun jawatan penting iaitu Speaker yang ketika itu masih lagi dari kalangan Pakatan Rakyat.

Tidak lengkap mendapat jawatan Menteri Besar jika belum mendapat menukar Speaker DUN kerana Speaker berkuasa penuh di dalam dewan bermakna Pakatan Rakyat masih berkuasa di Dewan Negeri.

Jadi jika inginkan kuasa sebenar kerajaan dalam sidang DUN, BN ketika itu perlukan kuasa sepenuhnya di dewan dan ini yang mereka terlepas pandang.

Semasa sidang DUN pada 7 mei 2009 yang berlaku dalam keadaan tegang itu, saya tidak nampak dan dengar speaker mengarahkan timbalannya mempengerusikan sidang DUN, pada masa yang sama V Sivakumar masih duduk di kerusinya.

Tiba-tiba Timbalan Speaker, YB Hee Yit Fong telah adakan satu sidang di hujung dewan untuk melantik Speaker baru dan saya sebagai Setiausaha DUN berasa pelik, saya baca buku perintah tetap tentang tindakan Hee itu namun saya tidak menjumpai satu fasal pun yang membenarkan keadaan itu berlaku, ini bermakna Peraturan Tetap Dewan telah dilanggar.

Saya tidak pasti siapa yang mengusung V Sivakumar ke luar dewan dan sudah pasti ianya bukan staff dewan kerana saya mengenali semua staff-staff tambahan yang dilantik bagi membantu Bentara Dewan.

Kejadian tersebut telah menjadi sejarah dunia kerana ianya tidak pernah berlaku di mana-mana Negara Komanwel mahupun negara lain.

Misbahul Munir/ Perakite Daily:

En Abdullah ada pengalaman yang lama dengan BN berbanding dengan Paktan Rakyat yang cuma 11 bulan, jadi apakah perbezaan yang ketara antara kerajaan Pakatan Rakyat dengan BN?

Abdullah:

Semasa mula-mula Pakatan Rakyat memulakan tugas, kami tertanya-tanya bagaimana corak pemerintahan dan adakah Pakatan Rakyat mampu memerintah. Saya sendiri tidak berapa yakin dengan gabungan tiga parti ini ketika itu.

Sebagai pegawai kerajaan, saya menjalankan tugas seperti biasa. Kami pegawai kerajaan hanya sebagai pelaksana terhadap dasar dan polisi kerajaan Pakatan Rakyat, apa yang mereka putuskan, kami wajib melaksanakannya asalkan tidak bertentangan dengan etika perkhidmatan.

Perbezaan yang sangat ketara ialah Adun-Adun Pakatan Rakyat terutama EXCO sangat mesra dan mudah mendampingi pegawai dan kakitangan kerajaan dan tiada kerenah birokrasi. Tidak pernah sebelum ini seorang Menteri Besar boleh turun makan tengah hari di kantin bersama pegawai-pegawainya melainkan Dato’ Seri Nizar.

Semua Exco Pakatan Rakyat termasuklah dari kalangan DAP cukup merendah diri dan tidak sombong ataupun egois.

Pemerintahan Pakatan Rakyat sangat telus sehinggakan Nizar sering menasihatkan kepada Exco-Exconya supaya tidak mengambil kepentingan parti melainkan kepentingan rakyat.

Dari segi ketekunan, saya dapati diperingkat awal mesyuarat EXCO mengambil masa panjang cuma berhenti untuk makan dan solat. Menteri Besar dan barisan EXCO begitu teliti terhadap semua kertas mesyuarat sama ada mahu melulus atau menolak.

Semua EXCO telah diberi peluang untuk memberi pandangan sebelum keputusan dibuat.

Menteri Besar dan Exco tidak pernah mengarahkan saya mendahulukan mana mana kertas, terserah kepada saya sebagai setiausaha memilih kertas yang akan dibawa.

Dalam soal penjimatan kos jamuan keraian anjuran kerajaan negeri juga dikurangkan termasuklah makanan sewaktu mesyuarat EXCO. Setiap kali mesyuarat EXCO kos makanan kurang daripada RM45 seorang berbanding dulu hanya untuk minum pagi sahaja RM 45 seorang.

Waktu solat, surau di pejabat SUK sangat meriah dan imarah tanpa paksaan untuk berjemaah . Dato’ Seri Nizar sendiri akan mengimamkan solat berjemaah seterusnya menyampaikan tazkirah. Ini sangat berbeza dengan pemerintahan BN.

Ketika bulan Ramadhan dihiasi dengan pelbagai program seperti tazkirah setiap pagi, semua EXCO, ADUN yang muslim serta beberapa pegawai kerajaan termasuk SUK, pegawai kewangan dan Mufti diberi peluang menyampaikan tazkirah Ramadhan selama 10 minit .

Ia sangat mengesankan sekali. Ada EXCO DAP beritahu saya mereka tiada masalah turut berminat mendengar tazkirah pagi.

Pemberian bubur lambuk yang dibuat sendiri oleh kakitangan SUK dan pimpinan Pakatan Rakyat serta pelbagai lagi program untuk mengimarahkan bulan Ramadhan.

Ini baru perkara-perkara kecil, belum sentuh bab lain seperti pemberian air percuma, pengecualian kompaun, pemberian tanah hak milik kekal kepada Kampung Tersusun dan Kampung Baru, bantuan RM 1,000 kepada pelajar-pelajar yang ke IPT, dan sebagainya.

Setiap kali mesyuarat EXCO, Dato’ Seri Nizar bersama barisan exco sentiasa mencari jalan untuk mengurangkan beban rakyat dan ini menggambarkan betapa tekun serta bersungguh-sungguhnya kerajaan PR untuk membantu rakyat.

Misbahul Munir/ Perakite Daily:

Semasa pemerintahan Pakatan Rakyat selama 11 bulan dahulu, PAS dan Menteri Besar sering dimomokkan sebagai "boneka" atau "kuda tunggangan" DAP, Dato’ Seri Nizar pula hanya ikut telunjuk EXCO DAP dalam membuat apa sahaja keputusan. Jadi apa pandangan Saudara?

Abdullah:

Saya lihat inilah yang menjadi modal utama BN bagi memberi persepsi buruk masyarakat terhadap PAS dan ini adalah tidak betul sama sekali.

Dalam mesyuarat Exco Pakatan Rakyat, mereka tidak langsung membawa kepentingan peribadi saperti saranan Menteri Besar supaya perkara dielakkan.

Tuduhan BN yang mengatakan DAP menguasai mesyuarat dan mengikut arahan DAP ternyata fitnah semata-mata. Semua perkara dibincangkan secara terbuka dan Dato’ Seri Nizar memberi peluang kepada semua ahli mesyuarat menyatakan pandangan mereka.

Saya mengambil contoh satu kes menggazetkan tapak surau di Sitiawan, Dato’ Ngeh Koo Ham selaku Adun kawasan tersebut pergi melihat sendiri keadaan surau tersebut.

Pada mulanya mesyuarat mewartakan setengah ekar untuk kawasan surau itu, Dato’ Ngeh mencadangkan untuk meluaskan lagi tapak surau tersebut kepada satu ekar bagi memudahkan parkir kereta umat Islam yang hendak beribadah. Ini membuktikan DAP tidak mempunyai sikap anti Islam dan perkauman.

Berlaku lagi satu kes meluluskan satu tapak tokong Cina di Tambun. Kawasan yang terletak di tepi gua tersebut sangat bahaya dan tidak sesuai untuk medirikan tokong. Ulasan dari Jabatan yang berkaitan tidak bersetuju dan menasihatkan tidak diluluskan.

Mesyuarat menerima cadangan syor tersebut, lalu menolak permohonan tapak tokong. Saya tidak lihat Exco dari kalangan DAP yang membantah keputusan itu atau mempertahan permohonan tersebut dan mereka semua setuju.

Saya lihat persefahaman antara Ecxo sangat baik dan menghormati Dato’ Seri Nizar sebagai Menteri Besar walaupun DAP majoriti.

Misbahul Munir/HARAKAH:

Selepas mengisytiharkan diri sebagai penyokong perjuangan PAS dan Pakatan Rakyat, adakah terdapat kekangan-kekangan dan tawaran yang datang dari kerajaan BN Perak?

Abdullah:

Sahabat-sahabat saya tiada masalah dengan tindakan saya menyertai PAS, ada juga yang membantah. Ramai yang terkejut kerana tiba-tiba saya muncul kembali Mereka fikir, selepas pencen saya berdiam diri dan tidak peka dengan politik semasa.

Seorang bekas pegawai tinggi kerajaan ada berjumpa saya menasihatkan saya supaya membatalkan hasrat untuk menyertai PAS. Saya tidak pastilah, itu kehendak dia ke atau diminta oleh pemimpin Umno untuk memujuk saya.

Saya hairan kenapa mereka sangat terkejut dengan tindakan saya, adakah ianya isu hangat, adakah saya ini terlalu bahaya dan kemunculan saya akan meresahkan BN. Sedangkan ramainya bekas pegawai tinggi kerajaan menyertai PAS dan Pakatan Rakyat seumpama satu fenomena masa kini.

Kemungkinan juga kerana saya banyak mengetahui cerita dan rahsia. Saya tahu ada perkara yang boleh diceritakan, ada rahsia yang tidak boleh didedahkan. Perkara-perkara kecil yang tidak menjadi rahsia kerajaan bolehlah saya kongsikan.

Sampai sekarang ini, mereka masih memerhatikan saya dan mengikuti perkembangan ini. Saya juga diminta berjumpa dengan orang politik Umno-BN untuk kononnya ingin mentarbiah atau “brainwash” saya. Saya ucap terima kasih sahajalah kerana saya telah memilih halatuju sendiri.

Saya berharap mereka tidak mengganggu saya sebagai rakyat yang cintakan demokrasi. Saya pasti saya tidak akan memperolehi apa apa dari kerajaan negeri hatta sebidang tanah RPT pun selepas ini.

Misbahul Munir/HARAKAH:

Untuk yang terakhir ni, apa seruan En Abdullah kepada seluruh rakyat Perak dalam PRU akan datang.

Abdullah:

Saya nak beritahu,BN sekarang ini bukanlah kuat sangat, mereka dapat kuasa pun bukan dengan cara demokrasi. Pakatan Rakyat dapat mandat dari rakyat melalui PRU yang lalu sekalipun dengan majoriti yang kecil. BN dapat kuasa setelah 3 orang Adun mengkhianati mandat rakyat.

Oleh itu, saya rayu dan seru seluruh rakyat Perak buat perubahan dengan berani pada PRU akan datang. Kembalikan semula kuasa Pakatan Rakyat melalui kuasa rakyat. Saya yakin Insya Allah, Paktan Rakyat akan kembali memerintah Perak selepas ini. Percayalah saya telah mengalami pengalaman yang manis selama 11 bulan Pakatan Rakyat memerintah dan saya akan bersama- sama seluruh rakyat Perak untuk meraikan kemenangan dalam PRU13 akan datang.

14 Ahli Parlimen dari Sarawak pula akan menyertai Pakatan Rakyat?

Kehadiran Perdana Menteri Najib Tun Razak di Kuching hari ini, beberapa jam sebelum Anwar Ibrahim dan Lajim Ukin adalah untuk menghadiri 1 perhimpunan di sana, telah melahirkan khabar angin bahawa yang pemimpin PKR de facto mungkin lebih dekat kepada matlamat itu orang-orang yang meyakinkan Menteri Taib Ketua Mahmud, untuk menukar kem atau mengisytiharkan kemerdekaan mereka.

Menurut sumber-sumber ini, lawatan "terburu-buru" Najib bertujuan untuk meyakinkan Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) 14 Ahli Parlimen tinggal dengan Barisan Nasional (BN).

Taib Pengerusi PBB, yang merupakan pihak utama dalam gabungan BN negeri.Spekulasi bertiup kencang bahawa Sarawak termasuk PBB akan melihat beberapa pembelotan pada hari-hari sebelum pilihan raya umum ke-13, maklumat yang akan diadakan bila-bila masa di antara September dan Hari Raya Haji tahun ini.

Khabar-khabar angin tersebar dengan nama, di antara mereka ada PBB Santubung MP Wan Junaidi Tuanku Jaffar dan Petra Jaya MP Fadhillah Yusuf.

Anwar dan Lajim, yang dikatakan sebagai Laksamana westcoast Umno Sabah, dijadual mengadakan satu perhimpunan di Kuching esok. Mereka juga dijangka mengadakan dialog dengan Sarawak pemimpin gabungan Pakatan Rakyat dan, menurut kenyataan akhbar yang dikeluarkan hari ini, pemimpin NGO turut dijemput.

Kerana Lawatan Anwar, Najib dan Rosmah dalam keadaan risau dijangka buka puasa hari ini dengan Taib dan delegasi.Najib terdesak untuk mengukuhkan sokongan Sarawak BN memandangkan bahawa Sabah berada dalam kedudukan yang tidak menentu dan sumber-sumber yang berkata "PM bersedia untuk berbuat apa sahaja".

Sarawak dan Sabah mempunyai kolektif 56 kerusi parlimen. Sarawak mempunyai 31 kerusi di mana PBB memegang 14, Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) telah diperuntukkan tujuh, Parti Rakyat Sarawak (6) dan Parti Demokratik Progresif Sarawak (empat).

Anwar seringkali dikaitkan sebagai mempunyai tarikh akhir peribadi yang adalah "16 Sept, 2012" telah menderita malu kubur usaha membatalkan untuk merampas Putrajaya pada 16 Sept, 2008.
Setelah "teruk malu" oleh Umno, Anwar berharap untuk pergi ke pilihan raya umum ke-13 yang bersenjata dengan Ahli Parlimen di sebelah beliau.

Jaminan peribadi Najib

Sudah pada "sampingan" adalah Lajim dan Ahli Parlimen Tuaran, Wilfred Bumburing, yang berpaling tadah dari BN Sabah bulan lepas.Khabar angin adalah bahawa lapan lagi Ahli Parlimen di Sabah boleh melompat pada minggu-minggu akan datang. Antara nama yang paling berulang Ghapur Salleh (Kalabakan) dan Bung Mokthar (Kinabatangan).

Umno Sabah Timbalan Ketua Bahagian Nasir Sakaran tidak menolak kemungkinan lebih panglima perang UMNO yang menyertai Lajim dan Bumburing.Menurut beliau, kini jelas bahawa orang-orang ini telah dalam rundingan dengan Anwar untuk beberapa ketika."Mereka tidak mempunyai peranan dalam BN atau perjuangan. Saya percaya mereka telah lama berada dalam rundingan dengan Anwar, "katanya.

Ceramah daripada pembelotan di Sabah telah tidak meninggalkan Sarawak dari terjejas walaupun penafian berat oleh pemimpin-pemimpin BN persekutuan dan negeri.

Menurut dalaman PBB di Kuching, Najib, yang tidak mampu berbeza pendapat di Sarawak, mahu secara peribadi menjamin 14 Ahli Parlimen dan memastikan sokongan mereka kekal dengan BN.
"Dalam pilihan raya ini, beliau melihat mereka sebagai deposit tetap. Beliau juga akan mengadakan pertemuan dengan pemimpin PRS, SPDP dan SUPP untuk mengukur sokongan di Sabah.

"Najib tidak percaya Taib tetapi tangannya terikat."Dia mesti mematuhi keinginan Umno. Umno hanya berminat dalam Najib menyampaikan majoriti dan parti yang masih berkuasa."Jika Najib mengganggunya Taib, beliau akan pergi kepada Anwar," kata pemerhati yang merujuk kepada laporan baru-baru ini bahawa Taib telah didakwa berjumpa dengan Anwar di Singapura pada bulan Jun.
Tetapi mesyuarat itu adalah pendek litar selepas Taib terpaksa tergesa-gesa kembali ke Kuching untuk mesyuarat.

Ia kemudiannya bahawa Taib telah bertemu dengan seorang utusan dari Putrajaya dan tidak pernah kembali ke Singapura untuk meneruskan perbincangan dengan Anwar. Dengan apa yang PBB Asajaya ADUN Abdul Karim Hamzah digambarkan sebagai "lobak merah yang terlalu baik untuk menjadi benar".

Kehadiran Najib di Sarawak, di atas alasan untuk berbuka puasa, hanya mengesahkan bahawa spekulasi bahawa Anwar mungkin mendapat lebih dekat kepada politik Ahli Parlimen Taib.

-sumber

SENARAI TERKINI KEDUDUKAN AHLI POLITIK MALAYSIA PALING BERPENGARUH MENURUT FACEBOOK & TWITTER


-SUMBER

Friday, 10 August 2012

Ayuh, perangi DAP!.... Depa Kafir Harbi!!!


Fatwa kafir harbi umpama ajak perang - Dr Mohd Asri


 
 KUALA LUMPUR: Bekas Mufti Perlis, Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin (gambar) berkata tindakan membuat 'fatwa' bahawa DAP adalah 'kafir harbi', boleh membawa kesan mendalam seolah-olah meminta orang Islam berperang.
 
"Kemungkinan dia tidak tahu kesan kenyataan, kesan perkataan dikeluarkan, tidak tahu bahawa ia boleh membawa kepada permusuhan, tidak baik bagi negara majmuk dan pelbagai agama seperti Malaysia," katanya dipetik Sinar Harian Online.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Pengasas Pondok Geting, Tumpat Abdullah Sa'amah, dipetik Utusan Malaysia kelmarin bahawa umat Islam haram menyokong DAP kerana ia menolak Islam dan tergolong dalam kafir harbi.

Katanya, mana-mana pihak perlu membuat penelitian dalam konteks politik sebenar negara ini sebelum mengeluarkan 'fatwa' sedemikian.

"Kalau kita kata haram (mengundi DAP) kerana dia tidak menyokong negara Islam, ada juga parti dalam BN seperti MCA dan MIC tidak menyokong... jadi kita mengambil pendirian sebahagian sahaja (dalam mengatakan haram dan dosa)," kata beliau lagi.

Sementara itu, Ketua Penerangan PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man pula berkata, mana-mana hukum yang dikeluarkan perlu bersandarkan syarak dengan dalil-dalil dan nas yang betul, bukan boleh dikeluarkan sewenangnya dengan bersandarkan perasaan.

Sehubungan itu, beliau menggesa Majlis Fatwa Kebangsaan segera mengeluarkan fatwa berhubung kenyataan tersebut, lebih-lebih lagi kenyataan yang melabelkan DAP sebagai 'kafir harbi'.

Ini kerana, katanya kenyataan itu merupakan satu perkara yang begitu besar kerana dihalalkan darah mereka, harta mereka yang disifatkannya boleh menimbulkan suasana tidak aman di dalam negara berbilang kaum dan agama ini.

Pandangan Islam terhadap 'kafir harbi'telah dijelaskan oleh Allah SWT di dalam al-Qur'an surah Al Mumtahanan ayat 9, yang bermaksud:

"Sesungguhnya Allah hanya melarang kamu menjadikan sebagai kawanmu orang-orang yang memerangimu karena agama dan mengusir kamu dari negerimu, dan membantu (orang lain) untuk mengusirmu. Dan barangsiapa menjadikan mereka sebagai kawan, maka mereka itulah orang-orang yang zalim".

Dari ayat ini, para mufassirin dan fuqaha menegaskan, kafir harbi adalah orang kafir yang diam dan hidup dalam wilayah pentadbiran ummat Islam atau diluarnya, mereka berkhianat kepada Negara Islam, memusuhi, tidak mahu berdamai, menjalankan usaha merosakkan ummat Muslimin dan agama Islam.

Mereka ini mesti diwaspadai dan diperangi sekiranya mereka menyerang ummat Islam atau membantu pihak lain menyerang ummat Islam. Dan Allah SWT juga memerintahkan kita ummat Muslimin supaya tidak menjadikan mereka sahabat, kawan rakan, pembela dan wali (pemimpin)./~Harakahdaily

Pesta Seks Seorang Raja

Satu Contoh dari Beratus Keping Gambar Pesta Seks & Arak 

Raja mana nih?
Rajagopal? 
Atau Ulam Raja?

Kalau nak tau baca sini

Thursday, 9 August 2012

Milik Siapa Mercedes Benzno plate 'R005 MAH' ini?

Benarkah kereta ini milik isteri PM untuk kegunaannya di UK. Kalau betulpun apa yang nak dihairankan... sememangnya beliau mampu, maklumlah banyak duit tabungannya....

Wednesday, 8 August 2012

Isu 'JALUR MALANG' : Penjelasan DS Nizar

Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin (gambar) menafikan beliau menghina Jalur Gemilang, sebaliknya berkata Umno yang berbuat demikian.


Ia berikutan tindakan Umno melalui Menteri Penerangan, Kesenian dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim yang meletakkan slogan 'Janji Ditepati' sebagai tema kemerdekaan tahun ini.

Bercakap kepada Harakahdaily, Nizar berkata pilihan tema berbaur kempen politik itu untuk diiringkan bersama Jalur Gemilang itu sendiri menunjukkan betapa bendera kebanggaan negara itu dihina.

"Umno dan BN yang menghina Jalur Gemilang apabila meletakkan tema kempen politik mereka seiring dengan bendera negara. Itu yang saya ingin bawakan pemikiran rakyat supaya berfikir usaha Umno itu," tegas beliau ketika dihubungi hari ini.

Beliau berkata demikian bagi mengulas kecaman yang diterima beliau ekoran tweet beliau berkenaan Jalur Gemilang dan kemerdekaan.

Isnin lalu, Nizar dlam tweetnya menulis "Janji ditepati: malang perayaan Kemerdekaan tahun ini di buat oleh Kabinet BN, luntur semangat nak kibarkan jalur gemilang, jalur malang!".

Mengulas lanjut, Nizar berkata apa yang dimaksudkan beliau ialah Jalur Gemilang itu yang malang, bukannya menukarkan nama Jalur Gemilang kepada Jalur Malang.

"Saya katakan malang perayaan merdeka kali ini dibuat BN keraa slogan politik mereka, hingga menyebabkan semangat untuk mengibarkan Jalur Gemilang luntur. Malanglah Jalur Gemilang bila tidak dikibarkan. Jalur Gemilang itu yang malang," jelas beliau lagi.

Mengakui penggunaan ayat di laman maya, khususnya laman sosial boleh menimbulkan pelbagai pemahaman yang berbeza, Nizar bagaimanapun berkata ramai yang mengecam tweet beliau itu menunjukkan betapa tidak fahamnya mereka terhadap patriotisme.

"Ramai di kalangan yang mengecam saya tidak faham tentang semangat patriotisme. Sebaliknya, hanya menunjukkan tahap patriotisme yang dididik Umno selama 54 tahun ini," tegas beliau.

Utusan keluarkan fatwa, haram undi DAP tapi halal sokong MCA, MIC?

KUALA LUMPUR 8 OGOS: Lidah rasmi UMNO, Utusan Malaysia, sekali lagi memfitnah DAP dengan memaparkan di muka depannya hari ini tajuk ‘Haram sokong DAP’ dengan memetik ‘fatwa’ yang dikeluarkan oleh seorang guru pondok di Kelantan yang sering berceramah untuk UMNO. 
 

Laporan Utusan sebagai alat propaganda UMNO itu telah mendakwa kononnya umat Islam berdosa jika mengundi DAP kerana DAP dituduh sebagai ‘kafir harbi’ kerana tidak bersetuju dengan pelaksanaan hukum hudud dan DAP didakwa menolak Perlembagaan Persekutuan.
 

Pakar undang-undang dan politik Islam, Dr Maszlee Malik, ketika dihubungi berkata tindakan Utusan itu merupakan tindakan  yang terdesak golongan tertentu yang cuba mengheret para pengundi ke kancah perkauman dan keagamaan.
 

Beliau yang merupakan pensyarah Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) berkata DAP difitnah begitu rupa semata-mata kerana perjuangannya melawan rasuah, salah guna kuasa, ketirisan wang negara, kegagalan pentadbiran kerajaan serta penyelewengan dana awam, telah mendedahkan kepincangan kepimpinan kerajaan.
 

Sudah terang-terang perkara-perkara korupsi tersebut adalah haram di sisi Islam termasuklah undang-undang negara, malah DAP sendiri berjuang membanteras semua perkara haram tersebut.
 

Adakah haram perjuangan DAP yang memerangi rasuah dan salah guna kuasa?

Bagi saya DAP tidak mengancam Islam sebab memperjuangkan nilai bersama seperti keadilan.

 Kebanyakan persepsi negatif yang timbul bersifat stereotaip dan ia dikeruhkan lagi dengan salah faham orang Islam sendiri terhadap Islam,” kata pensyarah Kulliyyah Ilmu Wahyu dan Sains Kemanusiaan UIA itu. 
 

Menurut Dr. Maszlee, rakan-rakan UMNO seperti MCA dan MIC pula tidak menentang rasuah, malah MCA secara terang-terang menentang hukum hudud sepertimana kenyataan yang pernah dikeluarkan Presiden MCA sendiri Datuk Seri Dr Chua Soi Lek.
 

Dr Chua telah dipetik oleh media sebagai berkata bahawa pelabur asing akan lari dari neagra itu manakala Malaysia akan hancur jika hukum hudud dilaksanakan.
 

Presiden MCA itu juga dilaporkan berkata hukum hudud adalah kejam dan tidak adil kepada kaum wanita jika dilaksanakan di Malaysia. – Roketkini.com

Padah Paksa Seks Luar Tabii

SEREMBAN – Seorang lelaki dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Jenayah di sini, semalam, atas dua pertuduhan melakukan seks luar tabii terhadap seorang remaja lelaki.

Mohd Khir Firdaus Roseli, 23, tidak diwakili peguam bagaimanapun mengaku tidak bersalah di hadapan Hakim Datin M Kunasundary.

Mengikut pertuduhan, Mohd Khir dengan sengaja melakukan persetubuhan bertentangan dengan aturan tabii iaitu memasukkan kemaluannya ke dalam mulut mangsa tanpa kerelaan, selain melakukan perbuatan kelucahan melampau iaitu menggesel kemaluannya di paha mangsa.

Perbuatan itu dilakukan di Ladang Labu Batu 10, dalam daerah Nilai, kira-kira jam 5.30 petang pada 24 Julai 2012.

Berikutan itu, Mohd Khir didakwa di bawah Seksyen 377 Kanun Keseksaan dan jika sabit kesalahan, boleh dipenjara tidak kurang lima tahun atau tidak lebih 20 tahun serta boleh dikenakan sebat.

Timbalan Pendakwa Raya, Muhamad Abu Hasan Ramli mencadangkan jaminan RM10,000 bagi pertuduhan pertama dan RM5,000 bagi pertuduhan kedua dengan seorang penjamin.

Bagaimanapun, Kunasundary mengurangkan jumlah jaminan kepada RM7,000 dan RM3,000 bagi kedua-dua kes setelah mempertimbangkan rayuan tertuduh yang tidak mampu membayar jaminan tinggi.

Mahkamah menetapkan kes disebut semula pada 6 September dan 8 Oktober depan. – Sinar Harian Online

Datuk Lee Chong Wei Jadi Calon PRU13??

Jadi calon parti mana erk??

Apakah ini benar-benar malapetaka buat rakyat Malaysia ?

Oleh:

Ini betul-betul malapetaka buat rakyat Malaysia bila sebuah Kerajaan yang berlagak macam tuhan "BERBA'IAH" dengan pihak berkuasa supaya saling menjaga kepentingan antara satu sama lain semata-mata. Aku tolong kau, kau wajib tolong aku. Aku bagi 'nikmat' pada kau, kau wajib membalas budi aku.........Dah bersedia hadapi malapetaka ini ?KUALA LUMPUR, 7 Ogos — Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak hari ini menggesa pasukan keselamatan Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan kerajaan saling berbai’ah untuk membantu satu sama lain bagi mendepani cabaran dan perubahan semasa dalam negara.

Dalam ucapannya, Najib berkata di samping melihat kepada perkembangan negara, PDRM juga perlu melihat kepada perubahan dalam landskap negara, sosiopolitik, dan sosioekonomi yang sudah pasti berubah jika dibandingkan pada masa yang lalu.

“Biarlah kita sama-sama berbai’ah ... kalau kerajaan membantu PDRM, PDRM juga akan membantu kerajaan.

“Unsur globalisasi, ledakan maklumat, teknologi ICT, dan akses kepada pendidikan lebih luas menjadikan masyarakat yang mana sikap dan pemikiran masyarakat serta harapan dan jangkaan kita hari ini jauh berbeza berbanding masa lalu,” kata perdana menteri itu di hadapan hampir 5,000 anggota polis sewaktu memberikan ucapan pada Majlis Berbuka Puasa PDRM bersama perdana menteri di Pusat Latihan Polis (Pulapol) di sini.

Jelas Najib lagi cabaran baru itu bukan sahaja memerlukan kebertanggungjawaban besar daripada PDRM, tetapi juga agensi-agensi kerajaan yang lain.

“Justeru, kita perlu positif dan menyahut cabaran ini. Kita memerlukan kepimpinan yang tegas dan berkesan, SOP (prosedur operasi standard) yang dikemaskinikan dalam persekitaran baru, dan teknologi terkini yang boleh dimiliki.

“Pendek kata, apa sahaja yang perlu dikuasai, kita hendaklah berupaya menguasai segala yang boleh memberi kita kelebihan untuk menghadapi cabaran baru,” tegasnya.

Menjelaskan perkara tersebut, Najib berkata rakyat kini lebih sedar tentang hak asasi manusia dan soal perundangan yang mana mereka turut menuntut kepada prinsip kebertanggungjawaban, bukan sahaja  daripada pihak polis dan kerajaan, bahkan juga dari pihak lain.

“Cabaran ini tidak unik kepada negara kita sahaja, bahkan dunia sedang berdepan cabaran yang kadangkala tidak tahu bagaimana nak menganani cabaran tersebut.

“Anggaplah Ini sebuah masyarakat dalam peralihan. Kalau kita jadi negeri maju menjelang 2020, dalam menjurus ke arah itu, sudah tentu warganegara Malaysia, sikapnya, pemikirannya, citarasa, dan  jangkauannya juga akan berubah,” tambahnya lagi.

“Di sinilah cabaran kepada PDRM,” katanya dan menambah PDRM juga perlu melalui proses transformasi yang mana membolehkan PDRM berdepan dengan masyarakat yang meletakkan harapan begitu tinggi kepada PDRM untuk mengekalkan dalam negara.

Sehubungan itu, beliau mengharapkan PDRM akan menjayakan Program Transformasi Kerajaan yang direncanakan kerajaan di bawah pentadbirannya.

“Kita mengharapkan PDRM akan menjayakan GTP 2 sepertimana GTP 1 ... kita meletakkan harapan tinggi pada PDRM.

“Jangan kecewa kalau ada polemik tentang angka,” tambahnya lagi. Sumber MI


*** Jangan lupa yang ini....

Tuesday, 7 August 2012

Pakatan siap sedia, jangka PRU13 September


PETALING JAYA- Pakatan Rakyat hari ini menyatakan kesediaan mereka untuk menghadapi Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) yang dijangkakan akan diadakan pada September akan datang.

Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali berkata isu pilihanraya turut dibincangkan pada pada mesyuarat Majlis Setiausaha Pakatan Rakyat hari ini, dan yakin Perdana Menteri Datuk Seri Najib akan menggunakan kesempatan hari Merdeka ini untuk mengumumkannya.

"Saya yakin Umno-Barisan Nasional akan mengambil kesempatan pada hari Kemerdekaan kali ini untuk memulihkan imej mereka," jelasnya pada sidang media di Pejabat PKR hari ini.

"Kita berkeyakinan ia akan diadakan pada September nanti dan paling lewat adalah pada bulan November. Segala perancangan telah kita aturkan sebaik mungkin," sambung beliau lagi.

Sementara itu, Ketua Pemuda DAP, Anthony Loke menyatakan Umno-Barisan Nasional akan terus menggunakan skrip lama dengan memburuk-burukkan DAP dengan tanggapan negetif.

"Skrip lama akan terus digunakan, memburukkan DAP dengan pandangan-pandangan negetif bagi tujuan menakut-nakutkan pengundi Melayu.

"Mereka berharap tindakan tersebut akan memberi kesan undi kepada PAS dan PKR kerana pengundi Melayu akan beralih kepada mereka," jelasnya.

Menurutnya lagi, selain Umno dengan skrip lama, rakan mereka MCA juga akan menakut-nakutkan pengundi Cina dengan isu Hudud akan tidak menyokong Pakatan dan seterusnya memberikan gambaran yang buruk kepada PAS.

"Bagi mengatasi tomahan yang tidak berasas ini, kita diperingkat Pakatan telah merangka strategi untuk menangkis tomahan tersebut.

"Apa yang kita harapkan nanti rakyat akan tertumpu kepada agenda yang kita akan bawakan untuk kebaikan seluruh rakyat negara ini," sambungnya lagi.

Katanya lagi, Pakatan akan terus menfokuskan kepada rakyat tentang agenda besar yang telah dipersetujui bersama di dalam dasar Pakatan Rakyat.

Turut hadir pada sidang media tersebut adalah Ahli Parlimen Kuala Selangor, Dr Dzulkifly Ahmad dan Nurul Izzah Anwar, Ahli Parlimen PKR.

-harakahdaily

Buruknya Perangai, Twitter Pun Nak Clone

Makin terserlah sekarang "kebangangan" puak umno nei, sudah - sudahlah tunjuk perangai tak bijak tu, makin tunjuk sebenarnya makin cepat umno melingkup, makin tunjuk sebenarnya makin rakyat muak dan menyampah.

Bukan apa, kalau nak bertanding biarlah bertanding cara "terhormat" cikit, sudah la najib tu buktikan dia tu pengecut, bercakap lebih debat takut, puak pencacai jangan la pulak jadi bahan gelak, dengan reka cerita merapu dan tak habis-habis berbohong dan akhirnya kantoi.

Sampai terdesak sangat fan page "tukanglawan" pun puak umno cilok dengan tak malunya, rasa megah la sekejap "tukanglawan" sebab blog yang tak seberapa ni rupanya menakutkan jugak diorang, sampai bersungguh-sungguh nak hack fan page. ( lain kali mintak je pasword, tak tau cara buat fan page, PM, mintak ajarkan k )

Tak apalah, nak cakap apa lagi, memang perbuatan mencuri dan merompak tu  darah daging umno,

Tak cukup dengan tu sekarang puak sakai tu dah mula curi identiti pemimpin pakatan , kenapa terdesak sangat sampai nak clone ni, sebab dah sedar umno dah nak habis hayat ke?
 
 Apa nak jadi, sudah habis dan kering idea betul puak umno ni, nak debat fakta tak ada dan "kecut", nak menipu orang tak percaya lagi, ini la agaknya saluran terakhir, clone jadi pemimpin pakatan.
 

Kerajaan kaut duit saman trafik untuk dana pilihan raya?

 Gambar hiasan


(Oleh Aisha Geoffrey)

KUALA LUMPUR 7 Ogos: Ketua Angkatan Muda KEADILAN (AMK), Shamsul Iskandar Md Akin mempersoal tindakan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dalam melaksanakan Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) sebagai cubaan untuk membantu kerajaan menjana dana pilihan raya.

AES yang mula dilaksanakan pada bulan Ogos ini disifatkan sebagai membebankan rakyat apatah lagi dengan pindaan Akta Pengangkutan Jalan 1987 dalam sidang Parlimen lepas yang menaikkan kadar saman trafik antara RM300 hingga RM2,000 bagi setiap kesalahan.

“Pindaan undang-undang yang semakin ketat membebankan rakyat, ditambah pula jika hanya melibatkan kesalahan trafik yang kecil. Jika dulu harga saman boleh dirunding mengikut budi bicara majistret tetapi sekarang hakim sendiri terpaksa mengikut peruntukan yang telah ditetapkan,” jelas Shamsul yang juga merupakan peguam.

Tidak cukup dengan kadar saman yang tinggi, Suruhanjaya Khas Mengkaji Transformasi Perkhidmatan Awam turut mencadangkan agar saman dibayar serta merta di lokasi kejadian.

“Ini menimbulkan persoalan adakah rakyat akan terus dizalimi? Adakah JPJ bertindak begitu untuk menjana pendapatan negara.

“Apatah lagi dalam situasi pilihan raya yang semakin hampir, adakah kutipan saman itu sebenarnya untuk membantu kerajaan Umno menjana dana pilihan raya?” soal Shamsul lagi.

Shamsul turut mempertikai tindakan kerajaan yang cuba mengaburi pandangan rakyat dengan memberi bantuan seperti Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) tetapi dalam masa sama turut menekan rakyat dengan kos sara hidup yang tinggi.

“Kerajaan bagi gula-gula pilihan raya tak seberapa, lepas itu menekan rakyat dengan pelbagai helah untuk mendapat pulangan balik bantuan yang diberikan, contohnya beri RM500 lepas itu kenakan saman RM2,000,” jelas beliau.

“Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak juga ada umumkan jika mereka menang PRU-13, cukai barang dan perkhidmatan akan dikenakan. Sebab itu, janji Pakatan Rakyat jika menang, semua undang-undang ini akan dikaji dan diteliti, supaya dapat diubah agar tidak membebankan rakyat lagi,” katanya./~keadilandaily

Sikap BN: Bina hospital dia kritik, jual tanah Melayu dia diam

GEORGE TOWN, 7 OGOS: Barisan Nasional telah menimbulkan perasaan benci dan permusuhan di kalangan rakyat Pulau Pinang dengan permainan politik perkauman  ekstremis yang menyemarakkan sentimen perkauman dan agama, termasuk dalam soal pembinaan sebuah hospital.

Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang, Datuk Mansor Othman berkata, Pengerusi BN Pulau Pinang Teng Chang Yeow telah membuat fitnah terhadap kepimpinan negeri yang diterajui oleh Ketua Menteri Lim Guan Eng berhubung usaha membina hospital tersebut di Jalan Zainal Abidin di sini.

Katanya, Guan Eng serta Ahli-ahli EXCO Chow Kon Yeow, Wong Hon Wai, Phee Boon Poh, Danny Law dan Setiausaha Politik Ketua Menteri Ng Wei Aik dituduh mempunyai kepentingan peribadi kerana mempertahankan keputusan kerajaan negeri membina hospital itu.

“Kita mencabar Teng  menunjukkan bukti dan beliau tidak boleh bertindak macam budak-budak yang baling batu sembunyi tangan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Mansor yang juga ADUN Penanti berkata, fitnah sedemikian adalah satu perbuatan jahat, tidak bertanggungjawab dan tidak bermoral kerana pemimpin PR tidak ada kepentingan peribadi dalam hospital tersebut dan meluluskannya semata-mata mahu mengembangkan industri pelancongan perubatan di Pulau Pinang.

Katanya, Teng sebagai pemipmin Gerakan juga membuat fitnah lain kononnya:

1)Lesen hospital swasta penuh telah diluluskan kepada pemohon di Jalan Zainal Abidin sebenarnya hanya surat tanpa halangan diterima pada 12.7.2012 dan bukanlah lesen.

2)Bangunan 30 tingkat diluluskan sebaliknya  Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) tidak pernah meluluskannya

3)Kerajaan BN memperuntukkan tapak Jalan Zainal Abidin seluas 0.4 hektar untuk perumahan padahal tidak ada suatu pengumuman dalam suratkhabar oleh kerajaan BN sebelum ini. Sebaliknya kerajaan PR memperuntukkan tanah lebih luas sebanyak 4.2 hektar di Jalan S.P. Chelliah iaitu hampir 10 kali ganda lebih besar untuk perumahan mampu milik.

Sedangkan sebelum ini kerajaan Palatan Pulau Pinang telah pun menjelaskan bahawa  tanah yang dijual itu hanya boleh digunakan untuk pembangunan sebuah hospital dan tidak boleh untuk sebarang projek komersial.

Kerajaan negeri Pulau Pinang juga yakin Kementerian Kesihatan tidak bermasalah untuk memberi lesen hospital swasta kerana memang wujud kekurangan katil hospital di kalangan hospital-hospital swasta.

Menurut Mansor, selain fitnah tentang hospital tersebut, Teng dan BN juga sebelum ini membuat fitnah kononnya kerajaan negeri akan membantah pengswastaan Pelabuhan Pulau Pinang tetapi projek masih ingin diteruskan.

“Teng juga berjanji lesen penjaja dimansuhkan tetapi hakikatnya BN tak pernah kurangkan satu sen semasa berkuasa berbanding dengan pengurangan 50% lesen penjaja di bawah PR.

“Malah pemansuhan lesen penjaja tidak pun dilaksanakan baik dalam negeri di bawah pemerintahan BN mahupun oleh kerajaan persekutuan. Mengapa pula Teng  tidak pula mencadangkan cukai individu dihapuskan sama sekali?  Soal beliau.

Lebih teruk dari itu, katanya, Teng cuba bermain politik dengan menuntut kerajaan negeri  membatalkan projek lereng bukit (yang telah diluluskan oleh kerajaan negeri Gerakan-BN dahlu).

“Adakah BN mahu paksa PR bankrapkan negeri Pulau Pinang sekiranya BN tidak berupaya menang balik Pulau Pinang dengan fitnah, politik ekstremis kaum dan agama?” soal beliau lagi.

Mansor turut mempertikai sikap Teng yang bersekongkol dengan pemimpin UMNO yang tergamak menual tanah orang Melayu demi keuntungan peribadi mereka.

“Sehingga kini Teng bersikap mengelak, membisu dan enggan menjawab skandal keuntungan besar dua pemimpin tertinggi UMNO  Pulau Pinang sebanyak RM5 juta hasil penjualan 10 ekar tanah milikan 31 tuanpunya Melayu di Kampung Terang, Balik Pulau.

“Biasanya komisen tanah broker adalah 2% tetapi telah jadi 57% dalam kes ini. Keuntungan RM 5 juta dalam 3 bulan setengah mempertikaikan kesungguhan BN membela rakyat bila pemimpin UMNO lebih berminat untung besar atas jadi broker penjualan tanah orang kampung Melayu,” ujarnya. – Roketkini.com

Tangisan buka rahsia anak tiri jadi mangsa

Seorang lelaki tergamak menjadikan anak tirinya berusia lima tahun sebagai pemuas nafsu di sebuah kampung di Pekan Masjid Tanah di sini, Khamis minggu lalu.

Lelaki berusia 29 tahun itu diberkas polis dari Cawangan Seksual, Kanak-Kanak dan Keganasan Rumahtangga (D11) Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) negeri, kira-kira jam 10 malam keesokan harinya.

Timbalan Ketua Bahagian Siasatan Jenayah (Risikan dan Operasi) negeri, Superintendan R Gunarajan berkata, penahanan dilakukan selepas pihaknya menerima laporan ibu mangsa berhubung perlakuan sumbang suaminya terhadap mangsa.

“Menurut wanita berusia 30 tahun itu, mangsa (anaknya) dipaksa melakukan seks oral ketika dia tiada di rumah.


“Mangsa kemudian didapati menangis di rumah pengasuh yang juga jirannya, namun enggan memberitahu apa-apa. Sejurus ibunya bergegas pulang melihat keadaan anaknya itu, mangsa kemudian menceritakan kejadian sebenar jam 2.30 petang Khamis minggu lalu,” katanya di sini, semalam.

-sumber

Shila Amzah SAH Akan Mula Terus Bertudung

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal, Nur Shila Amir Amzah, 22 atau mesra dipanggil Shila Amzah hari ini berkata yang dirinya telah berhijrah dan akan terus mengekalkan imej bertudung.

Beliau berkata, gambar-gambar dirinya yang bertudung yang banyak tersebar di media sosial kini adalah imejnya yang terkini dan bukan ‘eksperimen’ cara bertudung atau sebagainya.

“Alhamdulillah, Shila jadikan bulan Ramadhan ini sebagai permulaan penghijrahan dan insyallah Shila akan terus bertudung,” jelasnya sewaktu dihubungi MyNewsHub di sini hari ini.

Pengesahan itu penting apabila ada peminat Shila yang kerap kali mempersoalkan di laman sosial Twitter adakah identiti bertudung itu hanya sementara atau akan kekal.

Ramai peminat berasa teruja lantaran melihat imej terbaru Shila sejak bermula bulan Ramadhan, kira-kira dua minggu lalu.

Jika kita lihat pada akaun Twitter Shila, tidak kira sama ada gambar profil mahupun setiap gambar yang dimuat naik olehnya, pasti dia mengekalkan imej bertudung.

Penyanyi yang popular dengan lagu Patah Seribu turut menghargai para peminat yang menyokong dan mendoakan supaya dia terus mengekalkan imej bertudung.

Memfokuskan beribadat pada bulan Ramadhan, Shila juga menyertai beberapa majlis amal seperti program berbuka puasa, bersahur bersama peminat dan pelbagai lagi.

Selain itu, anak kepada penyan turut menjayakan beberapa rakaman bagi program yang bakal disiarkan pada Syawal akan datang.

Apabila ditanya berkenaan status perhubungan bersama Sharnaaz Ahmad serta niat untuk melayari bahtera perkahwinan, dia lebih gemar untuk tidak memberi sebarang kenyataan.

“Macam tak manis pula bila pihak wanita yang bercakapkan pasal isu ni.
” Shila rasa soal perkahwinan tu elok ditanya pada Sharnaaz,” ujar Shila dalam nada gembira.

Semoga ada berita gembira yang akan hadir kepada peminat-peminat Shila yang sudah sekian lama menanti.

Oleh: HARITS ASYRAF


 

-mynewhub

Monday, 6 August 2012

Kisah Ustaz Azhar Idrus : Petikan dari Khutbah Jumaat Masjid Al-Muttaqin W.P Labuan 13/07/2012 oleh Ustaz Syed Mohd Norhisyam Tuan Padang

Abby - Norman Rujuk Semula?

PETALING JAYA: Insiden Memey Suhaiza dan Abby Abadi berpelukan sambil menangis merupakan saat paling bermakna apabila kedua-dua mereka mahu menamatkan persengketaan yang terjadi selama ini.

Norman Hakim berkata, peristiwa itu berlaku ketika dia bersama isterinya, Memey mahu mengambil anak-anak yang berada bersama Abby di sebuah lokasi di Shah Alam.

"Ketika itu tujuan saya dan Memey ke Shah Alam bertujuan untuk ambil anak-anak saya yang pada waktu itu dengan Abby. Kalau nak ikutkan sejak sekian lama saya dan Abby agak jarang berkomunikasi apatah lagi Memey.

"Dan apabila sampai di lokasi itu, tiba-tiba Abby menarik tangan Memey dan memeluknya sambil menangis.
"Saya agak terkejut dan semua senyap seketika. Anak-anak pula menjerit 'yeay! Mummy dan mama dah baik!". Terasa macam filem Hindustan pula. Ia adalah satu keajaiban sebenarnya yang penuh bermakna dalam bulan Ramadan ini," ceritanya ketika dihubungimStar Online di sini petang Khamis.

Tambah Norman, keadaan itu juga membuatkan dia begitu sebak dan bersyukur kerana doanya untuk melihat bekas isteri dan Memey menghapuskan sengketa terlaksana dan seterusnya dapat menyatupadukan keluarga.

"Saya ada juga tanya kepada mereka, apa yang membuatkan kedua-duanya kembali berdamai? Mereka cakap ' ini rahsia perempuan'.

"Apa-apa pun saya bersyukur kepada Ilahi tiada lagi persengketaan antara kami dan yang paling gembira semestinya anak-anak. Anak sulung saya, Danish siap bergurau dan berkata, kalau mama dan papa kahwin, Danish nak jadi pengapit," tuturnya.

Menceritakan pula detik mereka berbuka puasa bersama-sama di rumah Abby pada Rabu lalu, Norman telah menghantar SMS (khidmat pesanan ringkas) meminta kebenaran untuk berbuka puasa di rumah Abby dan dia tidak mempunyai masalah tentang hal itu.

"Rasa seronok sangat dapat berbuka puasa bersama-sama. Abby dan Memey juga rancak berbual mengenai bayi di dalam kandungan Memey yang berusia dua bulan itu.

"Selepas itu, Abby telah menghadiahkan sepasang telekung kepada Memey sebelum kami menunaikan sembahyang jemaah Maghrib bersama," tuturnya.

Ditanya adakah perdamaian itu membuka jalan untuk Norman mengambil semula Abby sebagai isteri, pelakon itu hanya menyerahkan perkara tersebut kepada takdir.

"Saya tak tahu nak cakap apa. Lagipun saya tak tahu apa status Abby sekarang ini. Cuma saya mengharapkan yang terbaik selepas ini dan akan sentiasa berdoa serta berusaha untuk menjaga keharmonian keluarga.

"Memey pula sangat fleksibel dengan saya. Malah, dengan apa yang telah dilakukannya sekarang ini (berbaik dengan Abby) adalah satu pengorbanan besar sebagai isteri.

"Bagaimanapun, saya dan Memey ada merancang untuk menunaikan umrah bersama-sama Abby. Itu pun selepas Memey bersalin pada Februari tahun depan," katanya.

Abby dan Norman pernah berkahwin pada 8 Januari 2002 dan dikurniakan tiga orang anak iaitu Mohamed Danish Hakim,8, Marissa Dania Hakim,6, dan Maria Danisha Hakim,3.

Mereka bercerai pada 18 Disember 2008.

Sunday, 5 August 2012

SIAPA BAPA PERPECAHAN MELAYU?

Oleh: Musli Oli


Menurut Tun Mahathir, bangsa Melayu hari ini berpecah kepada tiga kumpulan: Pertama Melayu yang menyokong UMNO, Melayu dalam  PAS dan Melayu dalam PKR.
 
Kecuali Tunku Abdul Rahman, semua lima Perdana Menteri Malaysia, Tun Razak, Tun Hussien, Tun Mahathir, Tun Abdullah dan Dato Sri Najib dilantik terlebih dahulu sebagai Timbalan Perdana Menteri sebelum  timbalan presiden UMNO. 
 
Setelah Tun Razak dilantik menjadi perdana menteri menggantikan Tunku pada 1970,  Tun Razak memilih Tun Dr Ismail  sebagai timbalannya. Tun Razak menggunakan kuasa prerogatifnya memilih seorang timbalan yang pada budi bicaranya layak dan berkebolehan menjadi timbalan perdana menteri tanpa mengambil kira jawatannya dalam parti.
 
Dr Ismail telah bersara dari semua jawatan parti dan kerajaan pada 1967 dan berkhidmat dengan Guthrie. Bagaimanapun,  Tun Razak menjemput Tun Dr Ismail menyertai semula kabinet sebagai menteri KDN dan seterusnya timbalan perdana menteri. 
 
Tun Dr Ismail kemudiannya dipilih menjadi timbalan presiden UMNO dalam mesyuarat agong parti itu. Setelah Tun Dr Ismail meninggal dunia pada 1973, Tun Razak memilih Tun Hussien Onn sebagai timbalannya.
 
Tun Hussien Onn juga menjadi timbalan presiden UMNO setelah dia dilantik menjadi timbalan perdana menteri terlebih dahulu.
 
Tun Hussien Onn menjadi Perdana Menteri  Malaysia setelah Tun Razak meninggal dunia di London pada 1976.  Pemimpin Melayu yang dipercayai Tun Hussien Onn untuk dilantik sebagai timbalan perdana menteri  bukan dikalangan tiga naib presiden UMNO, Ghaffar Baba, Tengku Razaleigh dan Dr Mahahtir tetapi seorang AMT UMNO iaitu  Tan Sri Ghazali Shafie.
 
Ghazalie Shafie adalah seorang tokoh politik yang berpengalaman. Beliau terlibat secara langsung dengan Tun Razak ketika penubuhan Malaysia tahun 1963. Pengalamannya  sebagai Menteri Dalam Negeri dapat membantu Tun Hussien Onn menstabil negara. 
 
Pemilihan Tan Sri Ghazalie Shafie bagaimanapun mendapat bantahan daripada seorang Naib Presiden UMNO, Tun Dr Mahathir Mohamad. Dr Mahathir memujuk dua lagi naib presiden, Tun Ghaffar dan  Tengku Razaleigh untuk mendesak Tun Hussien Onn membatal niat melantik Tan Sri Ghazalie.
 
Tun Hussien pada mulanya bertegas dengan pilihannya kerana kuasa melantik timbalan perdana menteri adalah prerogative penuh perdana menteri. Bagaimanapun setelah diiadakan pertemuan, Tun Hussien bataskan pilihannya kepada dua naib presiden, Tengku Razaleigh atau Dr Mahahtir. Walaupun Ghaffar Baba lebih senior jawatannya sebagai naib presiden, Tun Hussien tidak bercadang memilihnya.
 
Ada sumber mengatakan dalam pertemuan antara Tun Hussien, Dr Mahathir dan Tengku Razaleigh, diadakan satu gentleman agreement antara mereka untuk menjaga perpaduan parti dan bangsa Melayu. Dalam perjanjian itu, Tun Hussien  melantik Dr Mahathir sebagai timbalan perdana menteri dan jika sekiranya Dr Mahathir menjadi perdana menteri, beliau hendaklah memilih Tengku Razaleigh sebagai timbalannya.
 
Tetapi apakah yang berlaku setelah Tun Dr Mahathir menjadi Perdana Menteri? Apa yang terjadi pada UMNO dan orang Melayu setelah Dr Mahahtir berada dipuncak kuasa?
 
Bertitik tolak pemilihan Dr Mahathir sebagai Perdana Menteri dan presiden UMNO juga bermulanya perpecahan umat Melayu di Malaysia! 
 
Setelah Tun Dr Mahathir dilantik menjadi perdana menteri, dia  tidak melantik timbalan perdana menteri. Sebaliknya kuasa memilih diserahkan kepada perwakilan UMNO untuk memilih timbalan presiden UMNO yang kemudiannya akan dilantik menjadi timbalan perdana menteri.
 
Berdetik daripada pemilihan itu, bermulalah perpecahan orang Melayu dan UMNO! Bermula keujudan puak dan team dalam UMNO dan juga kelompok dalam masyarakat Melayu yang kemudiannya membawa kepada perpecahan yang lebih besar iaitu pengharaman UMNO dan kemunculan parti Semangat 46.
 
UMNO yang lahir diatas bangkai UMNO yang diharamkan adalah UMNO milik Tun Mahathir. Kerana itu Mahathir boleh keluar dan masuk UMNO sesuka hatinya. Zaman Mahathir menyaksikan UMNO berpecah kepada Team A dan Team B. kerana Tun Mahathir, dua bekas presiden UMNO, Tunku dan Tun Hussien Onn meninggal dunia diluar UMNO. 
 
Mahathir bukan sahaja menunjukkan kuasa diktatornya semasa berkuasa, malah setelah bersara, dia masih mempengaruhi keputusan politik dalam UMNO dan kerajaan. Bermacam-macam taktik digunakan mengugut pucuk pimpinan parti termasuk keluar dari UMNO semasa Tun Abdullah menjadi Perdana Menteri.
 
Tun Mahathir mulai menunjukkan rasa kurang senang dengan Tun Abdullah Badawi setelah pemilihan timbalan perdana menteri tertangguh selama 53 hari. Pemilihan Tun Abdullah Badawi sebagai pengganti Tun Mahathir adalah ‘bersyarat’ iaitu secara pakej, Adbullah sebagai PM dan Najib sebagai TPM. Itulah syarat Tun Mahathir kepada Abdullah Badawi.
 
Syarat itu sebenarnya telah melanggar kuasa prerogative seorang perdana menteri untuk memilih timbalan perdana menteri. Ada yang berpendapat, tertangguhnya pengumuman Najib sebagai timbalan perdana menteri kerana Tun Abdullah bercadang untuk memilih Tan Sri Muhyiddin sebagai timbalannya bukan Najib.
 
Soalan saya, berpecahkah Melayu jika Dr Mahathir tidak pecat dan aibkan Anwar Ibrahim?


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers