PERHATIAN!: KEPADA BLOGGER YG INGIN BERTUKAR LINK, SILA TINGGALKAN JEJAK DI RUANG KOMEN.. TQ

.

Saturday, 11 August 2012

14 Ahli Parlimen dari Sarawak pula akan menyertai Pakatan Rakyat?

Kehadiran Perdana Menteri Najib Tun Razak di Kuching hari ini, beberapa jam sebelum Anwar Ibrahim dan Lajim Ukin adalah untuk menghadiri 1 perhimpunan di sana, telah melahirkan khabar angin bahawa yang pemimpin PKR de facto mungkin lebih dekat kepada matlamat itu orang-orang yang meyakinkan Menteri Taib Ketua Mahmud, untuk menukar kem atau mengisytiharkan kemerdekaan mereka.

Menurut sumber-sumber ini, lawatan "terburu-buru" Najib bertujuan untuk meyakinkan Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) 14 Ahli Parlimen tinggal dengan Barisan Nasional (BN).

Taib Pengerusi PBB, yang merupakan pihak utama dalam gabungan BN negeri.Spekulasi bertiup kencang bahawa Sarawak termasuk PBB akan melihat beberapa pembelotan pada hari-hari sebelum pilihan raya umum ke-13, maklumat yang akan diadakan bila-bila masa di antara September dan Hari Raya Haji tahun ini.

Khabar-khabar angin tersebar dengan nama, di antara mereka ada PBB Santubung MP Wan Junaidi Tuanku Jaffar dan Petra Jaya MP Fadhillah Yusuf.

Anwar dan Lajim, yang dikatakan sebagai Laksamana westcoast Umno Sabah, dijadual mengadakan satu perhimpunan di Kuching esok. Mereka juga dijangka mengadakan dialog dengan Sarawak pemimpin gabungan Pakatan Rakyat dan, menurut kenyataan akhbar yang dikeluarkan hari ini, pemimpin NGO turut dijemput.

Kerana Lawatan Anwar, Najib dan Rosmah dalam keadaan risau dijangka buka puasa hari ini dengan Taib dan delegasi.Najib terdesak untuk mengukuhkan sokongan Sarawak BN memandangkan bahawa Sabah berada dalam kedudukan yang tidak menentu dan sumber-sumber yang berkata "PM bersedia untuk berbuat apa sahaja".

Sarawak dan Sabah mempunyai kolektif 56 kerusi parlimen. Sarawak mempunyai 31 kerusi di mana PBB memegang 14, Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) telah diperuntukkan tujuh, Parti Rakyat Sarawak (6) dan Parti Demokratik Progresif Sarawak (empat).

Anwar seringkali dikaitkan sebagai mempunyai tarikh akhir peribadi yang adalah "16 Sept, 2012" telah menderita malu kubur usaha membatalkan untuk merampas Putrajaya pada 16 Sept, 2008.
Setelah "teruk malu" oleh Umno, Anwar berharap untuk pergi ke pilihan raya umum ke-13 yang bersenjata dengan Ahli Parlimen di sebelah beliau.

Jaminan peribadi Najib

Sudah pada "sampingan" adalah Lajim dan Ahli Parlimen Tuaran, Wilfred Bumburing, yang berpaling tadah dari BN Sabah bulan lepas.Khabar angin adalah bahawa lapan lagi Ahli Parlimen di Sabah boleh melompat pada minggu-minggu akan datang. Antara nama yang paling berulang Ghapur Salleh (Kalabakan) dan Bung Mokthar (Kinabatangan).

Umno Sabah Timbalan Ketua Bahagian Nasir Sakaran tidak menolak kemungkinan lebih panglima perang UMNO yang menyertai Lajim dan Bumburing.Menurut beliau, kini jelas bahawa orang-orang ini telah dalam rundingan dengan Anwar untuk beberapa ketika."Mereka tidak mempunyai peranan dalam BN atau perjuangan. Saya percaya mereka telah lama berada dalam rundingan dengan Anwar, "katanya.

Ceramah daripada pembelotan di Sabah telah tidak meninggalkan Sarawak dari terjejas walaupun penafian berat oleh pemimpin-pemimpin BN persekutuan dan negeri.

Menurut dalaman PBB di Kuching, Najib, yang tidak mampu berbeza pendapat di Sarawak, mahu secara peribadi menjamin 14 Ahli Parlimen dan memastikan sokongan mereka kekal dengan BN.
"Dalam pilihan raya ini, beliau melihat mereka sebagai deposit tetap. Beliau juga akan mengadakan pertemuan dengan pemimpin PRS, SPDP dan SUPP untuk mengukur sokongan di Sabah.

"Najib tidak percaya Taib tetapi tangannya terikat."Dia mesti mematuhi keinginan Umno. Umno hanya berminat dalam Najib menyampaikan majoriti dan parti yang masih berkuasa."Jika Najib mengganggunya Taib, beliau akan pergi kepada Anwar," kata pemerhati yang merujuk kepada laporan baru-baru ini bahawa Taib telah didakwa berjumpa dengan Anwar di Singapura pada bulan Jun.
Tetapi mesyuarat itu adalah pendek litar selepas Taib terpaksa tergesa-gesa kembali ke Kuching untuk mesyuarat.

Ia kemudiannya bahawa Taib telah bertemu dengan seorang utusan dari Putrajaya dan tidak pernah kembali ke Singapura untuk meneruskan perbincangan dengan Anwar. Dengan apa yang PBB Asajaya ADUN Abdul Karim Hamzah digambarkan sebagai "lobak merah yang terlalu baik untuk menjadi benar".

Kehadiran Najib di Sarawak, di atas alasan untuk berbuka puasa, hanya mengesahkan bahawa spekulasi bahawa Anwar mungkin mendapat lebih dekat kepada politik Ahli Parlimen Taib.

-sumber

1 comment:

  1. I really love your site.. Very nice colors & theme. Did you
    make this web site yourself? Please reply back as I'm looking to create my own personal site and would like to learn where you got this from or exactly what the theme is called. Many thanks!
    My web-site :: forex trading tools

    ReplyDelete

BERADABLAH KETIKA MENGOMEN... TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers