PERHATIAN!: KEPADA BLOGGER YG INGIN BERTUKAR LINK, SILA TINGGALKAN JEJAK DI RUANG KOMEN.. TQ

.

Saturday 8 September 2012

TWITTER TIDAK IKTIRAF REKOD #Merdeka55

KUALA LUMPUR, 8 Sept —  Malaysia mungkin sudah mencipta rekod dalam laman sosial Twitter minggu lalu jika ‘klon’ tidak digunakan untuk menutup angka sebenar tweet yang dihantar, kata firma penyelidikan sosial media bebas.
Politweet.org menegaskan dalam laporannya semalam, merujuk hashtag #Merdeka55 - walaupun Putrajaya mendakwa rakyat Malaysia telah melepasi paras 3.6 juta tweet hanya dalam satu jam pada 31 Ogos, tidak ada pihak ketiga lain mengesahkan pengisytiharan ini sebagai benar.“Dengan andaian angka tersebut benar, tidak mustahil angka 3.6 juta tweet adalah rekod dunia,” kata firma tersebut dalam laporan mereka.“Akan tetapi, Twitter tidak membuat apa-apa pengumuman di laman blog mereka tentang #Merdeka 55.“Tidak ada juga mana-mana laman web pengesanan yang menyebut tentang rekod #Merdeka55,” tambah mereka lagi.“Tanpa pengesahan daripada pihak ketiga, angka 3.6 juta tweet meragukan,” kata Politweet.

Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Rais Yatim telah mengisytiharkan pada 31 Ogos, sambutan ulangtahun Merdeka Malaysia yang ke 55 minggu lepas, 3,611,323 juta tweet dicatatkan pada 8.15 hingga 9.15 malam seluruh negara untuk akaun Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, @NajibRazak, mengandungi pelbagai mesej yang bertemakan kemerdekaan, semasa perhimpunan "Janji Ditepati" di Stadium Bukit Jalil.Akan tetapi dakwaan Rais tentang pemecahan rekod segera bertemu dicerca oleh pengguna Twitter Malaysia, ramai daripada mereka menuduh penganjur menipu dengan menggunakan "bot" untuk menjana publisiti palsu.


"Bot melakukan tweet ulang 4 ribu kali, maka u bangga hvg mil daripada tweet?" pengguna Twitter @ Amir_Shari menulis awal minggu ini, merujuk kepada program komputer yang direka untuk menghantar jawapan automatik kepada perkhidmatan.Seorang lagi pengguna, Cyril Dason, menulis tweet pada akaunnya @cyrildason  bahawa "statistik #merdeka55: 1500 tweet menjana 493,610 jejak, mencapai 185,482 pengikut dalam tempoh 24 jam lalu", dalam bantahanan jelas dakwaan kerajaan persekutuan tentang penetapan rekod.

Untuk mengesahkan dakwaan pengguna dalam laporan hari ini, Politweet berkata ia mula mengesan #Merdeka55 di Twitter bermula 28 Ogos sewaktu Rais mengumumkan sasaran Putrajaya untuk mencapai satu juta tweet bagi tweet yang dihantar dalam masa sejam dari 8.15 – 9.15 malam pada 31 Ogos.Akan tetapi pada waktu yang disasarkan, Politweet berkata ia telah memerhatikan "corak ganjil" semasa siaran langsung - "jumlah besar tweet sama dihantar pada masa yang sama"."Siasatan lanjut mendapati terdapat satu kumpulan kecil pengguna bertanggungjawab bagi jumlah besar tweet tersebut.

"Pengguna ini mempunyai ciri-ciri yang serupa, tarikh memulakan akaun contohnya, gambar profil, lokasi dan pengikut / hubungan pengikut. Semua tweet ulang mereka telah dihantar menggunakan Tweetdeck," tulis Politweet, dengan menggelar tweet pendua sebagai "klon".Rumah penyelidikan media sosial itu menambah bahawa tweet menggunakan hashtag #Merdeka55 adalah "hampir keseluruhannya" terhad kepada Malaysia, dengan hanya lima tweet dari luar negara - Myanmar, Switzerland, London, Indonesia dan Singapura.

"Kehadiran klon juga mengurangkan kualiti rekod. Jika orang atau organisasi yang menjaga klon ini tidak mencemarkan data, apa jua rekod yang telah dicapai akan mempunyai lebih nilai sejarah," kata firma penyelidikan tersebut.Menambah kepada ini, Politweet juga mempersoalkan tindakan senyap Twitter atas dakwaan Malaysia bahawa tweet global telah dipecahkan dengan mesej Merdeka - laman Twitter telah menyebut rekod terbesar di laman tersebut apabila pelari pecut Usain Bold memenangi-pingat emas dalam acara pecut 200m semasa Sukan Olimpik (80,000 tweet dalam satu minit)."Ini meletakkan #Merdeka55 sebagai di bawah Usain Bolt. Adalah mengejutkan bahawa rekod dicipta tanpa disedari oleh Twitter," kata Politweet. ~tmi

Hina Najib cepat dihukum, hina pembangkang dibiar bebas – Anwar

RANTAU 8 Sept: Negara yang dipemerintah umno BN mempraktik undang-undang berbeza untuk golongan penguasa dan rakyat terbanyak, kata Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Berucap pada program Ceramah Perdana Merdeka Rakyat di Rantau, Negeri Sembilan, beliau berkata demikian ekoran mengulas pelakuan remaja yang didakwa menghina gambar Datuk Seri Najib Razak ditangkap polis 5 September lalu.

Sebaliknya, beliau berkata, polis tidak mengambil tindakan terhadap samseng yang sentiasa mencetuskan kekacauan di program Pakatan Rakyat sekalipun melibatkan kes kecederaan.

“Saya sendiri tidak setuju (hina gambar Najib) tapi mengapa kencing pada gambar Tuan Guru Nik Aziz. Buat upacara pengebumian Lim Guan Eng dan baling batu pada bas (Merdeka Rakyat) dan kereta saya, tiada apa-apa (tindakan).

“Apakah mereka ingat rakyat ini najis?” katanya yang turut mengecam kebisuan pimpinan umno BN terhadap tindakan samseng itu.

“Ia sama apabila rakyat ambil rasuah dikatakan ‘corruption’ tapi orang besar makan rasuah dipanggil komisen,” katanya lagi depan lebih 5,000 hadirin, sambil menegaskan, pelaksanaan undang-undang yang adil, seharusnya tidak memandang keturunan seseorang.
“Justeru, pemimpin yang tidak ikut ‘rule of law’ (kedaulatan undang-undang), sebaliknya ‘rule of the jungle’ (undang-undang rimba) mesti kita jatuhkan,” katanya diikuti sorakan hadirin.

Awal minggu ini, polis menyoal siasat beberapa individu yang didakwa menghina gambar Najib dengan menunjukkan punggung dan memijaknya dalam sambutan Janji Demokrasi 30 Ogos lalu.

Ia sama sekali berbeza dengan layanan polis terhadap samseng upahan umno dan Perkasa, yang terus berleluasa mengganggu program dan pimpinan Pakatan Rakyat.
Bermula dengan insiden di Sembrong, ia berterusan dengan beberapa siri serangan dan gangguan selepas itu tanpa ada sebarang tangkapan.

Terbaru, cermin hadapan bas jelajah Merdeka Rakyat dipecah dan disimbah cat merah ketika jelajah pertama Merdeka Rakyat minggu lalu.

Samseng Perkasa turut mengganggu tazkirah Anwar di Masjid Al-Hussain, Alor Setar hingga tergamak membaling kasut ke dalam dewan solat.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=35674

Muhyiddin tentu seronok bila foto Najib ditungging punggung.. kah kah kah


Udin Anak Yassin Tentu Suka Bila Foto Najing Ditungging Punggung 

 

Oleh: Mohd Sayuti Omar

 

Tindakan drastik piha polis bertindak menangkap, menggari dan mereman individu yang lebih tepatnya budak-budak yang baru 'berbulu jagung' memijak gambar perdana mEnteri Najib Razak pada malam aambang merdEka lalu sebenarnya tidak bijak. Tindakan itu tidak merrupakan satu pembelaan sebenar kepada Najib tetapi mmbawa tafsiran buruk buatnya.

Begitu jugsa degan mereka yang marah denga kejadia itu dan membuat laporan polis supaya mereka terlibat memijak, menungging jubur terhahap gambar Najib, gambar Rosman Mansor dan lain-lain sebenarnya tidak bijak dan arif membaca implikasi di sebalik itu. Nawitu mereka hendak  menjaga maruah perdana menteri tidak memberi kebaikan kepada Najib sebaliknya menimbulkan berbagai persepsi dan natijah buruk.

Begitu juga para pengulas dan penganalisa politik yang setanding dan seewktu dengan professor wheelchair ataupun profesor rambut panjang yang memberi ulasan tindakan itu tidak bermoral, tidak menghromati perdan menteri, sebenar bukan memberi niai tabah kepada Najib sebaliknya menurunkan darjat Najib sebagai PM di mata umum.

Kenapa saya kata begitu kerana dengan kecaman kemudian diikuti dengan tindakan menurut undang-undang secara drastik itu menyebabkan insiden itu menjadi penting dan tersebar luas. Baik dunia tidak tahu ia menjadi tahu dengan tindakn itu.

Kalau sebelum ini kejadian itu hanya menjadi perbualan di kalangan anak-anak muda yang berseronak dan berhore-hore di dataran merdeka malam itu kini ia telah menjadi pengetahuan umunm. Isu ada orang pijak gambar Najib dan isterinya sudah tersebar luas.

Apakah keuntungaan bagi Najib apabila cerita itu tersebar luas? Tidak ada untung apa-apa melainkan seluruh dunia tahu bahawa Najib dibenci bukan sahaja oleh pemimpin dan penyokong pembangkang tetpi ia juga dibenci sama oleh budak-budak berbulu jangung dan juga mahasiwa.

Bahawa reputasi Najib sebagai PM kini sangat buruk sehinggakan ada orang pijak dan menunjukkan buntut kerapu ke atas gambarnya. Kalau hendak dikira apalah sangat dengan kejadian itu. Yang dipijak dan ditunjukkan punggung kerapu ialah gambar bukan di hadapan mata Najis.

Lainlah kalau kejadian itu berlaku di depan Njib atau umpamanya Njib dibaling kasut seperti berlaku ke atas presiden Amerika George W Bush satu waktu dulu... barulah boleh dianggap kejadian itu baidap dan pelakunya perlu diambil tindakn drastik.

Apa yang terjadi itu setakat tunjuk punggung dan pijak sahaja. Dalam hal ini orang-orang yang sayangkan Najib sepatutnya biarkan saja kejadian itu tanpa mengangkatnya ke muka umum. Patut mereka mencontohi apa yang terjadi ke atas Nik Aziz dan Haji Hadi walaupun gambar (banner) mereka dikencing oleh manusia yang bersifat anjing mereka diamkan sahaja.

Kejadian ada bennar Nik Aziz dan Hadi itu dikencing anjing berpala orang hanya diketahui hari ini sahaja apabila ada pihak yang sayang dan taksud kepada kedua pemimpin itu membuat laporan politik. Tindakan itu pun bagi saya tidak baijak. Cuma Pas bernasib baik kerana polis tidak menguar-uarkan kejadian itu dengan membuat tangkapan ke atas anjing-anjing berkaki dua itu.

Memikirkan ini menyebabkan saya terfikir apakah dalang tertentu yang sengaja kejadian memijak dan tungging punggung kerapu ke atas gambar Najib itu diketahui umum?  Apakah ianya dilakukan oleh puak-puak yang anti Najib di dalam Umno sendiri dan juga pukan polis? Tidak mustahil kalau dilihat dari sudut politik itu serba mungkin.

Motif mereka kalau benar ada dalang ialah mahu dunia melihat Najib bahawa sudah dihina oleh semua orang smpai ke budak berbulu jagung. Tujuannya memberi untuk gambaran Najib tidak  popular dan tidk dihormati. Ntijah dari itu Najib perlu berundur menjadi PM dan perlu diganti oleh orang lain.

Apakah begitu?

Saya sedar kemungkinan-kemungkinan ini apabila timbalan Najib, Udin anak Yassin tidak sedikit membei komen berhubung kejadian itu. Tiada ada sepatah pun kata-kata 'menyingkirkan' telinga terkeluar dari mulutnya. Kenapa? Mungkin Udin anak Yassin suka kalau lebih ramai lagi indivu berbuat demikian kerana dia akan mengaut laba besar.

Salah satu tektik dalam politik yang berkesan ialah mencalar balarkan imej dan merusakkan reputrasi seseorang.

Kesediaan Najib memaafkan budak yang pijak gambarnya tidak dapat menyapu imejnya yang sudah tercemar itu dengan insiden itu. Dunia tidak akan menilai kebaikan budi Najb memaafkan budak itu kerana apalah sangat kesalahan itu, sebaliknya dunia akan mengatakan bahawa PM Malaysia kini sudah mulai dibenci rakyat apabila gambarnya ditungging punggung dan dipijak. Saya pula nak cari gambar Mat Maslan untuk ndigantung di rumah, hehe.

Friday 7 September 2012

HOT!: Menari Pamer Buah Dada Demi Sultan

LUDZIDZINI ROYAL VILLAGE, Swaziland (Reuters) - Beribu-ribu wanita muda yang masih dara berarak di hadapan raja mereka untuk meraikan kesucian dan perpaduan, untuk raja terakhir.

Berpakaian skirt mini bermanik sambil memegang parang dan telefon mudah alih, wanita dan gadis-gadis seawal usia lima tahn menari dan menyanyi pada Ahad dan Isnin di Umhlanga. Tarian Tradisi Reed bertujuan untuk meraikan kewanitaan dan keperawanan.Namun hakikat sebenar dalam hati mereka adalah untuk menarik perhatian raja dan dipilih menjadi isteri. Itulah yang menyebabkan gadis yang masih dara berbondong-bondong dari seluruh pelosok negara itu.

"Saya bangga menjadi orang Swaziland yang masih dara. Kami berada di sini untuk menunjukkan perpaduan dengan raja dan sesama rakyat," kata gadis berusia 18-tahun Gcebine Dlamini.

Pada masa lalu, raja telah menggunakan majlis seperti itu untuk memilih seorang isteri yang baru, dan kini beberapa gadis yang masih dara terus berharap untuk mendapat perhatian raja.

"Jika dipilih, saya akan mendapat satu kehidupan yang lebih baik daripada apa yang saya ada, mempunyai wang yang banyak, hidup seperti seorang ratu itu dan melancong ke luar negara," kata Fakazile Dlamini, 14, yang tiba dengan sebuah lori dari kampung 60 km jauhnya untuk menghadiri majlis tersebut.

Isteri baru raja Swaziland sering menerima BMW dan istana mereka sendiri, menyebabkan kritikan hebat dalam sebuah negara di mana lebih daripada dua pertiga daripada 1400000 orang rakyatnya  hidup dalam kemiskinan.-sumber

Thursday 6 September 2012

(Bergambar) : AKSI LUCAH DARI PRAMUGARI AIR ASIA?
Video Presiden Persatuan Barisan Tembikai Mengamuk Depan Pejabat PKR

Presiden Persatuan Bersatu Nambikkai (Sebut tembikai) Kalai Vanar telah menunjukkan bukti taat setia terhadap BN.

Presiden Persatuan Bersatu Tembikai itu telah juga membawa beberapa orang pemuda yang dikhuatiri melayu tak berwawasan walaupun mereka memakai baju bertulis melayu berwawasan untuk menyerang dan menimbulkan huru hara di hadapan pejabat PKR di Tropicana Damansara.

Dijangkakan tindakan presiden persatuan bersatu Tembikai itu yang memulakan provokasi dengan dibentengi beberapa pemuda-pemuda melayu yang kelihatan malu-malu akan mengakibatkan beliau dianugerahkan gelaran datuk kerana begitu berjaya menunjukkan keberanian terpekik pekik di bawah hujan renyai.

Dikatakan juga pemuda-pemuda melayu yang diupah dengan bayaran lumayan RM30 beserta makan tengah hari itu akan mengalami demam-demam kerana jarang sekali dibasahi hujan.

Ini adalah siri "roadblock to putrajaya" yang diadakan oleh penyokong tegar BN selepasbeberapa siri serangan lalu termasuk serangan puak jahiliah perkasa yang tidak pandai menghormati masjid seperti yang mereka tunjukkan baru-baru ini.


- tukang lawan

Wednesday 5 September 2012

Kantoi!: "Kami Mintak Maaf, Talian Terputus..." Kah Kah Kah..

Kahkahkahkahkah......siapa tengok Hello Malaysia (4/9/2012: 10pm), dan topik yang dibincangkan adalah tentang BUDAYA BIADAP. Kemudian talian dibuka untuk orang ramai menyatakan pendapat dan memberi soalan.......menarik perhatian satu panggilan dari Sarawak yang bertanya tentang tindakan berat sebelah tentang kejadian insiden yang berlaku semasa malam 30hb.


Pemanggil juga bertanyakan mengapa tiada tindakan diambil tentang insiden kencing di gambar TGHA dan TGNA dan berbagai-bagai lagi kejadian yang hampir sama berlaku.

Boleh lihat dengan jelas bagaimana muka2 ahli panel ketika pemanggil sedang bercakap tiba-tiba .....tut...tut...tut~~~~~~ talian terputus.... dan pengacara mengatakan “KAMI MINTAK MAAF TALIAN TERPUTUS”......kahkahkahkahkahkahkah.....Nampak sangat tak dapat terima kenyataan.....

P/S : Sekarang ni zaman IT sekejap jer maklumat tersebar..... rakyat tak mudah ditipu lagi.....credit pada kawan admin sebab sampaikan berita ni... hehehehehe...

~ Pakatan Rakyat Supporters

Hasan Ali kena belasah dengan Dr. Asri di TV Alhijrah [Video Inside]

Hasan ali kena perli kaw kaw oleh bekas mufti perlis, dr asri zainal abidin menerusi rancangan Bicara menerusi Tv Hijrah.  

Menurut dr asri beliau hairan kenapa di Malaysia ini masih ada yang perjuangkan Islam ikut bangsa. Bagaimanakah dengan bangsa lain yang turut mahukan Islam. Hasan Ali kelihatan terkedu malu. 
,,,
Monday 3 September 2012

PELAJAR PEREMPUAN 15 TAHUN PANJAT TINGKAP RUMAH TEMAN LELAKI KERANA NAFSU...

Gambar hiasan

TAMPIN – Hanya kerana mahu memadu kasih, seorang pelajar perempuan tingkatan tiga sebuah sekolah menengah di bandar ini ponteng sekolah.

Tujuannya hanya kerana mahu menemui kekasihnya berusia 17 tahun di Kampung Keru, dekat sini, 13 Ogos lalu.

Dalam kejadian kira-kira jam 7 pagi itu, pelajar perempuan itu sanggup memanjat tingkap rumah kekasihnya bagi melampiaskan nafsu ketika umat Islam lain berpuasa.

Menurut sumber, ketika kejadian ibu remaja lelaki terbabit sedang tidur selepas bersahur dan langsung tidak menyedari kehadiran remaja perempuan itu yang masuk secara sembunyi melalui tingkap.

“Namun, perbuatan terkutuk remaja berkenaan disedari jiran tetangga setelah dia keluar dari rumah kekasihnya dari tingkap sama sekitar jam 1.30 petang.

“Susulan kejadian tersebut, ibu remaja perempuan berkenaan yang dimaklumkan mengenai perbuatan terkutuk anaknya itu mendesak anaknya menceritakan perkara sebenar sebelum akhirnya remaja perempuan itu menyatakan dirinya telah dirogol tetapi atas dasar suka sama suka,” katanya kepada Sinar Harian, dekat sini, semalam.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah, Superintendan Wooi Kooi Cheang ketika dihubungi mengesahkan kejadian berkenaan dan memaklumkan ibu mangsa membuat laporan polis pagi 23 Ogos lalu.

Katanya, siasatan polis telah membawa kepada penahanan suspek lelaki di rumahnya di Kampung Keru.

Menurutnya, kejadian dipercayai berlaku pada 13 Ogos lalu antara jam 7 pagi hingga 1.30 petang di rumah suspek dan mangsa pula dihantar ke Hospital Tampin (HT) untuk menjalani pemeriksaan.

“Suspek ditahan reman selama tiga hari bermula semalam (kelmarin). Kes disiasat mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 30 tahun dan boleh dikenakan sebatan jika sabit kesalahan.

“Oleh itu, saya tegaskan kepada mana-mana individu yang melakukan persetubuhan dengan remaja bawah umur walaupun atas dasar suka sama suka atau dengan kerelaan ia adalah satu kesalahan," katanya.

Perkasa (m) serang Anwar & Mahfuz dalam Masjid di Alor Star ( Gambar + Video)

Sekumpulan lelaki dipercayai ahli Perkasa membuat gangguan dan provokasi sewaktu majlis tazkirah di Masjid Al-Husain, Seberang Pumpong di Alor Star
Mereka turut melakukan provokasi menggunakan pembesar suara dan membunyikan siren ketika tazkirah sedang disampaikan
Salah seorang ejen provokasi yang berjaya dirakamkan oleh petugas Jelajah Merdeka Rakyat
ALOR STAR: Sekumpulan samseng yang dipercayai Perkasa semalam bertindak ganas dengan menyerang Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika menyampaikan tazkirah Maghrib di sebuah masjid di Seberang Pumpong, Alor Star, Kedah.

Menurut laporan Keadilandaily, tindakan biadap itu tercetus apabila beberapa pemuda berhimpun dan memulakan provokasi ketika Anwar hendak menyampaikan tazkirah di dalam masjid Al Husin.

Mereka juga bertindak memadamkan lampu masjid dan alat pembesar suara berulangkali, memaksa Anwar menggunakan loud hailer untuk meneruskan kuliahnya.

Kumpulan terbabit juga mengeluarkan kata-kata kesat dan membaling kasut ke dalam masjid ketika tazkirah disampaikan. Malah, mereka turut menggunakan pembesar suara dan membunyikan siren ketika Anwar menyampaikan tazkirah.

Ketua kumpulan itu yang hanya dikenali sebagai Dato Yusof dikatakan mengugut bertindak lebih keras sekiranya Anwar tidak menghentikan kuliahnya serta-merta.

Bagaimanapun, Anwar menegaskan tiada apa yang perlu ditakutkan menyebabkan jemaah masjid terus mendengar kuliah beliau.

Naib Presiden Pas, Datuk Mahfuz Omar yang berada di masjid itu turut menjadi sasaran apabila kasut yang dibaling hampir-hampir mengenai beliau.

Kejadian serangan terhadap ketua pembangkang ini adalah insiden kedua selepas bas jelajah Merdeka Rakyat dibaling batu dan disimbah cat merah di Kelantan.Hrkh /kredit

Sunday 2 September 2012

Tweet #Merdeka55: Najib dimalukan lagi oleh Rais?

KUALA LUMPUR: Nampaknya Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak disusahkan lagi oleh Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim dalam sambutan Merdeka kali ini.

Bermula daripada slogan Janji Ditepati yang tidak diterima ramai kepada low class logo, kemudian lirik lagu “kini masa balas budi” dan kini kejayaan yang diwar-warkan Rais dalam mengumpul 3.6 juta tweet #merdeka55 melalui laman twitter.com dalam masa sejam bermula pukul 8.15 malam semalam.


Kejayaan yang diwar-warkan Rais disangkal oleh para pengguna Twitter, yang mengemukakan pelbagai bukti bahawa rekod 3,611,323 tweet patriotik kepada perdana menteri sempena sambutan Merdeka mungkin dihasilkan oleh bots – perisian komputer yang mengawal sejumlah akaun Twitter yang berlainan dan bukannya asli.

Sebagai contoh, tweet berbunyi “Selamatkan Malaysia. Jauhi dri segala ancaman y memudaratkan msa depan cucu kami. Salam #merdeka55. We support @NajibRazak” telah ditulis pada masa yang sama oleh berpuluh-puluh akaun.Jika anda tidak percaya – cuba lakukan search “Selamatkan malaysia. Jauhi dri segala ancaman y memudaratkan msa dpan cucu kami” dan saksikan sendiri berapa “rakyat” Malaysia yang menaip benda yang sama pada masa yang sama.

Begitu juga tweet yang berbunyi - “Sambutan Ulang Tahun #Merdeka55 terbaik”.

Lihat juga berapa “orang” yang pada masa yang sama sedang menikmati mee kari di Queensbay Mall Pulau Pinang sambil menghantar tweet #Merdeka55 dengan melakukan search ini:

“Eating mee curry in Queensbay at the foodcourt and "Keranamu Malaysia" song being played”

Lebih kelakar lagi, apabila mesej sedemikian diulang oleh akaun Najib sendiri (lihat gambar kiri).


Bernama semalam melaporkan bahawa Rais menyatakan bahawa sejumlah 10,128 orang terlibat menghantar tweet di dalam majlis sambutan di Stadium Nasional Bukit Jalil itu.

Lebih menakjubkan, jumlah 3,611,323 juta tweet dalam tempoh sejam itu kata laman berita itu, telah mencatat rekod dalam Malaysia Book of Records dalam kategori tweet terbanyak dan juga perhimpunan tweet terbesar.

Ketika para pengguna Twitter menyindir penggunaan bots untuk #Merdeka55, Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin pula seolah-olah mengaku dengan menyatakan kekesalannya terhadap berita bahawa ‘bots’ yang sedang menghantar tweet #Merdeka55.

Tulis Khairy, “Disappointing news about some of the bots' tweeting. But even without that #Merdeka55 was great. Well done to all who took part!” tulis beliau. (Kecewa dengan berita bahawa bots yang sedang menghantar tweet. Tapi tanpa itu juga, #Merdeka55 adalah hebat. Tahniah kepada semua yang menyertai.)

Sementara itu, seorang pengguna Twitter Aisehman berkata tanpa menggunakan bots sebenarnya matlamat Najib untuk mencapai 1 juta tweet yang sahih mudah dicapai.

“Sungguh kesian. Ini idea siapa?” tanya beliau. Mungkin Rais ada jawapannya seperti logo, slogan dan lirik Merdeka yang penuh kontroversi sebelum ini.

Sementara itu, menurut Malaysiakini firma kajian Twitter Politweet.org berkata sebanyak 38 peratus daripada tulisan dengan label hashtag #Merdeka55 di Twitter itu mungkin dihasilkan oleh bots – perisian yang mengawal sejumlah akaun Twitter yang berlainan.

Kajian itu, katanya adalah melalui sampel daripada sebanyak 107,000 tweet yang dikumpul daripada 19,000 pengguna sempena sambutan Merdeka semalam.

Sebanyak 38 peratus daripada tweet berkenaan dihasilkan daripada 14 peratus pengguna yang kesemuanya menggunakan perisian TweetDeck, yang membolehkan seseorang mentadbir pelbagai akaun dalam satu masa.

"Ia bermakna 41,000 tweet (diterima) daripada 2,761 pengguna," tambahnya.  

- HarakahDaily
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers